Libertate, independență, solidaritate sindicală

ANOFM spune „Stop violenţei împotriva femeilor”

DSC_0131.jpgANOFM

În contextul Zilei Internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, marcată la 25 noiembrie,  Federația Sindicatelor din Comunicaţii din Republica Moldova  a inițiat o campanie de informare şi sensibilizare a salariaţilor – membri de sindicat ai Federaţiei.
Cu regret, violenţa se reflectă şi asupra femeilor salariate. Iar cea mai frecventă formă de violenţă a femeilor salariate este hărţuirea sexuală la locul de muncă. Acest subiect este prioritar pe agenda sindicatelor din întreaga lume, pentru că fenomenul dat afectează drepturile salariatelor, securitatea, sănătatea şi demnitatea acestora.
În  susţinerea acestei campanii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a organizat o activitate de informare a colaboratorilor instituției, cu sloganul „Stop violenţei împotriva femeilor”.
În deschidere, dna Raisa Dogaru, director ANOFM a subliniat că violența împotriva femeilor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai stringente probleme actuale, iar efectul dăunător pe care violența îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, chiar și în cîmpul muncii. Violența împotriva femeilor la locul de muncă reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului, iar seminarul de astăzi este menit să crească conștientizarea salariaților și a  societății civile cu privire la problema violenței.
Lilia Pascal, șef și Mariana Pripa, consultant principal Direcţia politici de asigurare a egalităţii între femei și bărbați  a MSMPS au prezentat aspecte privind realizările și provocările fenomenului violenței în familie cît și la locul de muncă. S-au evidențiat cauzele care determina violența, atitudinile și tipurile de violență. La fel, s-au referit și la cadrul legislativ și la politici publice naţionale și internaționale ce au drept scop prevenirea şi diminuarea hărţuirii sexuale ȋn câmpul muncii ce se impun a fi elaborate/îmbunătăţite şi implementate.
35 de participanți au fost prezenți la eveniment iar la final au urmărit și câteva filmulețe tematice care elucidează fenomenul violenţei împotriva femeilor.
Valentina Lungu, președinte al comitetului sindical ANOFMDSC_0153 (1).jpg1