Libertate, independență, solidaritate sindicală

Sindicaliști din cadrul Federației Globale IndustriALL s-au întrunit la Chișinău pentru a discuta despre procesul de negocieri a contractelor colective de muncă

IMG_1987

În perioada 22-23 mai curent, sindicaliști din opt țări membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), s-au întrunit la Chișinău în cadrul unui seminar internațional cu tematica “Negocierea Contractului Colectiv de Muncă”, organizat de Federația Sindicatelor din Comunicații din Moldova (FSCM) în parteneriat cu Federația Globală IndustriALL (FGI).
Astfel, la lucrările seminarului sunt prezenți lideri sindicali din Republica Moldova, Ukraina, Belarus, Federația Rusă, Armenia, Kazahstan, Tadjikistan și Kârgâzstan.
Potrivit lui Ion Pîrgaru, scopul acestei activități este de a facilita schimbul de experiență în domeniul practicilor ce se referă la negocierea, elaborarea și implementarea prevederilor contractelor colective de muncă.
Prezent la lucrările seminarului, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a comunicat despre principalele realizări ale mișcării sindicale moldovenești din ultima perioadă, ce se referă la îmbunătățirea situației social-economice a salariaților, negocierile cu autoritățile, respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, combaterea economiei informale.
“Deși procesul de negocieri cu patronii este deseori unul anevoios, rolul contractelor colective de muncă este foarte important, deoarece sunt instrumente care facilitează dialogul între angajatori și salariați. Considerăm că prin intermediul acestui seminar vom reuși să preluăm modele eficiente de negociere a acestor contracte”, a specificat președintele CNSM.
Vadim Borisov, secretar general al FGI, a menționat că organizația pe care o reprezintă este interesată în dezvoltarea parteneriatului între sindicatele din spațiul CSI sub diverse aspecte.
“Observăm că la nivel internațional sunt făcute tot mai multe presiuni asupra structurilor sindicale pentru a le fi reduse din drepturi. Acest fapt se răsfrânge negativ asupra salariaților. În special, aceste presiuni se referă la dreptul de a protesta și a organiza greve. Or, acest drept este unul fundamental într-un stat democratic. Pentru a face față unor asemenea situații, trebuie să fim uniți și să învățăm noi tehnici și abordări în procesul de negocieri”, este de părere Vadim Borisov.
În cele două zile, sindicaliștii vor efectua o analiză a situației social-economice a statelor din regiune, vor discuta despre efectele crizelor economice asupra salariaților, vor studia prevederile legislative ce se referă la activitatea sindicatelor și conținutul contractelor colective de muncă din diferite țări.
Federația Globală IndustriALL este o organizație internațională care apără și promovează interesele salariaților din peste 140 de state, cu un efectiv de circa 50 milioane de membri.