Proiectul Școala Sindicală din Moldova, ediția a X-a, finalizat cu succes de participanta FSCM
Pe 6 septembrie, curent, a avut loc finalizarea celei de-a X-a ediții a Școlii Sindicale din Moldova. La eveniment, Violeta Zubic, reprezentanta Federației Sindicatelor din Comunicații (FSCM), a prezentat proiectul sindical elaborat și implementat în cadrul organizației sindicale primare. Pentru a o susține pe cursantă, a fost prezentă și președinta FSCM, Elizaveta Iurcu.
32 de tineri sindicaliști din diverse instituții, delegați de sindicatele național-ramurale, au participat la patru sesiuni de studii alături de formatori naționali și experți în domeniu. La finalul cursului, fiecare cursant a dezvoltat un proiect sindical propriu.
Violeta Zubic, ghidată de mentorul Jana Șveț și președintele organizației sindicale S.A. „Moldtelecom”, Mihai Iovu, a creat și implementat proiectul „Uniți pentru dreptate: Proiectul Noului Contract Colectiv de Muncă”. Scopul principal al proiectului este îmbunătățirea și actualizarea prevederilor contractului colectiv de muncă, asigurând alinierea la legislația națională și standardele internaționale, precum și garantarea unor condiții adecvate de muncă, salarizare echitabilă, securitate la locul de muncă și protecție socială pentru angajați. Proiectul vizează consolidarea drepturilor angajaților și promovarea unui mediu de muncă sigur, echitabil și transparent, contribuind la echilibrul între interesele angajatorilor și angajaților.
FSCM apreciază eforturile Violetei Zubic în implementarea proiectului, privind noul contract colectiv de muncă, și îi mulțumește pentru impactul pozitiv asupra activității organizației sindicale primare.
În aceeași zi, la Institutul Muncii, s-a desfășurat o întâlnire cu absolvenții edițiilor precedente ale Școlii Sindicale din Moldova, în cadrul unei sesiuni de evaluare a proiectului educațional. Evenimentul a oferit participanților ocazia de a-și împărtăși experiențele acumulate în Școală, de a discuta despre impactul programului asupra parcursului lor profesional și de a aduce în prim-plan idei și propuneri pentru îmbunătățirea procesului de formare a viitorilor cursanți ai Școlii Sindicale din Moldova.
Cu ocazia ediției aniversare a X-a, FSCM a adus un omagiu parteneriatului de succes cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Institutul Muncii, oferind muzeului Școlii Sindicale din Moldova un simbol special. Acesta reflectă contribuția semnificativă a celor trei parteneri în pregătirea și formarea noii generații de lideri sindicali.
Școala Sindicală din Moldova este organizată de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova în cadrul Institutului Muncii, fiind lansată în 2012, după modelul austriac.