Libertate, independență, solidaritate sindicală

Un om informat e un om puternic

IMG_4738

La 15 noiembrie 2018, Federația Sindicatelor din Comunicații (FSCM) a organizat seminarul de instruire cu genericul ”Respectarea legislației muncii în contextul modificării și completării acesteia”.
La seminar au participat peste 40 de lideri și organizatori sindicali din Zona de Nord a Moldovei, din organizațiile sindicale-membre ale FSCM, din cadrul ÎS ”Poșta Moldovei”, SA ”Moldtelecom”, Agenției Servicii Publice și Companiei Naționale de Asigurări Medicale. Activitatea a fost desfășurată  în incinta Centrului de Poștă Bălți, avînd ca scop informarea și instruirea activiștilor sindicali în domeniul legislației muncii. În calitate de formator, Adian Lungu  –  avocat și consilier juridic în cadrul FSCM a informat publicul despre modificările și completările în Codul Muncii, precum și drepturile comitetului sindical în conformitate cu această lege. Au fost aduse exemple practice din activitatea de zi cu zi din cadul organizațiilor sindicale primare și a FSCM. Participanții la seminar sau implicat activ în discuții și au adresat diverse întrebări cu care se confruntă la locul de muncă.
Tot în cadrul acestui seminar, Ana Moldovanu – consultant superior departamentul protecție social – economică al CNSM i-a familiarizat pe liderii sindicali despre organizarea salarizării muncii în sectorul real, despre ultimile modificări efectuiate în Codul Fiscal, dar și măsurile întreprinse de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldăva  în vederea protecției sociale.
Prezent la seminar, președintele FSCM, Ion Pîrgaru a menționat, că subiectele abordate în cadrul seminarului sunt cele mai des întîlnite în activitatea de zi cu zi a sindicatelor, atît la nivel de unitate, cît și la nivel de ramură. Și este foarte necesar, ca liderii sindicali să cunoască bine legislația muncii, pentru că  numai atunci, cînd suntem bine instruiți și  informați, atunci putem depăși orice impediment. Nu înzadar J.D.Rockefeller a spus ”Un om informat e un om  puternic”, a mai adăugat domnul Președinte.IMG_4767

IMG_4739IMG_4758