Libertate, independență, solidaritate sindicală

Angajații de la MOLDPRESA din nou în stradă

IMG_8874-750x442.jpg1

Marți, 18 iulie curent, un grup de angajați ai MOLDPRESA GRUP S.R.L. au pichetat din nou sediul Primăriei mun. Chișinău. Aceștia au cerut reinstalarea gheretelor de vânzare a presei periodice, care au fost scoase de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, odată cu începerea lucrărilor de reparație. Primul protest s-a desfășurat la sfârșitul lunii iunie, când peste 40 de angajați ai întreprinderii au cerut să le fie restabilite locurile de muncă. Și de această dată, acțiunea a fost organizată de comitetul sindical al întreprinderii, fiind susținută de Federația Sindicatelor din Comunicații din Moldova (FSCM).
Potrivit lui Ion Pîrgaru, președintele FSCM, salariații au decis să reia acțiunile de protest, deoarece revendicările lor așa și nu au fost luate în seamă. ”Până astăzi nu avem nici o reacție din partea municipalității. Intenționăm să organizăm o întrunire, la care să invităm reprezentanții redacțiilor și a distribuitorilor de presă, pentru a stabili care vor fi acțiunile ulterioare”, a spus el.
”Din cauza lichidării gheretelor de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, numai pe parursul unui singur trimestru al anului curent, întreprinderea a ratat vânzarea a peste100 mii de ediții de tipar, pe acest segment comercializându-se 20 la sută din presa perioadică din Chișinău”, a precizat Radu Stamatin, vicedirector MOLDPRESA GRUP S.R.L.
Amintim că, în urma demarării lucrărilor de reparație a străzii principale a orașului Chișinău, circa 20 de gherete de comercializare a ziarelor au fost demontate. În rezultat, peste 40 de persoane au rămas fără de un loc de muncă și surse de existență.
Anterior, comitetul sindical de la MOLDPRESA GRUP S.R.L., a înaintat administrației Primăriei mun. Chișinău o scrisoare, prin care cerea păstrarea locurilor de muncă, iar gheretele care vor fi scoase de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt să fie reinstalate în alte sectoare ale orașului.
Drept răspuns, autoritățile locale au precizat că amplasarea de noi gherete și unități mobile în afara piețelor autorizate se stopează, potrivit deciziei Consiliului Municipiului Chișinău nr.2/10 din 09 martie 2017 ,,Cu privire la măsurile preventive de implementare a Legii nr. 153 din 01 .07.2016”.
Întreprinderea MOLDPRESA GRUP S.R.L. activează din anul 1994 și are peste 600 de angajați.