Libertate, independență, solidaritate sindicală

Liderii sindicali din organizațiile membre ale FSCM au fost familiarizați cu prevederile sistemului de asigurări sociale din Republica Moldova

IMG_0137

Recent, Federația Sindicatelor din Comunicații a organizat un seminar de instruire a liderilor sindical din ramură, la tema ” Sistemul de Asigurări Sociale în Republica Moldova”.
Activitatea s-a desfășurat în incinta Institutului Muncii. În calitate de formator a fost dna Liuba Rotaru, preşedinte al Comisiei de Femei a CNSM, director al Casei Sociale de Asigurări Teritoriale Centru. Dumneaei a informat participanții despre unele aspecte ale Bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017 și unele modificări la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă și alte prestații sociale. Totodată, aceasta s-a referit la concediul paternal și condițiile de acordare a indemnizației respective.
Participanții la seminar au abordat și subiectul privind reforma sistemului de pensie în Republica Moldova. Doamna Rotaru, a comunicat despre noua formulă de calcul a pensiilor, unificarea treptată a vârstei de pensionare, stagiul de cotizare pentru bărbați și femei și beneficiile acestei reforme.
Prezent la seminar, președintele FSCM, dl Ion Pîrgaru a menționat că, unul din obiectivele prioritare ale FSCM rămîne, informarea și instruirea membrilor de sindicat privind drepturile social-economice și de muncă ale acestora. Dumnealui a promis participanților la seminar, că aceste teme vor avea continuitate și vor fi discutate și în cadrul altor actrivități organizate de FSCM.