Libertate, independență, solidaritate sindicală

Sindicalistele din domeniul serviciilor de cleaning au fost informate privitor la reforma sistemului de pensie

semin2-png-3

La 16 decembrie curent, Federația Sindicatelor din Comunicații (FSCM) a organizat în incinta Institutului Muncii un seminar de informare a membrilor de sindicat din domeniul serviciilor de cleaning (curățenie și menaj), la tema ”Reforma sistemului de pensii în Moldova”.

Ion Pîrgaru, președintele FSCM, a familiarizat participanții cu programul activității. Liderul sindical a comunicat celor prezenți despre acțiunile întreprinse de sindicate în vederea neadmiterii implementării unor reforme în sistemul de pensii, care ar afecta interesele salariaților, membrilor de sindicat.

Sergiu Iurcu, specialist în Departamentul protecție social-economică al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, formatorul seminarului, a adus la cunoștința participanților proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii în Republica Moldova și a vorbit despre poziția sindicatelor vis-a-vis de acesta.

Potrivit lui Sergiu Iurcu, sindicatele sunt categoric împotriva majorării vârstei de pensionare atât pentru femei, cât și pentru bărbați, deoarece speranța de viață în Republica Moldova este la un nivel foarte jos în comparație cu alte țări.

Astfel, conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2015 speranța de viață la naștere a constituit 75,5 de ani pentru femei și 67,5 de ani pentru bărbați. Totodată, studiile făcute de Centrul de Cercetări Demografice arată că speranța de viață sănătoasă pentru bărbații în vârstă de 15-19 ani este de 54,1 de ani, iar pentru femei – de 62 de ani.

După cum s-a mai menționat, la vârsta de 63 de ani productivitatea muncii nu mai poate fi asigurată la nivelul necesar, aceasta fiind afectată de prezența diferitor boli și maladii.

În cadrul discuțiilor, participanții au avut posibilitatea de a adresa întrebări formatorului și s-au arătat îngrijorați de prevederile proiectului de lege privind reforma pensiei.


dsc_1152-jpg1