Libertate, independență, solidaritate sindicală

Activitatea FSCM

RAPORTUL DE ACTIVITATE

2018–2022

Activitatea Federaţiei

în anul 2018

    La 9 februarie 2018 a avut loc Congresul VI al FSCM – organ suprem de conducere care se întrunește o dată la cinci ani.
La lucrările Congresului au participat delegați din toată țara, sindicaliști din organizațiile – membre ale FSCM și invitați: din partea Ministerului Economiei și Infrastructurii, Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Centrelor Sindicale Național Ramurale, sindicaliști din Federația Rusă și România.
Conform ordinii de zi, delegații la Congres au audiat raportul de activitate al organelor de conducere și control ale FSCM în vederea realizării direcțiilor de activitate pentru anii 2013 – 2018, au ales organele de conducere (președintele, vicepreședintele, membrii și președintele Comisiei de Revizie și Control), au validat împuternicirile membrilor Consiliului FSCM și au aprobat Strategia FSCM pentru anii 2018 – 2023. Prin Strategia FSCM, delegații la Congres au stabilit prioritățile pe următorii 5 ani, în scopul realizării misiunii de bază – protejarea drepturilor și intereselor profesionale, social-economice și de muncă ale salariaților-membri de sindicat.

Protecţia juridică a membrilor de sindicat

    În perioada de după Congresul VI al FSCM, protecţia juridică a membrilor de sindicat s-a efectuat în conformitate cu poliţa de asigurare juridică, eliberată odată cu biletul de membru. Toți membrii de sindicat din cele 83 de organizații membre ale FSCM dețin polițe de asigurare privind asistența juridică. În perioada de referinţă, atenţia FSCM a fost axată pe examinarea minuţioasă a tuturor petiţiilor şi adresărilor parvenite în scris şi apelurilor telefonice ale membrilor de sindicat. La toate acestea s-a reacţionat promt, luându-se măsuri corespunzătoare întru soluţionarea operativă a problemelor abordate conform legislației în vigoare.
În anul 2018 în adresa FSCM au parvenit circa 33 de petiţii în scris şi peste 350 de adresări telefonice, în care au fost abordate probleme ce ţin de reglementarea relaţiilor de muncă, concedieri, sancţionări nelegitime, precum şi unele probleme ce ţin de crearea condiţiilor corespunzătoare de muncă, calcularea vechimei în muncă, etc. Întru soluţionarea problemelor invocate de membrii de sindicat, FSCM a formulat şi expediat, circa 24 de notificări în adresa administraţiilor întrepriderilor, organizaţiilor sindicale primare, autorităţilor publice centrale şi locale.
La solicitarea membrilor de sindicat au fost perfectate 6 cereri, dintre care: 4 cereri de chemare în judecată și 2 referinţe la cererile de chemare în judecată, în care salariaţii-membri de sindicat întrunesc calitatea de pârâţi.
Permanent se acordă asistenţă juridică comitetelor sindicale, în ce priveşte modificările cadrului normativ, în procesul întocmirilor de acte şi răspunsuri la cererile salariaţilor-membri de sindicat, administraţiei, precum şi altor autorităţi.
La adresarea colectivului de femei de serviciu, membri de sindicat: Mincev Anastasia, Demida Tatiana, Neculai Valentina, Ignat Ana, Castraveț Dorina, Saler Natalia, către FSCM, a fost organizată o întâlnire în incinta S.A. ,,Moldtelecom” cu salariații SRL ,,Terra Facility”, în cadrul căreia au fost abordate multiple probleme cu care se confruntă aceștia la locul de muncă. Printre cele mai grave probleme au fost invocate: neachitarea indemnizației pentru concediul anual, neachitarea sporului pentru îndeplinirea obligațiilor de muncă ale salariatului aflat în concediu de odihnă anual, aplicarea netransparentă a normelor de muncă, neajustarea salariilor, neînștiințarea salariaților despre mărimea salariului, forma retribuției, modul de calculare al salariului, periodicitatea și locul de plată, reținerile, alte condiții referitor la salariu și modificările acestora, neasigurarea cu echipament de protecție, etc. În urma întâlnirii a fost întocmită o adresare către administratorul SRL ,,Terra Facility”, în care au fost expuse problemele abordate de salariați și propunerea FSCM, privind examinarea cât mai urgentă a respectivei adresări.
La adresarea membrului de sindicat, Ivan Stici, angajat al S.A. ,,Moldtelecom”, FSCM a acordat asistență juridică la întocmirea referinței asupra cererii de recurs declarate împotriva hotărârii judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani și a încheierii judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani.
La solicitarea membrului de sindicat, Arcadie Melintei, fost angajat al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), privind acordarea asistenței juridice, FSCM a întocmit referința la cererea de recurs a CNAM împotriva încheierii judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani.
La solicitarea dnei Elena Calistru, membru de sindicat, fostă angajată al Centrului de Poștă (CP) Soroca filială a Î.S. ,,Poșta Moldovei”, a fost întocmită cererea de chemare în judecată cu privire la anularea ordinului de concediere, restabilirea în funcție, etc. La solicitarea dlui Arcadie Melintei, membru de sindicat, fost angajat al CNAM, a fost întocmită cererea de chemare în judecată privind contestarea legalităţii şi temeiniciei ordinului de concediere. La solicitarea dlui Ivan Stici, membru de sindicat, angajat al S.A. ,,Moldtelecom”, a fost acordată asistență juridică la întocmirea contestației procesului-verbal cu privire la contravenție. La solicitarea d-lui Tudor Pomîrleanu, membru de sindicat, fost angajat al Agenției Servicii Publice (ASP), a fost acordată asistență juridică la întocmirea cererii de chemare în judecată în vederea contestării ordinului de concediere.
În urma adresării membrilor de sindicat, angajaţi ai Î.S. ,,Poșta Moldovei”, privind respectarea prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 396 din 25.04.2018 începând cu 1 mai 2018, cuantumul minim al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații cu autonomie financiară) se stabilește în mărime de 15,44 lei pe oră, sau 2610 lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru, în medie 169 de ore pe lună. FSCM a expediat o notificare prin care a solicitat administraţiei Î.S. ,,Poşta Moldovei” identificarea posibilităților concrete de ajustarea ale salariului angajaților Î.S. ,,Poșta Moldovei”, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 396 din 25.04.2018 și Legii salarizării nr. 847 din 14.02.21002. Prin răspunsul Î.S. ,,Poșta Moldovei“, FSCM a primit asigurări că întreprinderea precaută toate posibilitățile financiare în vederea ajustării salariilor angajaților în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 396 din 25.04.2018 și Legii salarizării nr. 847 din 14.02.21002.

Parteneriatul social

    Congresul VI al FSCM a menţionat, că dezvoltarea economică a întreprinderilor din ramură, precum şi ridicarea nivelului bunăstării materiale a salariaţilor-membri de sindicat are loc doar în condiţiile unei păci sociale, a unor poziţii coordonate la nivel de ramură dintre conducătorii întreprinderilor şi FSCM, dintre angajator şi comitetul sindical la nivel de întreprindere.
Sistemul de dialog social creează posibilităţi de soluţionare, prin mijloace de conciliere, a conflictelor apărute între salariaţi şi angajatori.
Obiectivul principal al FSCM în acest domeniu este promovarea dialogului social ca obiectiv strategic în vederea transformării acestuia într-un concept de parteneriat social utilizat ca instrument de promovare a intereselor și obțiunilor partenerilor sociali pentru asigurarea stabilității și dezvoltării sociale. Scopul principal al dialogului social la nivel de ramură şi în colectivele de muncă constă în realizarea unor măsuri comune ale părţilor, care ar contribui la prosperarea ramurii şi a întreprinderilor, stabilirea unui climat de nivel înalt social-economic şi de protecţie socială a salariaţilor-membri de sindicat.
Cele mai eficiente instrumente de reglementarea chestiunilor, privind salarizarea şi ameliorarea condiţiilor de muncă, utilizarea eficientă a forţei de muncă, asigurarea unor garanţii, înlesniri şi avantaje pentru salariaţi, precum şi crearea unor condiţii de muncă mai favorabile în comparaţie cu cele prevăzute de legislaţia în vigoare, sunt convenţiile şi contractele colective de muncă.
Prin intermediul parteneriatului şi dialogului social, FSCM a întreprins diverse măsuri menite să asigure un climat social stabil între salariaţi şi angajatori, o protecţie socială şi economică efectivă a membrilor de sindicat. Unicul instrument de reglementare a chestiunilor, privind salarizarea şi ameliorarea condiţiilor de muncă, angajarea în câmpul muncii, organizarea pregătirii profesionale a salariaţilor, asigurarea acestora cu garanţii sociale suplimentare, sunt convenţiile colective la nivel național, convenția colectivă la nivel de ramură şi contractele colective de muncă la nivel de întreprindere.
La nivel de ramura comunicații și de unitate economică a existat un dialog social eficient și constructiv, drept dovadă a fost încheiată Convenția Colectivă de Muncă la nivel de ramură, iar la nivel de unitate au fost încheiate Contractele Colective de Muncă. În anul 2018, de către partenerii sociali, administraţia Î.S. ,,Radiocomunicații” și comitetul sindical din cadrul întreprinderii, a fost semnat Contractul Colectiv de Muncă al Î.S. ,,Radiocomunicații” pentru anii 2018–2022.
La inițiativa comitetului sindical al ÎCS „Ericsson Telecommunications” SRL, la finele anului 2018, în cadrul întrepriderii, a fost creată comisia de dialog social, angajator-salariat. Membrii comitetului sindical au elaborat un proiect al Contractului colectiv de muncă, care a fost înaintat spre examinare administrației ÎCS „Ericsson Telecommunications” SRL.

Securitatea şi sănătatea în muncă

    Sănătatea angajaților este una din problemele prioritare și o componentă importantă a potențialului forței de muncă, la care FSCM atrage o atenție deosebită. Crearea unui mediu de muncă controlat, implică îmbunătăţirea cunoaşterii riscurilor de către toţi cei implicați în procesul de muncă. Activitatea în domeniul securității și sănătății în muncă este efectuată în comun cu comitetele sindicale din organizațiile primare.
În perioada de referință, prioritate în această direcție a fost:
– realizarea prevederilor Contractelor Colective de Muncă, privind condițiile de muncă corespunzătoare cerințelor de securitate și sănătate în muncă;
– acordarea ajutorului practic comitetelor sindicale și activului sindical în scopul efectuării controlului obștesc, privind securitatea la locul de muncă și soluționarea problemelor în acest sens;
– colaborarea cu Inspecţia Muncii a CNSM, în scopul prevenirii accidentelor de muncă şi respectării legislaţiei muncii.
Prin scrisoarea nr. 01-08/197 din 11 septembrie 2018, FSCM a propus liderilor sindicali să examineze la ședința comitetelor sindicale, chestiunea cu privire la pregătirea locurilor de muncă pentru perioada rece a anului și respectării drepturilor salariaților privind sănătatea și securitatea la locul de muncă. În acest context, FSCM a solicitat, ca copia procesului-verbal al ședinței comitetului sindical să fie expediată în adresa FSCM. Ca rezultat, la FSCM au parvenit 16 extrase din procesele-verbale ale ședințelor comitetelor sindicale, și anume: CP Bălți, CP Cahul, CP Cantemir, CP Căușeni, CP Ceadîr-Lunga, CP Dondușeni, CP Orhei, CP Rîșcani, CP Soroca, CP Ungheni; SA „Moldtelecom“ Anenii Noi, Bălți, Dodușeni, Glodeni, Vulcănești, și Î.S. „Radiocomunicații”.
Examinând informația prezentată în procesele-verbale cu privire la pregătirea întreprinderii către sezonul rece și aprovizionarea salariaților cu echipament de lucru, s-a constatat următoarele:
– în toate CP este necesară aprovizionarea poștașilor cu încălțăminte de iarnă și scurte;
– în CP Cantemir – Oficiile Poștale (OP) din Cania, Cîrpești, Plopi și Șamalia – capacitatea încălzitoarelor nu este suficientă pentru dimensiunile încăperii, podurile sunt înalte și iarna e foarte frig;
– în CP Ceadîr-Lunga – în oficiul central, casa principală, secția sortare și asigurare, necesită reparație. A fost scos linoleumul după inundație, iar clientul se transformă în praf, salariații tușesc;
– în CP Rîșcani – salariații din secțiile asigurare, sortare și arhivă au nevoie de halate pentru descărcarea poștei. OP Pășicăuți este în stare avariată;
– în CP Soroca – automobilele de serviciu necesită reparație, anvelope de iarnă și acumulatoare.
FSCM a solicitat administrației Î.S. „Poșta Moldovei” soluționarea pozitivă a problemelor reflectate de către comitetele sindicale. Ce ține de S.A. „Moldtelecom”, din informația comitetelor sindicale, s-a constatat că întreprinderea este pregătită către sezonul rece al anului. Salariații sunt asigurați cu săpun și praf de spălat conform normelor. Transportul este în procesul de pregătire pentru perioada de iarnă. La Centrul de Telecomunicații (CT) Anenii Noi, vestiarul cu cabina de duș necesită reparație.
Pe parcursul anului 2018, de către Inspecția Muncii a CNSM, au fost realizate 3 vizite de lucru la întreprinderile din ramura comunicații, privind respectarea legislației securității și sănătății muncii, precum şi altor acte normative care reglementează domeniul muncii în Republica Moldova.
În urma vizitelor de lucru, de către Inspecția Muncii a Sindicatelor au fost întocmite procese-verbale, în care au fost reflectate mai multe încălcări şi abateri de la prevederile actelor legislative şi normative din domeniul securității și sănătății muncii, cum ar fi:
– necorespunderea locurilor de muncă cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă;
– neacordarea gratuită a echipamentului individual de protecţie şi de lucru;
– prestarea muncii în condiții de risc sporit;
– neefectuarea evaluării riscurilor profesionale;
– neefectuarea atestării locurilor de muncă din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii muncii cu stabilirea corectă a sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile;
– formalitatea instruirii în materie de securitate și sănătate în muncă;
– informarea necorespunzătoare a salariaților cu privire la descrierea și sarcinile aferente locurilor de muncă.
Pentru amenanjarea locurilor de servit masa, FSCM pe parcursul anului 2018 a eliberat comitetelor sindicale 23 ceainice.

Instruirea activului sindical

    FSCM consideră educația și formarea sindicală continuă ca o prioritate esențială pentru dezvoltarea mișcării sindicale la nivel de ramură. În perioada de gestiune în cadrul FSCM au fost desfăşurate activităţi educaţionale, orientate spre informarea şi instruirea membrilor de sindicat.
    La nivel de FSCM
FSCM a organizat, în perioada 8-9 iunie 2018, un seminar de instruire pentru președinții comitetelor sindicale din cadrul S.A. „Moldtelecom”, cu tema „Remunerarea muncii. Motivarea salariaților-membri de sindicat”. În calitate de formator a fost invitată șefa Departamentului Resurse Umane al S.A. „Moldtelecom”, Constanța Bejenari. Dumneaei a informat liderii sindicali despre noul sistem de salarizare și motivare a personalului, implementat în cadrul S.A. „Moldtelecom”, începând cu 1 iunie 2018. În cadrul seminarului au fost abordate subiecte privind rolul președintelui și al comitetului sindical în contextul motivării și eficientizării
activității organizației sindicale primare, precum și explicarea drepturilor comitetului sindical care rezultă din Codul Muncii al RM și Legea Sindicatelor.
La 23 iunie 2018, FSCM în comun cu administrația și comitetul sindical al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a organizat un seminar de instruire a salariaților-membri de sindicat. Activitatea s-a desfășurat în incinta ANOFM. Subiectele abordate în cadrul seminarului au fost cu privire la tehnicile de comunicare cu persoanele dificile și respectarea legislației muncii în contextul modificărilor și completărilor acesteia.
La tema „Tehnici de comunicare”, în calitate de formator a fost cercetătorul în științe sociale și psihologie, Ștefan Popov. Dumnealui a instruit pe participanții la seminar cum să-și controleze propriile manifestări non-verbale, cum să anticipeze reacţiile şi deciziile interlocutorului, cum să decodifice gândurile, sentimentele şi emoţiile celorlalţi, cum să identifice cu uşurinţă semnele de manipulare sau neadevăr, cum să citească mesajele ascunse ale interlocutorului şi să-i descopere adevăratele intenţii, și multe alte lucruri, care să aducă ca rezultat, o comunicare eficientă.
A doua parte a seminarului, cu privire la respectarea legislației muncii, a fost prelută de formatorul, Adrian Lungu, consilier juridic în cadrul FSCM. Dumnealui a vorbit participanților despre încetarea raporturilor de muncă din inițiativa angajatorului, referindu-se la actele legislative cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public.
Prezentă la seminar, directorul ANOFM, doamna Raisa Dogaru, a accentuat că a fost prea puțin timp pentru abordarea acestor două teme din punctul dumneaei de vedere, fiind foarte interesante și complexe. Cred că vom mai prelua acest curs, a promis doamna directoare. Dumneaei a mulțumit conducerii FSCM pentru aportul adus la organizarea acestui seminar și pentru susținerea în desfășurarea activităților organizate în cadrul ANOFM. La rândul său vicepreședinta FSCM, Elizaveta Iurcu, a menționat că unul din obiectivele de bază ale FSCM prevăzute în Strategia FSCM 2018–2023 este sporirea nivelului de informare și instruire al membrilor de sindicat. Iar subiectul „comunicării” este prezent întotdeauna în agenda FSCM, pentru că, având o comunicare eficientă, poți găsi soluții la toate problemele identificate, a menționat doamna vicepreședintă.
La 29 iunie 2018, specialiștii FSCM s-au deplasat în CP Orhei, în scopul instruirii membrilor comitetului sindical noi aleși, privind organizarea corectă și eficientă a activității sindicale la nivel de unitate. În cadrul instruirii, vicepreședinta FSCM, Elizaveta Iurcu, a vorbit participanților la seminar despre rolul și competențele activului sindical la nivel de organizație primară, despre prevederile statutare ale acestuia, precum și despre corectitudinea și eficiența organizării activităților sindicale întru motivarea membrilor de sindicat.
Despre drepturile, garanțiile, dar și responsabilitățile comitetului sindical, în conformitate cu Codul Muncii și Legea Sindicatelor, a explicat Adrian Lungu, consilier juridic în cadrul FSCM. Participanții la instruire au fost interesați de temele abordate, au adresat diverse întrebări specialiștilor FSCM, cu privire la problemele cu care se confruntă la locul de muncă.
În octombrie 2018, FSCM a organizat un seminar de instruire pentru liderii sindicali din domeniul comunicațiilor poștale. Activitatea s-a desfășurat în tabăra de odihnă „Camping” din or. Vadul lui Vodă. Subiectul abordat în cadrul seminarului a fost respectarea legislației muncii, în contextul modificărilor și completărilor acesteia. În calitate de formator a fost Adrian Lungu, consilier juridic în cadrul FSCM.
La 15 noiembrie 2018, FSCM a organizat seminarul cu genericul „Respectarea legislației muncii în contextul modificării și completării acesteia”. La seminar au participat peste 40 de lideri și organizatori sindicali din Zona de Nord a Moldovei, din organizațiile sindicale-membre ale FSCM, din cadrul Î.S. „Poșta Moldovei”, S.A. „Moldtelecom”, ASP și CNAM.
Activitatea a fost desfășurată în incinta CP Bălți, având ca scop informarea și instruirea activiștilor sindicali în domeniul legislației muncii. În calitate de formator, Adrian Lungu a informat publicul despre modificările și completările în Codul Muncii, precum și drepturile comitetului sindical în conformitate cu legislația în vigoare. Au fost aduse exemple practice din activitatea de zi cu zi din cadrul organizațiilor sindicale primare și FSCM. Participanții la seminar s-au implicat activ în discuții și au adresat diverse întrebări cu care se confruntă la locul de muncă. Tot în cadrul acestui seminar, Ana Moldovanu, consultant superior al departamentului protecție social-economică în cadrul CNSM, a informat pe liderii sindicali despre organizarea salarizării muncii în sectorul real, despre ultimile modificări efectuate în Codul Fiscal, dar și măsurile întreprinse de către CNSM în vederea protecției sociale.
    La nivel de CNSM
În temeiul Hotărârii Biroului Executiv al FSCM nr. 30-1 din 02.11.2017, pentru participare la proiectul educațional „Școala Sindicală din Moldova”, organizat de către CNSM în colaborare cu Institutul Muncii, au fost delegați doi lideri sindicali, reprezentanți ai FSCM – Hioară Tatiana, președinte al comitetului sindical al CP Cahul și Dovbenco Monica, președinte al comitetului sindical al CP Edineț. Instruirea participanților în cadrul proiectului educațional s-a desfășurat în cadrul a 3 sesiuni de zi, aceștia întrunindu-se în incinta Institutului Muncii pentru 3 zile consecutive (o dată la 2 luni).
Pe întreaga perioadă de desfășurare a Școlii Sindicale din Moldova Ediția – 2018, cursanții au fost instruiți de un grup de formatori sindicali în domenii ce vizează organizarea sindicală la toate nivelurile, securitatea și sănătatea în muncă, protecția social-economică și de muncă a salariaților, analiza rapoartelor financiare și controlul operativ al activității organizației, aspecte legate de salarizare, impozitare, asigurări sociale.
Rezultatele așteptate au avut efect pozitiv, pentru că la ultima sesiune, toți participanții au prezentat câte un proiect, elaborat de ei pe parcursul perioadei de instruire. Monica Dovbenco a prezentat proiectul cu tema „Motivarea apartenenței la sindicat prin promovarea securității și sănătății la locul de muncă”, iar Tatiana Hioară – proiectul cu tema „Consolidarea echipei în rândurile salariaților şi recrutarea a noi membri de sindicat”.
Proiectele au fost implementate în cadrul organizațiilor sindicale pe care le conduc și au avut un impact pozitiv asupra salariaților-membri de sindicat.
Tot în anul 2018, Institutul Muncii în parteneriat cu CNSM din Moldova a implementat Proiectul educațional național „Școala Negociatorului Sindical”.
Instruirea participanților s-a desfășurart în cadrul a 3 sesiuni de zi, timp de 3 zile consecutive (o dată la două luni) cu scopul de a obține și aprofunda cunoștințe în domeniul elaborării, negocierii și încheierii contractelor colective de muncă, fiind ghidați și instruiți de formatori din cadrul CNSM și experți externi.
Totodată, viitorii negociatori sindicali au avut posibilitate să se familiarizeze cu modul de organizare al procesului de negociere. Formatorii sindicali au recomandat participanților cele mai avansate strategii, tehnici și tactici de desfășurare ale procesului de negocieri colective din perspectiva atingerii unor obiective reale, maxime în vederea protecției intereselor, drepturilor salariaților-membri de sindicat.
Delegat din partea FSCM la acest proiect, a fost liderul sindical din cadrul organizației Î.C.S. „Ericsson Telecommunications”, Alexandru Ursachi. Pe parcursul perioadei de instruire, domnul președinte a elaborat un proiect al Planului de pregătire către negocierea Contractului Colectiv de Muncă al Î.C.S. „Ericsson Telecomunications”, aceasta fiind și tema pentru acasă. Proiectul dat a fost prezentat la ultima sesiune din cadrul „Școlii   Negociatorului Sindical“ și apreciat de comisia de evaluare cu notă bună. La moment, se implementează în practică.

Activităţi de informare ale membrilor de sindicat şi formarea opiniei despre FSCM

    În anul 2018, activitatea FSCM a fost orientată spre informarea operativă a membrilor de sindicat și partenerilor sociali în vederea formării unei opinii obiective despre activitatea FSCM.
Activitatea de comunicare a fost focusată pe informarea membrilor de sindicat prin intermediul paginii web a FSCM, buletinului informativ „Comunicații“, paginii web a CNSM, emisiunii „Dialog Social” și a ziarului săptămânal „Vocea Poporului”. Pe pagina web a FSCM au fost plasate circa 60 de noutăți și materiale informative care reflectă activitatea FSCM și a organizațiilor membre.
În perioada de referință au fost întocmite și expediate în adresa comitetelor sindicale mai multe note informative privind modificări și completări la legislația muncii și la garanțiile social-economice și de muncă.

Colaborare internaţională

    Cooperarea cu parteneri din exterior este considerată de FSCM, ca o platformă pentru aprofundarea schimbului de cunoştinţe și manifestarea solidarității sindicale.
Subiectele abordate pe parcursul promovării diverselor proiecte internaţionale, traininguri, ateliere de lucru, conferințe, promovează activitatea de instruire a activului sidical şi stimulează activ oportunitățile de cooperare și schimbul de experienţă. În cadrul întrunirilor internaționale desfășurate în perioada de referință au fost puse în discuție problemele membrilor de sindicat ce țin de dreptul muncii și cele de ordin social-economic.
O astfel de întrunire a avut loc în or. Suceava, România. Un grup de sindicaliști din cadrul FSCM, membri ai Biroului Executiv, lideri sindicali și reprezentanți ai patronatului Î.S. „Poșta Moldovei”, au efectuat un schimb de experiență cu administrația și liderii sindicali din cadrul Întreprinderii Poșta Română din județele Suceava, Iași, Bacău, Neamț și Vaslui. În cadrul discuţiilor, s-a pus accent pe metodele de lucru în domeniul comunicațiilor poștale din cele două țări și promovarea standardelor de calitate.
În cadrul acestei deplasări reprezentanții FSCM au vizitat mai multe subunităţi poştale din judeţul Suceava și au stabilit un acord de colaborare.
FSCM a avut o întâlnire cu Benedict Stephen, directorul Academiei Globale de Organizare ITUC. În cadrul discuțiilor, s-a pus accent pe metodele și tehnicile de organizare sindicală în cadrul FSCM.
În perioada 12-16 februarie 2018 în orașul Sankt Petersburg, Rusia, s-a desfășurat Forumul Internațional al tinerilor sindicaliști din domeniul comunicațiilor poștale cu tematica „Tinerii și munca de viitor“. Activitatea a fost organizată de către Organizația Internațională a Sindicatelor din Comunicații (МОП) din țările CSI și Sindicatul Lucrătorilor de deservire și comunicații din Suedia (SЕCО). La lucrările Forumului au participat delegați ai sindicatelor din comunicații din Republica Azerbaijan, Belorusia, Kazahstan, Kîrgîstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Federația Rusă, Moldova și din Suedia. Delegat din partea FSCM, a fost Elena Nimerenco, președinta comitetului sindical al CP Căușeni. În cadrul forumului, participanții au lucrat în grupuri, s-au împărtășit cu experiența acumulată, au pus în discuții diverse chestiuni cum ar fi „cum să protejăm drepturile de muncă ale tinerilor în epoca globalizării și digitalizării“ și, respectiv, au identificat soluții.
Tot în perioada de referință, membrii Biroului Executiv au organizat un flash-mob, prin intermediul căruia și-au arătat susținerea pentru Campania lansată de Consiliul Regional Pan-European (PERC) al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) cu genericul „Stop violenței bazate pe gen în lumea muncii – sprijiniți o convenție a Organizației Internaționale a Muncii”.

Motivarea apartenenţei la sindicat

    În perioada de referinţă, FSCM a continuat promovarea motivării apartenenţei la sindicat şi în comun cu organizaţiile membre au fost organizate şi desfăşurate diverse activităţi. Biroul Executiv al FSCM a examinat activitatea comitetelor sindicale și în temeiul hotărârii nr. 06-03 din 21 februarie 2019 a decis acordarea:
Diplomei de gradul I comitetelor sindicale: CP Ocnița, Glodeni S.A. „Moldtelecom”, Bălți S.A. „Moldtelecom”;
Diplomei de gradul II comitetelor sindicale: CP Căușeni, CP Soroca, I.C.S. „Ericsson Telecommunications” SRL;
Diplomei de gradul III comitetelor sindicale: CP Cantemir, CP Drochia, CP Călărași, pentru promovarea activităților sindicale organizate de FSCM pe parcursul anului 2018 în cadrul colectivului de muncă.
Pentru elaborarea și implementarea proiectelor în cadrul organizațiilor sindicale, în scopul eficientizării activităților sindicale la nivel de întreprindere și motivării apartenenței la sindicat, în perioada de referință, au fost menționate cu Diplomă de merit, Tatiana Hioară, președinta comitetului sindical al CP Cahul și Monica Dovbenco, președinta comitetului sindical al CP Edineț.
Cu prilejul Zilei Sindicalistului, marcată anual la 7 iunie, în scopul aprecierii activiștilor sindicali care și-au adus un aport esențial la dezvoltarea și consolidarea mișcării sindicale în cadrul FSCM, precum și sporirea eficacității organizației sindicale primare în domeniul protecției drepturilor și intereselor social-economice și de muncă ale membrilor de sindicat, în perioada de referință, Biroul Executiv al FSCM a aprobat Regulamentul cu privire la insigna de aur „Pentru activitate meritorie”.
În temeiul Hotărârii Biroului Executiv al FSCM nr. 02-07 din 29 mai 2018 au fost menționați cu Insigna de aur „Pentru activitate meritorie” următorii lideri sindicali:
– Gorița Sergiu, președinte al comitetului sindical S.A. „Moldtelecom”;
– Eladi Asea, președinta comitetului sindical Bălți S.A. „Moldtelecom”;
– Vlah Ecaterina, președinta comitetului sindical Comrat S.A. ”Moldtelecom”;
– Arcianis Iurie, președinte al comitetului sindical Glodeni S.A. ”Moldtelecom”;
– Madjar Eugenia, președinta comitetului sindical Vulcănești S.A. „Moldtelecom”;
– Ciacîr Nina, președinta comitetului sindical CP Briceni;
– Crihan Igor, președinte al comitetului sindical CP Bălți;
– Olari Viorica, președinta comitetului sindical CP Călărași;
– Jigailov Maria, președinta comitetului sindical CP Drochia;
– Laiu Natalia, președinta comitetului sindical CP Ocnița;
– Guzun Anatolie, președinte al comitetului sindical Î.P. ”SNMFR”;
– Talmazan Emilia, președinta comitetului sindical Î.S. ”DPP”;
– Bașchir Svetlana, președinta comitetului sindical SRL ”Moldpresa Grup”;
– Negritu Sergiu, președinte al comitetului sindical CNAM;
– Șveț Jana, președinta comitetului sindical Î.S. „Combinatul Poligrafic”;
– Marian Tatiana, ex-președintă a comisiei de tineret.
În decembrie 2018, FSCM în comun cu organizaţiile sindicale membre a desfăşurat concursul de creativitate pentru copii cu genericul „Un cadou pentru bradul de Anul Nou”. La concurs au participat 176 de copii ai salariaților-membri de sindicat, din organizațiile membre ale FSCM.
Conform Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului, lucrările au fost selectate pe categorii, în prima categorie au fost incluse lucrările copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani, iar în cea de-a doua – între 11-16 ani. Comisia constituită din membrii Biroului Executiv și redactorul săptămânalului „Vocea Poporului”, Natalia Lupan, a examinat minuțios lucrările copiilor. Ținând cont de criteriile de apreciere prevăzute în Regulament, comisia a identificat câștigătorii care au fost menţionaţi cu diplomă şi premii băneşti. Toţi participanţii la concurs au fost menţionaţi cu diplomă de laureat şi cadou de preţ (carte).
În scopul susținerii copiilor cu dizabilități ai salariaților membri de sindicat din ramură, FSCM în comun cu organizațiile membre a organizat un târg al lucrărilor, realizate de copiii salariaților-membri de sindicat ai FSCM, în cadul concursului „Un cadou pentru bradul de Anul Nou”.
Din vânzarea acestor lucrări s-a acumulat suma de 2300,00 (două mii trei sute) lei. Pentru acest scop nobil, comitetul sindical al CT Glodeni și-a adus aportul cu un ajutor financiar în mărime de 500,00 (cinci sute) lei.
Membrii Biroului Executiv au decis de a acorda ajutor material copiilor din familiile salariaților-membri de sindicat ai FSCM cu grad de invaliditate sever, după cum urmează:
– Sanduța Dorin, CP Orhei – 1500 lei;
– Losețchi Alexandra, ASP – 1500 lei;
– Lupu Gheorghe, S.A. „Moldtelecom” – 1500 lei;
În total s-a acordat 4500 (patru mii cinci sute) lei, diferenţa de 1700 (una mie șapte sute) lei a fost acoperită din bugetul FSCM.
Concursul literar pentru copii cu genericul „O mamă, dulce mamă” consacrat Zilei Internaționale a femeii – 8 Martie, a fost organizat în luna februarie 2018 de către FSCM în comun acord cu comitetele sindicale membre. La concurs au participat 173 de copii ai salariaților-membri de sindicat din organizațiile membre ale FSCM.
Conform Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului, lucrările au fost selectate pe categorii, în prima categorie au fost incluse cele ale copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani, iar în cea de-a doua – copiii cu vârsta cuprinsă între 11-16 ani. De către comisia de apreciere a lucrărilor au fost identificați câștigătorii concursului la ambele categorii de vârstă.
Membrii Biroului Executiv ai FSCM, prin hotărârea nr. 2-2 din 05.03.2018 au decis să menționeze pe învingătorii concursului literar pentru copii cu genericul „O mamă, dulce mamă” cu diplome şi premii băneşti. Iar pe ceilalți participanţi la concurs să-i menţioneze cu diplomă de laureat şi cadou de preţ (carte).
În perioada august-septembrie 2018, FSCM în comun cu organizațiile membre a organizat un concurs de desen pentru copii cu genericul „Impresii din cartea citită în vacanță”.
Comisia de evaluare a desenelor înscrise în concurs, a fost formată din Angela Chicu – redactor-șefă a săptămânalului „Vocea Poporului”, Margareta Streistian – președinta Federației Sindicatelor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE), Victoria Grosu – membră a comitetului sindical al ASP, Elena Stoica – președinta Comisiei de Tineret a FSCM și CNSM, precum și Elizaveta Iurcu – vicepreședinta FSCM.
Ținând cont de condițiile concursului și criteriile de evaluare, membrii comisiei au apreciat învingătorii la ambele categorii de vârstă, precum prevede regulamentul de organizare și desfășurare al concursului (I categoria de vârstă 6-10 ani și a II categorie de vârstă 11-16 ani). La concurs au participat 78 de copii ai salariaților-membri de sindicat ai FSCM care și-au exprimat impresiile din cartea citită în vacanță pe hârtie, în toate culorile curcubeului.
Învingătorii concursului au fost menționați cu diplome și ajutor material după cum urmează:
Categoria de vârstă 6-10 ani:
Premiul I – Cojocari Iana, CP Ceadîr-Lunga, 10 ani – 400 lei,
Premiul II – Rotari Taisia, CP Ungheni, 8 ani – 350 lei,
Premiul III – Budu Andreea, ASP, 8 ani – 300 lei.
Categoria de vârstă 11-16 ani:
Premiul I – Busuioc Laura, CP Ungheni, 13 ani – 400 lei,
Premiul II – Cozma Ana, CP Ocnița, 12 ani – 350 lei,
Premiul III – Busuioc Gabriela, CP Ungheni, 14 ani – 300 lei.
Premiul special a fost acordat Alexandrinei Vântu, Fălești S.A. „Moldtelecom“, 13 ani – 300 lei.
Pe parcursul lunii februarie curent, FSCM a organizat tradiţionalul concurs republican „Să găsim femei creative pentru a le elogia”. De către organizaţiile sindicale membre ale FSCM au fost înaintate 130 candidaturi la concurs. Tuturor celor 130 de femei participante, Biroul Executiv al FSCM a oferit titlu de laureat al concursului şi câte un cadou.
Totalurile concursului „Să găsim femei creative pentru a le elogia” au fost desfăşurate la 7 martie 2018, în sala Teatrului de Revistă „Ginta Latină”, după care a urmat un concert susținut de artiști de muzică ușoară din Republica Moldova.
Este o tradiție pentru FSCM, ca în fiecare an la sfârșitul verii să aducă în dar fiecărui copil care merge în clasa I un cadou cu rechizite școlare și o felicitare semnată de președintele FSCM. Anul acesta au fost distribuite, prin intermediul comitetelor sindicale, peste 430 de cadouri de acest fel.
FSCM în comun cu liderii sindicali ai organizațiilor membre și cu susținerea directorilor CP, au organizat la 12 octombrie 2018, Ediția a II-a a concursului vestimentar cu genericul „Creații vestimentare poștale”. În cadrul acestui concurs, participanții sub forma unei defilări-prezentare au demonstrat ținutele vestimentare confecționate și decorate cu materiale utilizate pentru prestarea serviciilor poștale, cum ar fi: ziare, plicuri, mărci, cutii, hârtie, bandă adezivă, saci, sfoară din in, cărți poștale și altele. Fiecare din ei au descris modelul prezentat printr-o mică istorioară, unii într-un stil mai umoristic, alții într-un mod mai serios. Un rol deosebit, dar și dificil, în același timp, le-a revenit membrilor juriului. Ei au apreciat cele 14 CP, participante la concurs: Anenii Noi, Călărăși, Cantemir, Căușeni, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Comrat, Criuleni, Drochia, Edineț, Florești, Ocnița, Orhei și Strășeni.
La finalul concursului, învingătorii au fost decernați cu Diplome și ajutoare materiale de din partea FSCM:
Locul I – CP Cimișlia, CP Ocnița;
Locul II – CP Edineț;
Locul III – CP Cantemir, CP Anenii Noi;
Toți participanții la concurs au fost menționați cu Diplomă de participare și cadouri.
Organizațiile sindicale, membre ale FSCM au fost receptive la propunerea Comisiei de Tineret a CNSM și s-au implicat activ în campania „Donează o carte sau rechizite unui copil”, destinată copiilor din familiile social-vulnerabile. Această acțiune a avut drept scop oferirea copiilor nevoiași posibilitatea de a avea acces la cât mai multe cărți și rechizite școlare. Unele din cărțile și rechizitele colectate au ajuns și la unii copii, a cărei mamă sau tată activează în domeniul comunicații. FSCM aduce sincere mulțumiri liderilor sindicali :
– Alexandru Ursachi, I.C.S. „Ericsson Telecommunications” SRL;
– Jana Șveț, Î.S. „Combinatul Poligrafic”;
– Valentina Lungu, ANOFM;
– Elena Cebotari, CP Anenii Noi;
– Ludmila Vradii, CP Comrat;
– Elena Nimerenco, CP Căușeni;
– Iurie Arcianis, Glodeni S.A. „Moldtelecom”; pentru aportul adus la desfășurarea campaniei „Donează o carte sau rechizite unui copil”.
În perioada de referință, a fost organizată activitatea de procurare a mărfurilor de uz casnic cu achitarea în rate pentru membrii de sindicat. În acest scop a fost valorificată suma de 138412,00 lei. De acest serviciu au beneficiat membrii de sindicat din organizațiile S.A. „Moldtelecom”, CP Orhei, CP Drochia, CP Rezina, Hîncești SA „Moldtelecom” și Î.S. „Detașamentul de Pază Paramilitară” (DPP).
La adresarea organizaţiilor membre (CP Rezina, CP Bălți, CP Ungheni, CP Edineț, Î.S. „Radiocomunicații”, SRL „Moldpresa Grup”, ASP) și în temeiul hotărârilor Biroului Executiv, din bugetul sindical al FSCM a fost acordat ajutor material pentru organizarea excursiilor salariaților-membri de sindicat în mărime de 38850,00 lei.

Promovarea şi susţinerea salariaţilor-membri de sindicat

    La data de 17 mai, angajații din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor marchează Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale. În anul 2018 cu această ocazie, FSCM în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii au organizat o festivitate în incinta Teatrului de Revistă „Ginta Latină” la care au participat peste 450 de angajați din instituțiile și întreprinderile din sectorul tehnologiilor informaționale și comunicații (TIC). Pentru activitate prodigioasă în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, înalt profesionalism, merite şi contribuţii substanţiale la dezvoltarea sectorului TIC, FSCM în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii a conferit titlul onorific şi insigna „Maestru în tehnologia informaţiei şi comunicaţiei” la 21 specialiști ai sectorului TIC, iar 166 de angajați ai instituțiilor de profil au primit Diplomă de Onoare a Ministerului Economiei și Infrastructurii şi FSCM, cu prilejul Zilei Mondiale a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Conform Regulamentului cu privire la conferirea titlului onorific şi insignei „Maestru în tehnologia informaţiei şi comunicaţii”, deţinătorul titlului onorific „Maestru în tehnologia informaţiei şi comunicaţii”, beneficiază lunar de un supliment la salariul tarifar (de funcţie) în mărime de 20%, supliment alocat din fondul de salarizare al colectivului de muncă în care îşi desfăşoară activitatea.
La 12 octombrie 2018, FSCM în comun cu Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”, a organizat etapa finală a concursului Măestriei Profesionale a lucrătorului poștal, ediția 2018. În concurs au participat șefi de oficii poștale, operatori poștali și poștași. Ei au fost testați pentru cea mai bună pregătire la probele: „Cel mai bun poștaș”, „Cel mai bun operator” și „Cel mai bun șef al Oficiului Poștal”.
Scopul acestui concurs a fost identificarea celor mai buni angajați ai întreprinderii, dezvoltarea profesionalismului și sporirea interesului angajaților în prestarea serviciilor poștale de calitate. Evenimentul s-a desfășurat în tabăra de odihnă „Camping” din or. Vadul lui Vodă. Câștigătorii concursului au fost distinși cu diplome, premii de valoare şi cadouri de preţ.
La 29 octombrie anul 2018, Compania Publică „Gagauziya Radio Televizionu” (GRT) a împlinit 11 ani de la fondare. Cu acest prilej, administrația companiei în comun cu comitetul sindical a organizat o adunare festivă consacrată acestui eveniment. Cu mesaje de felicitare a fost prezent Ion Pîrgaru, președintele FSCM. Au fost menționați cu Diplomă de merit și acordată insigna de onoare a FSCM celor mai activi salariați, membri de sindicat din cadrul companiei, după cum urmează:
Cazacu Maria – redactor imagini TV;
Glecov Iurii – operator de sunet TV;
Barbov Polina – jurnalist TV;
Sadovici Maia – jurnalist TV;
Karaseni Mihail – inginer șef al Companiei Publice „GRT”;
Gaidarji Vitalii – director al Companiei Publice „GRT”;
Koroleak Valentina – președinta comitetului sindical „GRT”.
Pentru activitate prodigioasă în soluționarea problemelor privind protejarea drepturilor și intereselor membrilor de sindicat ai Companiei Publice „GRT”, FSCM a fost menționată cu diploma de onoare a companiei.
Pentru susţinerea şi încurajarea tinerelor familii, la naşterea unui copil, au fost înmânate cadouri (albume foto) şi felicitări. Pe parcursul perioadei de referință de astfel de cadouri au beneficiat 183 de familii.
Întru prevenirea morbidităţii şi recuperarea capacităţii de muncă prin tratamentul balneoclimateric, de către FSCM, în anul 2018 au fost repartizate organizaţiilor membre 196 bilete de tratament, în valoare de 1048016,00 lei, din prestaţiile asigurărilor sociale de stat. Pentru organizarea odihnei copiilor membrilor de sindicat în perioada estivală a anului 2018, de către FSCM au fost repartizate 241 bilete de odihnă în tabere în sumă de 386864,00 lei, finanțate din bugetul de stat, iar 368 bilete de odihnă pentru copii în valoare de 590171,00 lei au fost procurate din bugetul FSCM.
În scopul organizarii odihnei şi tratamentului membrilor de sindicat, în perioada de referință din bugetul FSCM au fost procurate bilete de tratament în valoare de 25230,00 lei, cu achitarea în rate pe un termen de 12 luni. De acest serviciu au beneficiat organizațiile sindicale din S.A. „Moldtelecom”, Î.S. „Radiocomunicații”, Glodeni S.A. „Moldtelecom” și Î.S. „Poșta Moldovei”.
Un beneficiu pentru membrii de sindicat a fost aprobat prin Hotărârea nr. 2-22 a Comitetului Confederal din 29 martie 2018, unde au fost stabilite prețuri reduse pentru pat/zi în cameră standart, în stațiunile balneoclimaterice ale CNSM, și anume:
Stațiunea „Bucuria Sind” – 330 lei/zi,
Stațiunea „Codru” – 350 lei/zi,
Stațiunea „Nufărul Alb” – 350 lei/zi.

Promovarea modului sănătos de viaţă

    În scopul promovării unui mod sănătos de viaţă în colectivele de muncă și propagării sportului drept mijloc de fortificare a sănătăţii şi profilaxie a morbidităţii, dar şi pentru a atrage cât mai mulţi membri de sindicat în activităţile cultural-sportive, FSCM în comun cu organizaţiile membre a desfășurat cea de-a XVII-a ediţie a Spartachiadei din ramură. Sărbătoarea sportivă s-a desfăşurat în perioada 12-13 mai curent, în cadrul bazei de odihnă „Camping” din localitatea Vadul lui Vodă.
La eveniment au participat peste 350 de sportivi. La deschiderea oficială a competiţiilor sportive cu cuvânt de felicitare au fost prezenţi: preşedintele CNSM – Oleg Budza, Andrei Gavrisi – directorul Î.P. „Serviciul Național de Management al Frecvenței Radio și Securității Cibernetice” (SNMFR), Serghei Cazacu – director Departamentul Tehnic S.A. „Moldtelecom”, Nicolae Pîslari – șef SEI Bălți S.A. „Moldtelecom”, Larisa Castraveț – șefa secției vânzări, analize și prognoze economice Î.S. „Radiocomunicații”, Margareta Streistian – președinta FSCRE, Tatiana Marian – șefa Departamentului mass-media și relații internaționale CNSM şi preşedintele FSCM, Ion Pîrgaru. În calitate de oaspeţi de onoare au mai fost prezenţi Mihai Hîncu – vicepreședinte al CNSM, Rodion Stamati – director Dezvoltare SRL „Moldpresa Grup”, Anatolie Bugai – director CP Drochia, Valeriu Fridjoi – director CP Căușeni, Alexandru Șchiopu – director CP Hîncești.
În cadrul competiţiilor sportive, 17 echipe au concurat la probele volei, mini fotbal, tenis de masă, şah şi joc de dame. Pe întreaga durată a competiţiilor sportive, echipele au fost susţinute de către preşedinţii comitetelor sindicale.
În urma evaluării prestaţiei sportivilor de către un colegiu profesionist de arbitri, au fost desemnaţi următorii învingători:
● Proba volei femei:
Locul I – SRL „Moldpresa” Grup;
Locul I – S.A. „Moldtelecom” – 1;
Locul II – S.A. „Moldtelecom” – 2
Locul II – Strășeni S.A. „Moldtelecom”;
● Proba volei bărbați:
Locul I – Î.C.S. „Ericsson Telecommunications”;
Locul II – S.A. „Moldtelecom” – 1;
Locul III – S.A. „Moldtelecom” – 3;
● Minifotbal:
Locul I – S.A. „Moldtelecom”- 1;
Locul II – SRL „Moldpresa Grup”;
Locul III – Î.C.S. „Ericsson Telecommunications”;
● Proba tenis de masă:
Locul I – S.A. „Moldtelecom” – 2;
Locul II – S.A. „Moldtelecom” – 1;
Locul III – Î.S. „Radiocomunicații”;
● Proba şah:
Locul I – SA „Moldtelecom”;
Locul II – Î.M. „Orange Moldova”;
Locul III – Comrat S.A. „Moldtelecom”;
● Proba joc de dame:
Locul I – S.A. „Moldtelecom”;
Locul II – Î.S. „Radiocomunicații”;
Locul III – Comrat S.A. „Moldtelecom”.
Echipele plasate pe primele trei locuri au fost menţionate cu diplome, cupe, medalii şi premii băneşti. Pentru cea mai bună prezentare, au fost menționate echipele Căușeni S.A. „Moldtelecom” și CP Căușeni.
FSCM în comun cu organizaţiile membre din municipiul Chișinău au organizat la 13 octombrie anul 2018, la baza sportivă a Casei de odihnă „Campingul din Vadul lui Vodă”, competiții sportive la probele: volei și minifotbal. La evenimentul sportiv au participat 5 echipe din cadrul organizațiilor sindicale membre ale FSCM din municipiul Chișinău. La deschiderea oficială a competițiilor sportive cu un mesaj de felicitare a fost prezent președintele CNSM, dl Oleg Budza. Evenimentul dat a avut drept scop promovarea modului sănătos de viață și consolidarea relațiilor de prietenie între membrii de sindicat.
În urma evaluării prestaţiei sportivilor de către un colegiu de arbitri, au fost desemnaţi următorii învingători:
● Proba volei femei:
Locul I – SA „Moldtelecom”;
Locul II – Agenția Servicii Publice;
● Proba volei bărbați:
Locul I – ÎCS „Ericsson Telecommunications”;
Locul II – SA „Moldtelecom” – 1;
Locul III – ÎM „Orange Moldova” SA;
● Minifotbal:
Locul I –SA „Moldtelecom”- 1;
Locul II – SRL „Moldpresa Grup”;
Locul III – ÎM „Orange Moldova” SA.
Echipele plasate pe primele trei locuri au fost menţionate cu diploma, premii băneşti și cupe. FSCM aduce mulţumiri tuturor administratorilor şi preşedinţilor comitetelor sindicale pentru susţinerea şi aportul adus la desfăşurarea activităţilor sportive organizate.

Activitatea organizatorică

    În conformitate cu prevederile Statutului FSCM, Biroul Executiv este constituit din 9 membri, reprezentanţi ai organizațiilor sindicale, membre ale FSCM, vicepreședintele și preşedintele FSCM.
În perioada de după Congresul VI al FSCM au fost desfăşurate 6 şedinţe ale Biroului Executiv. În cadrul ședințelor au fost examinate următoarele chestiuni:
– Cu privire la executarea bugetului sindical pentru finanțarea activității Biroului Executiv în anul 2017;
– Cu privire la devizul de venituri și cheltuieli pentru finanțarea activității Biroului Executiv al FSCM în anul 2018;
– Cu privire la Raportul statistic privind efectivul sindical pe anul 2017;
– Cu privire la executarea bugetului de cheltuieli privind desfășurarea Congresului VI al FSCM;
– Cu privire la desemnarea reprezentantului FSCM în componența Comisiei de Tineret din cadrul CNSM;
– Cu privire la delegarea reprezentanților FSCM la Școala Negociatorului Sindical;
– Cu privire la examinarea demersului comitetului sindical al S.A. „Moldtelecom”;
– Cu privire la concursul cu genericul „Să găsim femei creative pentru a le elogia”;
– Cu privire la concursul cu genericul „O mamă, dulce mamă”;
– Cu privire la organizarea activității Biroului Executiv;
– Cu privire la susținerea campaniei cu genericul „Stop violenței bazate pe gen în lumea muncii – sprijiniți o convenție a Organizației Internaționale a Muncii”;
– Cu privire la totalurile Ediției XVII a Spartachiadei salariaţilor-membri de sindicat ai FSCM;
– Cu privire la aprobarea cheltuielilor privind organizarea festivității consacrate Zilei Internaționale a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale;
– Cu privire la aprobarea Regulamentului privind acordarea ajutorului material membrilor de sindicat;
– Cu privire la acordarea biletelor de tratament pentru membrii de sindicat, în stațiunile balneoclimaterice ale CNSM, cu preț redus;
– Cu privire la insigna de aur a FSCM „Pentru activitate îndelungată și prodigioasă”;
– Cu privire la desemnarea reprezentantului FSCM pentru a fi menționat cu Insigna de Onoare a CNSM;
– Cu privire la organizarea Zilei Sindicalistului marcată anual pe data de 7 iunie;
– Cu privire la organizarea seminarului cu tematica „Remunerarea muncii. Modificarea sistemului de motivare”;
– Cu privire la demersul administrației S.A. „Moldtelecom” privind solicitarea acordului la sancționare;
– Cu privire la organizarea concursului de creație (desen) pentru copii „Impresii din cartea citită în vacanță”;
– Cu privire la participarea echipei FSCM la Spartachiada a V-a a CNSM;
– Cu privire la delegarea tinerilor sindicaliști din cadrul FSCM la Forumul VII „Garanții pentru tineri prin Contractul Colectiv de Muncă” al Comisiei de Tineret a CNSM;
– Cu privire la Planul de activitate al Biroului Executiv al FSCM în comun cu organizațiile sindicale membre pentru perioada septembrie–decembrie 2018;
– Cu privire la totalurile organizării odihnei copiilor în perioada estivală a anului 2018;
– Cu privire la totalurile activității privind acordarea cadourilor (rechizite școlare) copiilor salariaților-membri de sindicat din cadrul FSCM care au plecat în clasa I;
– Cu privire la organizarea concursului cu genericul „Jumătatea mea”;
– Cu privire la excluderea organizațiilor sindicale primare care nu activează din registru Serviciului Fiscal de Stat;
– Cu privire la totalurile concursului de desen pentru copii cu genericul „Impresii din cartea citită în vacanță”;
– Cu privire la aprobarea cheltuielilor privind defășurarea concursului Măestriei profesionale: „Cel mai bun șef al OP”, „Cel mai bun operator al OP”, „Cel mai bun poștaș al OP”, consacrat Zilei Mondiale a Poștei;
– Cu privire la aprobarea cheltuielilor privind desfășurarea seminarului la tema „Respectarea legislației muncii în contextul modificărilor și completărilor acesteia”;
– Cu privire la delegarea reprezentantului FSCM într-o vizită de lucru la Sighișoara, România, în cadrul Comisiei de Tineret a CNSM;
– Cu privire la examinarea informației privind pregătirea întreprinderilor către sezonul rece al perioadei 2018–2019;
– Cu privire la desfășurarea seminarului de instruire a activului sindical din Zona de Nord a Republicii (or. Bălți);
– Cu privire la crearea comisiei privind efectuarea inventarierii în cadrul FSCM;
– Cu privire la organizarea și desfășurarea concursului de creativitate pentru copii cu genericul „Un cadou pentru pomul de Anul Nou”;
– Cu privire la planul de activitate al Biroului Executiv al FSCM în comun cu organizațiile sindicale membre pentru trimestrul I anul 2019;
– Cu privire la convocarea ședinței a II-a în Plen a Consiliului FSCM;
– Cu privire la procurarea biletelor pentru copii la spectacolele „Notenkraker”, Teatrul de Revistă „Ginta Latină” și „Întâmpinarea lui Moș Crăciun” la Centrul Cultural „Odeon”.
În perioada de raportare au fost desfășurate conferințe de dare de seamă și alegeri în următoarele organizații sindicale, membre ale FSCM: S.A. „Moldtelecom” – Chișinău, Criuleni, Strășeni, Ialoveni, Ștefan Vodă, Rîșcani, Hîncești, Centrul de Poștă – Orhei, Sîngerei și Ungheni, ÎS „Radiocomunicații”.
Pe ordinea de zi au fost incluse chestiuni cu privire la:
– Raportul privind activitatea comitetului sindical pentru perioada mandatului;
– Raportul comisiei de revizie pentru perioada mandatului;
– Alegerea organelor de conducere și organelor de control.
În rezultatul analizei rapoartelor statistice prezentate de organizațiile sindicale primare – membre, la 31 decembrie 2018 la FSCM au fost afiliate 83 organizații sindicale. În cadrul organizațiilor primare activează 83 comitete sindicale, iar în componența comitetelor sindicale – 442 activiști sindicali. Numărul membrilor de sindicat încadrați în câmpul muncii este de 14021.
Comparând datele statistice privind efectivul sindical din anul 2017 cu cele din anul 2018, observăm o creștere a numărului membrilor de sindicat, de la 11243 la 14021. Această creștere de 2778 membri de sindicat se datorează faptului, că la FSCM s-au afiliat organizațiile sindicale ÎP „Agenția Servicii Publice” și ÎP „Centrul de Tehnologii Informaționale și Finanțe”.

Realizări în comun cu CNSM

    Pe parcursul perioadei de referinţă au fost aprobate un şir de acte legislative importante pentru salariaţi-membri de sindicat, la elaborarea cărora s-a ţinut cont de propunerile sindicatelor.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 396 din 25.04.2018 cu privire la modificarea punctului 1 din Hotărârea Guvernului nr.165 din 9 martie 2010, începând cu 1 mai 2018, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, în continuare – unități) a fost stabilit în mărime de 15,44 lei pe oră, sau 2610 de lei pe lună, calculat pentru un program complect de lucru (HG 165 din 09.03.2010).
Prin Legea nr. 178 din 26.07.2017 a fost aprobată reforma fiscală, care are menirea de stimulare a mediului de afaceri, de creștere a veniturilor populației, de reducere a economiei tenebre, a salariilor în plic, a evaziunii fiscale și a veniturilor nedeclarate. Astfel, începând cu 1 octombrie curent, a fost introdusă cota unică a impozitului pe venitul persoanelor fizice, de 12%, în schimbul sistemului progresiv, prin aplicarea impozitului în mărime de 7% pentru veniturile de până la 33 mii lei și 18% pentru cele ce depășeau această sumă.
De asemenea, a fost majorată scutirea personală de la 11280 lei până la 24000 lei anual (2000 lei lunar), la nivelul minimului de existență (2014,7 lei lunar pentru populația aptă de muncă). Sindicatele de mai mulți ani la rând au solicitat această măsură, care este și o practică internațională. Pentru persoanele cu dizabilități, participante la acțiunile de luptă pentru integritatea țării și cele din Afganistan, scutirea personală a crescut de la 16800 de lei pînă la 30 000 de lei. Pentru familiile cu copii a fost majorată scutirea pentru persoane întreținute de la 2 520 lei pînă la 3000 de lei, iar în cazul persoanelor întreținute cu dizabilități în urma unei afecțiuni congenitale sau din copilărie, de la 11 280 pînă la 18 000 de lei. Totodată, scutirea majoră în mărime de 18 000 de lei se va acorda şi în cazul persoanelor întreținute cu dizabilități severe şi accentuate.
În perioada de referinţă a fost aprobată Legea nr. 270 din 23.11.2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Sistemul unitar de salarizare are la bază un cadru unic de gradare, constituit din grade și clase de salarizare. Noua grilă a salarizării, care prevede 15 trepte de salarizare, reduce raportul dintre cel mai mare şi cel mai mic salariu care a existat anterior de la 33 la 15. Pentru calcularea, începând cu 1 decembrie 2018, a salariilor angajaților din sectorul bugetar, se stabilește valoarea de referință în mărime de 1500 de lei (L271/23.11.2018). Prin derogare de la prevederile acestei valori, se stabilesc următoarele valori de referință:
– în mărime de 1000 de lei – pentru persoanele cu funcții de demnitate publică din cadrul Parlamentului;
– în mărime de 1100 de lei – pentru șefii de cabinet și consilierii din cadrul cabinetului Președintelui Parlamentului, al Președintelui Republicii Moldova și al Prim-ministrului;
– în mărime de 1300 de lei – pentru persoanele cu funcții de demnitate publică din cadrul autorităților/instituțiilor finanțate de la bugetul de stat, cu excepția persoanelor cu funcții de demnitate publică din cadrul Parlamentului, a judecătorilor, a procurorilor și a inspectorilor-judecători;
– în mărime de 1600 de lei – pentru personalul didactic și personalul de conducere din instituțiile de învățământ;
– în mărime de 1600 de lei – pentru personalul care, conform anexelor la Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, se încadrează în clasele de salarizare de la 1 pînă la 25;
– în mărime de 2000 de lei – pentru personalul Serviciului de Informații și Securitate, al Centrului Național Anticorupție, al Autorității Naționale de Integritate, al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și al Autorității Aeronautice Civile;
– în mărime de 2500 de lei – pentru judecători (cu excepția judecătorilor din cadrul Curții Constituționale, al Consiliului Superior al Magistraturii și al Curții Supreme de Justiție), procurori, inspectori-judecători, inspectori din cadrul Inspecției procurorilor;
– în mărime de 2600 de lei – pentru judecătorii din cadrul Curții Constituționale, al Consiliului Superior al Magistraturii și al Curții Supreme de Justiție.
Indemnizaţia unică la naşterea copilului a fost majorată de la 5645 lei la 6303, începând cu 1 ianuarie 2019 pentru fiecare copil, născut viu.
Pe parcursul anului au fost implimentate proiecte de instruire ale activului sindical cu suportul financiar al CNSM.

Activitatea Federaţiei
în anul 2019

    Această informație oglindeşte realizările FSCM obţinute pe parcursul anului 2019, precum şi problemele identificate şi posibilele soluţii în depăşirea acestora. Totodată, ne dă prilejul de a evalua situaţia pe care o avem, precum şi capacitatea noastră de a o ameliora. FSCM și-a desfășurat activitatea în scopul implementării Strategiei FSCM pentru anii 2018–2023 și realizării misiunii de bază – protejarea drepturilor și intereselor profesionale, social-economice și de muncă ale salariaților-membri de sindicat.

Protecţia juridică a membrilor de sindicat

    În perioada de referință protecția juridică a membrilor de sindicat ai FSCM a fost efectuată în conformitate cu strategia de activitate a federației și garanțiile prevăzute în polița de asigurare juridică. Atenţia FSCM a fost axată pe examinarea minuţioasă a tuturor petiţiilor şi adresărilor parvenite în scris şi apelurilor telefonice ale membrilor de sindicat. La toate acestea s-a reacţionat promt, luându-se măsuri corespunzătoare întru soluţionarea operativă a problemelor abordate conform legislației în vigoare.
În anul 2019, în adresa FSCM au parvenit circa 24 de petiţii în scris şi peste 300 de adresări telefonice, în care au fost abordate probleme ce ţin de reglementarea relaţiilor de muncă, concedieri, sancţionări nelegitime, precum şi unele probleme ce ţin de crearea condiţiilor corespunzătoare de muncă, plata indemnizațiilor, etc.
Întru soluţionarea problemelor invocate de membrii de sindicat, FSCM a formulat şi expediat, circa 24 de notificări în adresa administraţiilor întreprinderilor și organizaţiilor sindicale primare. Permanent se acordă asistenţă juridică comitetelor sindicale, în ceea ce priveşte modificările cadrului normativ în procesul întocmirilor de acte şi răspunsuri la cererile salariaţilor-membri de sindicat, administraţiei, precum şi altor autorităţi.

Parteneriatul social

    Scopul principal al dialogului social la nivel de ramură şi în colectivele de muncă constă în realizarea unor măsuri comune ale părţilor, care ar contribui la prosperarea ramurii şi a întreprinderilor, stabilirea unui climat de nivel înalt social-economic şi de protecţie socială a salariaţilor-membri de sindicat. Cele mai eficiente instrumente de reglementare a chestiunilor privind salarizarea şi ameliorarea condiţiilor de muncă, utilizarea eficientă a forţei de muncă, asigurarea unor garanţii, înlesniri şi avantaje pentru salariaţi, precum şi crearea unor condiţii de muncă mai favorabile în comparaţie cu cele prevăzute de legislaţia în vigoare, sunt convenţiile şi contractele colective de muncă.
Prin intermediul parteneriatului şi dialogului social, FSCM a întreprins diverse măsuri menite să asigure un climat social stabil între salariaţi şi angajatori, o protecţie socială şi economică efectivă a membrilor de sindicat. În perioada de referință, Biroul Executiv al FSCM a efectuat controlul asupra îndeplinirii prevederilor Contractelor Colective de Muncă la nivel de unitate, care cuprind 96% din totalul membrilor de sindicat. În anul 2019, a fost creată comisia de dialog social în cadrul Î.S. „Poșta Moldovei”. Negocierile continuă.

Securitatea şi sănătatea în muncă

    Sănătatea angajaților este una din problemele prioritare și o componentă importantă a potențialului forței de muncă la care FSCM atrage o atenție deosebită. Crearea unui mediu de muncă controlat, implică îmbunătăţirea cunoaşterii riscurilor de către toţi cei implicați în procesul de muncă. Activitatea în domeniul securității și sănătății muncii este efectuată în comun cu comitetele sindicale din organizațiile primare.
În perioada de referință, prioritate în această direcție a fost:
– realizarea prevederilor Contractelor Colective de Muncă, privind condițiile de muncă corespunzătoare cerințelor de securitate și sănătate în muncă;
– acordarea ajutorului practic comitetelor sindicale și activului sindical în scopul efectuării controlului obștesc privind securitatea la locul de muncă și soluționarea problemelor în acest sens;
– colaborarea cu Inspecţia Muncii a CNSM, în scopul prevenirii accidentelor de muncă şi respectării legislaţiei muncii.
În temeiul scrisorii nr. 01-08/193 din 06 noiembrie 2019 a FSCM, în luna noiembrie, comitetele sindicale din organizațiile membre au efectuat controlul asupra pregătirii locurilor de muncă pentru perioada rece a anului și respectării drepturilor salariaților privind sănătatea și securitatea la locul de muncă. La solicitarea FSCM, chestiunea data a fost examinată la ședința comitetului sindical. În adresa Federației au fost expediate 27 extrase din procesele verbale ale
Centrelor de Poștă: Călărași, Căușeni, Ceadîr-Lunga, Criuleni, Edineț, Hîncești, Ocnița, Orhei, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni;
S.A. „Moldtelecom”: Bălți, Cantemir, Comrat, Dondușeni, Edineț, Fălești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Rîșcani, Sîngerei, Taraclia, Vulcănești, Chișinău;
DPP, ANOFM și Centrului Tehnologii Informaționale și Finanțe (CTIF).
Examinând informația prezentată în procesele verbale cu privire la pregătirea întreprinderii către sezonul rece și aprovizionarea salariaților cu echipament de lucru s-a constatat următoarele:
– că în toate CP, salariații nu sunt asigurați cu echipament de protecție, este necesară aprovizionarea cu încălțăminte de iarnă și scurte,
– în CP Ocnița nu sunt respectate normele de eliberare a mijloacelor de spălat (săpun și detergent) conform anexei nr.7 a CCM,
– în CP Rîșcani – automobilul Volkswagen RFS 825, la momentul controlului nu era asigurat cu anvelope de iarnă; OP Pascauți se află într-o stare deplorabilă (autoritățile locale au promis o altă încăpere, dar…?) Administrația a inaintat un demers către conducerea Î.S. „Poșta Moldovei”, privind solicitarea îmbrăcămintei și încălțămintei pentru poștași, șoferi și poștași de însoțire a poștei,
– în CP Soroca – OP care se încălzesc cu sobe, nu sunt asigurate cu lemne, iarna este foarte frig. Trusele medicale nu sunt completate cu medicamente;
Referitor la S.A. „Moldtelecom”:
– în Bălți, la repartitor CTA-4, geamul este spart din iulie 2019, până în present nu a fost reparat;
– în Ialoveni este necesară reparație în vestiar, în duș și WC;
– în Sîngerei este defectat boilerul de la duș, la I etc.
FSCM a înaitat o notificare Administrației Î.S. „Poșta Moldovei” prin care a solicitat soluționarea pozitivă a problemelor reflectate de către comitetele sindicale. Drept răspuns, administrația ne-a informat că în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020 salariații au fost asigurați cu încălțăminte de iarnă. Trusele medicale au fost completate cu medicamente în luna decembrie. Referitor la asigurarea sucursalelor cu lemne și cărbune, acestea au fost aprovizionate prin permisiunea de procurare, conform cerințelor înaintate.
Pe parcursul anului 2019, de către Inspecția Muncii a CNSM au fost realizate 6 vizite de lucru la întreprinderile din ramura comunicații (CP Briceni, CP Soroca, CP Cahul, CP Căușeni, Ceadîr-Lunga Moldtelecom și Ungheni Moldtelecom), privind respectarea legislației securității și sănătății muncii, precum şi altor acte normative care reglementează domeniul muncii în Republica Moldova.
În rezultat, reprezentanții Inspecției Muncii a Sindicatelor au întocmit procese-verbale, în care au fost reflectate mai multe încălcări şi abateri de la prevederile actelor legislative şi normative din domeniul securității și sănătății muncii, cum ar fi:
– nu se efectuează instruirea salariaților în domeniul securității și sănătății în muncă, cu consemnarea acestui fapt în „Fișa personal de instruire” în conformitate cu cerințele pct. 53, anexa nr.5 al Regulamentului MOAPLPRP;
– lipsesc registrele de instruire ale salariaților în domeniul protecției contra incendiilor, în modul stabilit de pct. 4 din Reglementarea tehnică RT DSE 1.01-2005;
– lipsesc locurile special-amenajate și dotate cu materiale de securitate și sănătate în muncă (instrucțiuni, ghiduri, afișe, broșuri etc.) în conformitate cu prevederile art. 13 lit. (j) din Legea securității și sănătății în muncă nr. 186-XVI din 10.07.2008;
– în unele încăperi, care nu au fost reparate, corpurile de iluminat nu sunt dotate cu plafoane de protecție după cum prevede pct. 54 lit.(c) din RT DSE 1.01-2005 ce menține riscul de accidentare al salariaților;
– Regulamentul intern al instituției nu este adus la cunoștința salariaților sub semnătură, conform prevederilor art. 199 al (3) din Codul Muncii;
– în Contractele Individuale nu este inclus regimul de muncă și de odihnă, inclusiv durata zilei și a săptămânii de muncă a salariatului, prevederile art. 49, al.(l) din Codul Muncii;
– lipsesc locurile speciale de parcare pentru automobile care deservesc unitatea, dar și pentru automobilele serviciului de salvatori și pompieri, serviciului medical de urgență.
Pentru amenajarea locurilor de servit masa, FSCM pe parcursul anului 2019 a eliberat comitetelor sindicale 15 ceainice, 2 culere, 21 termosuri și 2 microunde.

Instruirea activului sindical

     FSCM consideră educația și formarea sindicală continuă ca o prioritate esențială pentru dezvoltarea mișcării sindicale la nivel de ramură. În perioada de gestiune în cadrul FSCM au fost desfăşurare activităţi educaţionale, orientate spre informarea şi instruirea membrilor de sindicat.
     La nivel de FSCM
La 28 februarie, FSCM a organizat un seminar de instruire a liderilor sindicali cu genericul „Salarizarea muncii și drepturile salariaților. Măsuri întreprinse de CNSM în vederea protecției sociale”. În calitate de formator a fost Ana Moldovanu, consultant superior în Departamentul protecție social-economică al CNSM. Dumneaei a informat pe liderii sindicali despre organizarea salarizării muncii în sectorul real, despre ultimile modificări efectuate în Codul Fiscal, dar și măsurile întreprinse de către CNSM în vederea protecției social-economice a salariaților.
Un seminar de instruire pentru președinții comitetelor sindicale, noi aleși în organizațiile membre, a fost organizat la 10 aprilie 2019.
Scopul acestei activități a fost dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor necesare ale liderilor sindicali pentru desfăşurarea activităţilor de management sindical în cadrul organizației pe care o conduc. Participanții au fost familiarizați cu actele legislative și normative care reglementează domeniul sindical în Republica Moldova, au fost instruiți privind drepturile, garanțiile și responsabilitățile sindicatelor. Au discutat despre rolul președintelui și al comitetului sindical al organizației primare, dar și despre organele de conducere și control ale acesteia.
Concomitent, o atenție sporită s-a atras subiectului privind evidența contabilă în organizația primară, precum și gestionarea cât mai eficientă a mijloacelor financiare în scopul motivării apartenenței la sindicat.
Temele au fost reușit combinate cu activități practice și exemple care au cristalizat cunoștințele participanților la seminar. În perioadele 13–14 și 20–21 decembrie, au fost organizate două ateliere de lucru: unul cu liderii sindicali din domeniul telecomunicațiilor și celălalt, cu cei din domeniul comunicațiilor poștale. În ambele cazuri tematica a fost „Un nou impuls către o mai bună activitate sindicală – instrumente și rezultate”.
Atât președinții comitetelor sindicale din S.A. „Moldtelecom”, cât și cei din Î.S. „Poșta Moldovei” au discutat despre realizările înregistrate în activitate la nivel de organizație sindicală primară. Au avut întâlniri cu reprezentanții administrațiilor, în cadrul cărora au fost abordate mai multe probleme cu care se confruntă membrii de sindicat și împreună au încercat să găsească soluții.
Tot în cadrul atelierelor de lucru, participanții au învățat cum să-și gestioneze corect timpul pentru ca activitățile planificate să fie mai eficiente. Președinții comitetelor sindicale au purtat și un dialog cu avocatul Federației unde au scos în evidență problemele cu care se confruntă în activitatea sindicală privind asigurarea juridică a membrilor de sindicat.
La 26 decembrie curent, FSCM a organizat în incinta Institutului Muncii un seminar de informare a membrilor de sindicat din domeniul serviciilor de cleaning (curățenie și menaj) la tema „Sistemul de pensii în Moldova”. În calitate de formator a fost prezentă Ana Moldovanu, consultant superior în Departamentul protecție social-economică al CNSM, care a adus la cunoștința participanților despre sistemul de pensii în Republica Moldova. În cadrul discuțiilor, participanții au avut posibilitatea de a adresa întrebări formatorului și au primit răspunsuri concrete.
„Motivarea apartenenței la sindicat prin beneficii negociate în Contractul Colectiv de Muncă” a fost tema discutată în cadrul unei mesei rotunde, organizate de către FSCM la 28 martie. La eveniment au participat membrii Biroului Executiv, lideri și activiști sindicali din cadrul organizațiilor membre ale FSCM. Ion Pîrgaru, președintele FSCM a menționat că „motivarea apartenenței la sindicat este unul din obiectivele prezente pe agenda Federației și în 2019. Chiar dacă pentru acest an ne-am propus ca obiectiv prioritar „Recrutare prin implicare”, care prevede rezultatul scontat – majorarea numărului membrilor de sindicat cu 5%, este foarte important menținerea actualilor membri de sindicat. Dar aceasta se poate întâmpla numai prin motivarea apartenenței la sindicat, utilizând diverse instrumente. Iar cel mai important instrument este Contractul Colectiv de Muncă prin care poate fi negociat beneficii suplimentare pentru membrii de sindicat”. Prezent la eveniment, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a prezentat rezultatele activităților realizate în cadrul campaniei „Contractul Colectiv de Muncă (CCM) – garanția drepturilor tale”. În urma acestei campanii a crescut ponderea salariaților cuprinși de CCM din rândul membrilor de sindicat (în anul 2017- rata de cuprindere a fost de 97,4%, iar în anul 2018 – 99,3%), a crescut gradul de informare al membrilor de sindicat despre conținutul CCM și necesitatea de a-și apăra drepturile, în unele ramuri se atestă un spor vădit al numărului CCM și salariaților cuprinși de CCM.
Activitățile preconizate în cadrul campaniei „Contractul Colectiv de Muncă – garanția drepturilor tale” continuă, și se vor derula și în anul curent, a mai menționat domnul Sainciuc. Președinții comitetelor sindicale din cadrul organizațiilor: S.A. „Moldtelecom”, ASP, CTIF, SNMFR, ÎS „Radiocomunicații” și Combinatul Poligrafic au prezentat informații concrete privind beneficiile negociate în Contractele Colective de Muncă pentru membrii de sindicat. Ei au menționat că este foarte important și controlul asupra îndeplinirii acestor prevederi. În cadrul acestei activități toți participanții s-au implicat activ în discuții, au făcut schimb de experiențe și bune practice.
La 21 iunie, FSCM a organizat în incinta Institutului Muncii o masă rotundă cu genericul „Implicarea activă a tinerilor în activitatea sindicală” cu participarea noilor membri ai comisiei de tineret. Activitatea a fost deschisă de președintele FSCM, Ion Pîrgaru, care i-a îndemnat pe tineri să fie implicaţi și deschiși spre o comunicare eficientă. Liderul sindical a accentuat că susține în continuare inițiativele tinerilor și și-a exprimat speranța, că aceștea vor veni cu propuneri de îmbunătățire a cadrului legislativ și a condițiilor de muncă, precum și organizarea unor activități de informare a membrilor de sindicat. Elena Stoica, președinta Comisiei de Tineret a CNSM și FSCM, a informat tinerii despre principalele realizări ale Comisiei din ultima perioadă, ce țin de promovarea valorilor sindicale, consolidarea structurilor de tineret, organizarea unor campanii de informare, promovarea unui mod sănătos de viață în rândul salariaților și altele. Totodată, Elena Stoica a îndemnat tinerii să se implice în pregătirea documentului de Propuneri iniţiat de CNSM la Programul de activitate al noului Guvern. În cadru întâlnirii a fost organizată și sedința comisiei de tineret a FSCM. Iar pe ordinea de zi au fost incluse spre examinare subiecte ce se referă la Regulamentul de funcționare a Comisiei de Tineret a FSCM, înaintarea candidaturii președintelui Comisiei respective spre aprobare, membrilor Biroului Executiv al FSCM, dezvoltarea unei rețele de comunicare a membrilor Comisiei care ar facilita interacțiunea dintre tinerii sindicaliști. Membrii comisiei de tineret au înaintat și susținut unanim, candidatura Cristinei Cramarciuc, membră a comitetului sindical al ASP la funcția de președinte al comisiei date. Ulterior, Cristina Cramarciuc și Olga Găină, ambele absolvente ale Școlii Sindicale din Moldova, ediția 2019, au prezentat proiectele elaborate în cadrul școlii și care urmau să fie implementate în organizațiile sindicale primare, unde își desfășoară activitatea. Aceste proiecte se referă la motivarea apartenenței la sindicat prin benefiicii negociate în Contractul Colectiv de Muncă, comunicarea eficientă în cadru organizației sindicale și implicarea eficientă a tinerilor în activități sindicale la toate nivelurile. Tinerii sindicaliști au fost familiarizați cu structura sindicatelor din Republica Moldova, dar și cu prevederile Statutului FSCM.
La începutul lunii octombrie a.2019, FSCM a organizat un flashmob consacrat Zilei Internaționale a muncii decente. Membrii de sindicat, prezenți la activitate, au transmis mesajul „Sindicatele – pentru munca decentă”.
Scopul flashmob-ului a fost de a promova în rândurile salariaților conceptul de „Munca decentă” – drept o muncă productivă și corect remunerată, securitatea la locul de muncă, protecția socială pentru familie, oportunitățile de dezvoltare profesională și integrare socială, libertatea de exprimare, participarea activă în luarea de decizii, egalitatea de șanse pentru bărbați și femei.
Totodată, la 7 octombrie, astfel de flashmob-uri s-au desfăşurat şi în organizațiile sindicale primare, membre ale Federației: S.A. „Moldtelecom” – Sergiu Gorița, CT Glodeni – Iurie Arceanis, și CT Cantemir – Ștefan Stamatov.
    La nivel de CNSM
În temeiul Hotărârii Biroului Executiv al FSCM nr.06-05 din 21.02.2019, pentru participare la proiectul educațional „Școala Sindicală din Moldova”, organizat de către CNSM în colaborare cu Institutul Muncii, au fost delegați patru membri de sindicat, reprezentanți ai FSCM, și anume Cramarciuc Cristina (IP „ASP”), Țurcanu Nicolai (IP „CTIF”), Găină Olga (ÎM „Moldcell”) și Cojocaru Iurie (S.A. „Moldtelecom”). Timp de trei sesiuni și-au îmbogățit bagajul de cunoștințe în domenii ce vizează dreptul muncii, protecția socială, salarizarea, securitatea și sănătatea în muncă, precum și organizarea activităților de comunicare și informare, arta vorbirii și tehnici de negociere. Pe parcursul perioadei de instruire, fiecare participant a avut ca sarcină elaborarea unui proiect, în baza problemei identificate în rândurile membrilor de sindicat din organizația sindicală primară pe care o reprezintă. Spre finalul Școlii Sindicale din Moldova, reprezentanții FSCM au prezentat patru proiecte, fiind reflectate diverse teme, precum:
– Motivarea apartenenței la sindicat prin prisma Contractului Colectiv de Muncă;
– Implicarea activă a tinerilor în activitatea sindicală;
– Contractul Colectiv de muncă – garanția drepturilor tale;
– Comunicarea eficientă – succesul organizației sindicale.
Aceste proiecte urmau să fie implementate în cadrul organizațiilor sindicale primare pe care le reprezintă.

Activităţi de informare a membrilor de sindicat şi formarea opiniei despre FSCM

    În anul 2019, activitatea FSCM a fost orientată spre informarea operativă a membrilor de sindicat și partenerilor sociali în vederea formării unei opinii obiective despre activitatea FSCM. Activitatea de comunicare a fost focusată pe informarea membrilor de sindicat prin intermediul paginii web a FSCM, buletin informativ Comunicații, paginii web a CNSM, emisiunii „Dialog Social” și ziarului săptămânal „Vocea Poporului”.
Pe pagina web a FSCM au fost plasate circa 50 de noutăți și materiale informative ce se referă la activitatea FSCM și organizațiilor membre.În perioada de referință au fost întocmite și expediate în adresa comitetelor sindicale mai multe note informative privind modificări și completări la legislația muncii și la garanțiile social-economice și de muncă.

Colaborare internaţională

    Cooperarea cu partenerii din exterior este considerată de FSCM, ca o platformă pentru aprofundarea schimbului de cunoştinţe și manifestarea solidarității sindicale. O activitate în acest sens a fost organizată de către FSCM de comun cu Organizația Internațională a Sindicatelor „Industriall Global Union”.
Seminarul de instruire la tema „Organising sindical. Metode și tehnici de realizare” s-a desfășurat în incinta Institutului Muncii, timp de două zile, unde au participat activiști sindicali din Ucraina și Republica Moldova, din organizațiile membre ale Industriall Global Union. Activitatea a avut drept scop, facilitarea schimbului de experiență în domeniul practicilor ce se referă la oganisingul sindical, recrutarea membrilor și motivarea apartenenței la sindicat. Vadim Borisov – reprezentantul regional al Industriall Global Union, a specificat că „organizațiile sindicale pot fi consolidate, în primul rând, prin mobilizarea membrilor acestora, ca ei să conștientizeze fapul că sindicatele sunt în măsură să le apere drepturile și interesele. De asemenea, liderii sindicali trebuie să fie cât mai receptivi față de doleanțele lucrătorilor, să se implice mai activ în procesul de soluționare a problemelor angajaților, membri de sindicat”.
Industriall Global Union este o organizație internațională care apără și promovează interesele salariaților din peste 140 de state, cu un efectiv de circa 50 milioane de membri.
În perioada de raportare, FSCM a găzduit întrunirea Uniunii Internaționale a Sindicatelor Lucrătorilor din Comunicații (UISLC), care s-a desfășurat în perioada 21-25 octombrie la Institutul Muncii. La întrunirea din acest an a UISLC au participat delegați din Federația Rusă, Belarus, Azerbaidjan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Kazahstan și Moldova. Sindicaliștii au adus în discuție o serie de probleme privind protejarea drepturilor și intereselor social-economice ale salariaților din ramură, încheierea de acorduri și convenții colective și diseminarea experienței practice a participanților în contextul globalizării și proceselor de dezvoltare tehnologică care au impact asupra ramurii comunicațiilor.
În vederea îmbunătățirii condițiilor de muncă în ramura comunicațiilor la nivel regional, sindicaliștii au menționat că obiectivele de bază ale organizațiilor sindicale vor fi focusate în continuare pe salarii și condiții de muncă decente, respectarea normelor în domeniul securității și sănătății în muncă, garanții sociale pentru membrii de sindicat, eficientizarea parteneriatului social, instruirea continuă a membrilor de sindicat.
Tot în perioada de referință, FSCM a manifestat solidaritate organizațiilor sindicale membe ale Union Global Industriall care s-au confrutat cu dificultăți la nivel de țară. Au fost expediate scrisori în adresa factorilor de decizie din: Filipini, Kîrgîstan și Ucraina.

Motivarea apartenenţei la sindicat

    În perioada de referinţă, FSCM a continuat promovarea motivării apartenenţei la sindicat şi în comun cu organizaţiile membre au fost organizate şi desfăşurate diverse activităţi. De către membrii Biroului Executiv al FSCM au fost examinate și evaluate activitatea comitetelor sindicale după mai multe criterii (participare: la ședința în Plen, la instruiri, la informare, la concursuri, la Spartachiadă și rata de sindicalizare 100%). În temeiul hotărârii nr. 10-3 din 27 februarie 2020, pentru promovarea activităților sindicale organizate de FSCM pe parcursul anului 2019, în cadrul colectivului de muncă, Biroul Executiv a decis:
Se acorda Diplomă de gradul I comitetelor sindicale:
Glodeni S.A. „Moldtelecom”, Bălți S.A. „Moldtelecom”;
Diplomă de gradul II:
S.A. „Moldtelecom”, CP Căușeni, CP Călărași, CP Ungheni ;
Diplomă de gradul III:
CP Orhei, CP Rezina, CP Șoldănești, CP Ocnița , Aneni Noi Moldtelecom, Hîncești Moldtelecom, Vulcănești Moldtelecom, CTIF.
Activiștilor sindicali care și-au adus un aport esențial la dezvoltarea și consolidarea mișcării sindicale în cadrul FSCM, precum și sporirea eficacității organizației sindicale primare în domeniul protecției drepturilor și intereselor social-economice și de muncă ale membrilor de sindicat, Biroul Executiv al FSCM a decis (hotărârea nr. 06-02 din 6 iunie 2019) să menționeze cu Insigna de aur „Pentru activitate meritorie”, Diplomă de Merit și să acorde ajutor material următorilor lideri de sindicat:
– Gorița Sergiu, președinte al comitetului sindical S.A. „Moldtelecom”;
– Hasnas Artut, membru al comitetului sindical S.A. „Moldtelecom”;
– Golban Ana, membră a comitetului sindical S.A. „Moldtelecom”;
– Șveț Jana, președintă a comitetului sindical Î.S. „Combinatul Poligrafic”;
– Bașchir Svetlana, președintă a comitetului sindical SRL „Moldpresa Grup”;
– Frecăuțean Vera, președintă a comitetului sindical CP Ialoveni;
– Ursachi Alexandru, președinte al comitetului sindical ICS „Ericsson Telecommunications” SRL;
– Narolschi Vergil, președinte al comitetului sindical Î.S. „Radiocomunicații”;
– Bolgaru Petru, președinte al comitetului sindical IP „ASP”;
– Chirica Valeriu, președinte al comitetului sindical IP „CTIF”;
– Harea Violeta, membră a comitetului sindical IP „ASP”;
– Gorgos Galina, membră a comitetului sindical IP „ASP”;
– Guzun Anatolie, președinte al comitetului sindical ÎP „SNMFR”;
– Talmazan Emilia, președintă a comitetului sindical Î.S. „DPP”;
– Ovcinicov Alexei, președinte al comitetului sindical Redacția „Vocea Poporului”;
– Negritu Sergiu, președinte al comitetului sindical al CNAM;
– Stoica Elena, președintă a Comisiei de tineret a FSCM;
– Samoșchina Galina, organizator sindical ASP Rîșcani;
– Molișteanu Galina, organizator sindical ASP Basarabeasca;
– Galațanu Viorica, organizator sindical ASP Cahul;
– Colodzeischi Elena, organizator sindical ASP Bălți.
În luna decembrie 2019, FSCM în comun cu organizaţiile sindicale membre au desfăşurat concursul de creativitate pentru copii cu genericul „Mesajul copiilor către Moș Crăciun”. Comisia de evaluare a lucrărilor formată din: Iurcu Elizaveta, vicepreședintă a FSCM, Harea Violeta, președinta Comisiei de Femei a FSCM, Cramarciuc Cristina, președinta Comisiei de Tineret a FSCM, Hadîrcă Natalia, redactor al săptămânalului „Vocea Poporului”, Cojocaru Nona, președintă a comitetului sindical Î.S. „Poșta Moldovei” și Gorița Sergiu, președinte al comitetului sindical S.A. „Moldtelecom”, a examinat minuțios scrisorile copiilor. Ținând cont de condițiile concursului și criteriile de evaluare, membrii comisiei au apreciat învingătorii la ambele categorii de vârstă, precum prevede regulamentul de organizare și desfășurare al concursului (I categoria de vârstă 6-10 ani și a II categorie de vârstă 11-16 ani).
La concurs au participat 165 de copii ai salariaților membri de sindicat ai FSCM, care și-au expus mesajele pe hârtie către mult așteptatul Moș Crăciun. Învingătorii concursului au fost menționați cu diplome și premii bănești conform regulamentului. Toţi participanţii la concurs au fost menţionaţi cu diplomă de laureat şi carte.
În perioada de raportare, FSCM a avut o întâlnire cu copiii care au obținut rezultate bune la învățătură ai membrilor de sindicat în ramură. Activitatea s-a desfășurat în incinta Institutului Muncii la care au participat reprezentanți ai patronatelor din ramură, sindicatelor și ministerului Economiei și Infrastructurii. Scopul acestei întrunirii a fost promovarea educației de succes, precum și motivarea celor 24 de copii ai salariaților-membri de sindicat, care au absolvit clasele a IX-a, X-a și a XI-a în anul 2018 cu medii de 9,5-10. FSCM a adus în dar fiecărui copil câte o tabletă, iar din partea Î.S. „Radiocomunicații” cei mai sârguincioși au primit și câte o boxă.
La propunerea FSCM, în luna februarie 2019, comitetele sindicale au confecționat mărțișoare în susținerea copiilor cu dificultăți, care cresc și se educă în familiile membrilor de sindicat din ramură. La 26 februarie FSCM a organizat o expoziție cu vânzare, cu genericul ,,Un mărțișor pentru o cauză nobilă”. Activitatea a fost organizată în holul de la etajul I, al Casei Sindicatelor. În cadrul expoziției au fost expuse spre realizare mărțișoarele confecționate de către cei 114 membri de sindicat ai FSCM și copii acestora. Din vânzarea acestor lucrări s-a acumulat suma de 3567,00 (trei mii cinci sute șaizeci și șapte) lei. Pentru acest scop nobil, și-a adus aportul comitetul sindical al CT Sîngerei cu un ajutor financiar în mărime de 600,00 (șase sute) lei și comitetul sindical al CNAM (Agenția Teritorială ) cu 420,00 (patrusute douăzeci) lei.
În contextul celor expuse mai sus, Biroul Executiv al FSCM a hotărât să acorde ajutor material copiilor cu grad de invaliditate sever din familiile salariaților, membri de sindicat ai FSCM, după cum urmează:
– Șchendra Alexandru, SA „Moldtelecom” – 1500 lei;
– Boinceanu Andrea, ASP – 1500 lei;
– Moraru Vlad, CP Sîngerei – 1500 lei;
– Zinovei Maria, Centrul de Prelucrare și Transportare Poștă – 1500 lei.
În total s-a acordat 6000 (șase mii ) lei. Diferența de 1413 (una mie patru sute treisprezece) lei a fost acoperită din bugetul sindical al FSCM.
Pe parcursul lunii februarie, FSCM a organizat tradiţionalul concurs republican „Să găsim femei creative pentru a le elogia”. De către organizaţiile sindicale membre ale FSCM au fost înaintate 93 candidaturi la concurs. Tuturor celor 93 de femei participante, de către Biroul Executiv li s-a oferit titlul de laureat al concursului şi câte un cadou. Totalurile concursului „Să găsim femei creative pentru a le elogia” au fost desfăşurate la 6 martie 2019, în sala Teatrului de Revistă „Ginta Latină”, după care a urmat un concert susținut de artiști de muzică ușoară din Republica Moldova.
Este o tradiție pentru FSCM, ca în fiecare an la sfârșitul verii să aducă în dar fiecărui copil, care merge în clasa I, un cadou cu rechizite școlare și o felicitare semnată de președintele Federaţiei. Anul acesta au fost distribuite, prin intermediul comitetelor sindicale, peste 430 de cadouri de acest fel.
În perioada de referință, a fost organizată activitatea de procurare a mărfurilor de uz casnic cu achitarea în rate pentru membrii de sindicat. În acest scop, a fost valorificată suma de 98877,00 lei. De acest serviciu au beneficiat membrii de sindicat din organizațiile SA „Moldtelecom”, CP Orhei, CP Rezina, CT Orhei, CTIF.
La adresarea organizaţiilor membre (ASP, CPTP, Taraclia Moldtelecom, CP Rîșcani, CP Bălți, CP Ștefan Vodă, CP Călărași, CP Ungheni, SA „Moldtelecom”, Drochia Moldtelecom, Ungheni Moldtelecom, Ștefan Vodă Moldtelecom) și în temeiul hotărârilor Biroului Executiv, din bugetul sindical al FSCM, a fost acordat ajutor material în mărime de 145550,00 lei pentru organizarea excursiilor salariaților, amenajarea camerelor de odihnă și altor activități pentru membri de sindicat.

Promovarea şi susţinerea salariaţilor-membri de sindicat

    Către Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale, sărbătorită în fiecare an la 17 mai, 15 specialiști ai sectorului TIC au primit titlul onorific şi insigna „Maestru în tehnologia informaţiei şi comunicaţiei” și 45 de angajați ai instituțiilor de profil au primit Diplomă de Onoare a Ministerului Economiei și Infrastructurii şi FSCM, pentru activitate prodigioasă în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, înalt profesionalism, merite şi contribuţii substanţiale la dezvoltarea sectorului TIC. Conform Regulamentului cu privire la conferirea titlului onorific şi insignei „Maestru în tehnologia informaţiei şi comunicaţii”, deţinătorul titlului onorific „Maestru în tehnologia informaţiei şi comunicaţii” beneficiază lunar de un supliment la salariul tarifar (de funcţie) în mărime de 20%, supliment alocat din fondul de salarizare al colectivului de muncă în care îşi desfăşoară activitatea.
La 9 octombrie – Ziua Mondială a Poștei, FSCM a organizat o festivitate în incinta Teatrului de Revistă „Ginta Latină”. Conducerea Î.S. „Poșta Moldovei” și FSCM au felicitat colectivul de muncă cu prilejul sărbătorii profesionale, după care a urmat un concert cu artiști de muzică ușoară și populară din Republica Moldova.
Pentru susţinerea şi încurajarea tinerelor familii, la naşterea unui copil, au fost înmânate cadouri (rame pentru fotografii) şi felicitări. Pe parcursul perioadei de referință de astfel de cadouri au beneficiat 121 de familii.
Întru prevenirea morbidităţii şi recuperarea capacităţii de muncă prin tratamentul balneoclimateric, FSCM în anul 2019 a repartizat organizaţiilor membre 180 bilete de tratament, în valoare de 948682,00 lei, din prestaţiile asigurărilor sociale de stat. Pentru organizarea odihnei copiilor membrilor de sindicat în perioada estivală a anului 2019, de către FSCM au fost repartizate 195 bilete de odihnă în tabere în sumă de 342578,00 lei, finanțate din bugetul de stat, iar 368 bilete de odihnă pentru copii în valoare de 590171,00 lei au fost procurate din bugetul FSCM. În scopul organizării odihnei şi tratamentului membrilor de sindicat, în perioada de referință din bugetul FSCM au fost procurate bilete de tratament în valoare de 25230,00 lei, cu achitarea în rate pe un termen de 12 luni. De acest serviciu au beneficiat organizațiile sindicale din S.A. „Moldtelecom”, Î.S. „Radiocomunicații”, Glodeni S.A. „Moldtelecom” și Î.S. „Poșta Moldovei”.
Un beneficiu pentru membrii de sindicat a fost aprobat prin Hotărârea nr. 2-22 a Comitetului Confederal din 29 martie 2018, unde au fost stabilite prețuri reduse pentru pat/zi în cameră standart, în stațiunile balneoclimaterice ale CNSM.

Promovarea modului sănătos de viaţă

    În scopul promovării unui mod sănătos de viaţă în colectivele de muncă, propagării sportului drept mijloc de fortificare a sănătăţii şi profilaxie a morbidităţii şi pentru a atrage cât mai mulţi membri de sindicat în activităţile cultural-sportive, FSCM în comun cu organizaţiile membre au organizat cea de-a XVIII ediţie a Spartachiadei din ramură. Sărbătoarea sportivă s-a desfăşurat în perioada 28-29 septembrie, în incinta taberei de odihnă „Camping” din or. Vadul lui Vodă. La competițiile sportive au participat peste 430 de salariați-membri de sindicat ai FSCM.
La deschiderea oficială a competiţiilor sportive cu cuvânt de felicitare au fost prezenţi, Oleg Budza – preşedintele CNSM, Corneliu Jaloba – director al CTIF, Raisa Dogaru – directoare a ANOFM, Eugenia Cebanenco – vicedirectoare a Î.S. „Poșta Moldovei”, Radion Stamati – vicedirector al SRL „Moldpresa Grup” şi preşedintele FSCM, Ion Pîrgaru. În calitate de oaspeţi de onoare au mai fost prezenţi Marina Ivanova – directoare a CP Căușeni, Vasile Guțu – director al CP Bălți, Anatolie Bugai – director al CP Drochia, Serafim Rogati – director al CP Orhei și Nicolae Pîslari – șef SEI Bălți SA „Moldtelecom”.
Președintele CNSM, dl Oleg Budza a menționat că această activitate se înscrie în politicile sindicale de antrenare ale salariaților în procesul de fortificare și recuperare a capacității de muncă și implementării Programului Național de Promovare a Sănătății (pentru anii 2016–2020) în rândul salariaților. Participanții și-au demonstrat abilitățile la următoarele probe sportive: volei, minifotbal, șah, joc de dame și tenis de masă. Pe întreaga durată a competițiilor sportive echipele au fost susținute de către președinții comitetelor sindicale din ramură.
În urma evaluării prestaţiei sportivilor de către un colegiu profesionist de arbitri, au fost desemnaţi următorii învingători:
● Proba volei femei:
Locul I – SRL „Moldpresa” Grup;
Locul II – SA „Moldtelecom”;
Locul III –– ÎS „Poșta Moldovei”;
● Proba volei bărbați:
Locul I – SA „Moldtelecom – 1“;
Locul II – Agenția Servicii Publice;
Locul III – Centrul Tehnologii Informaționale și Finanțe;
● Minifotbal:
Locul I – Centrul Tehnologii Informaționale și Finanțe;
Locul I – Agenția Servicii Publice;
Locul I – SA „Moldtelecom – 1“;
● Proba tenis de masă:
Locul I – Agenția Servicii Publice;
Locul I – CT Bălți;
Locul I – SA „Moldtelecom-2“;
● Proba şah:
Locul I – Î.S. „Poșta Moldovei“;
Locul II – Centrul Tehnologii Informaționale și Finanțe;
Locul III – Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio;
● Proba joc de dame:
Locul I – SA „Moldtelecom”;
Locul II – Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio;
Locul III – Centrul Tehnologii Informaționale și Finanțe.
Tradițional, învingătorii au fost menţionați cu diplome, cupe, medalii şi premii băneşti din partea FSCM. Pentru cea mai bună prezentare au fost menționate echipele: CP Căușeni, CP Călărași și Î.S. „Poșta Moldovei”.
FSCM a adus mulţumiri tuturor administratorilor şi preşedinţilor comitetelor sindicale pentru susţinerea şi aportul adus la desfăşurarea activităţilor sportive organizate.

Activitatea organizatorică

    În conformitate cu prevederile art.38 ale Statutului FSCM și hotărârii nr. 02-06 din 01.03.2019 a Consiliului, Biroul Executiv este constituit din 15 membri, reprezentanţi ai organizațiilor sindicale membre ale FSCM, vicepreședintele și preşedintele FSCM.
În perioada de referință, au fost desfăşurate 5 şedinţe ale Biroului Executiv. În cadrul acestor ședințe, au fost examinate următoarele chestiuni:
– Cu privire la totalurile concursului pentru copii „Un cadou pentru pomul de Crăciun”;
– Cu privire la susținerea copiilor cu dizabilități din familiile salariaților-membri de sindicat ai FSCM;
– Cu privire la totalurile concursului „Cel mai activ comitet sindical”;
– Cu privire la motivarea liderilor sindcali pentru promovarea proiectelor în domeniul sindical;
– Cu privire la delegarea reprezentanților FSCM la Școala Sindicală din Moldova;
– Cu privire la susținerea copiilor salariaților-membri de sindicat, care au absolvit clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, cu medii de 9,5-10;
– Cu privire la organizarea și desfășurarea ședinței în Plen II a Consiliului FSCM;
– Cu privire la raportul activității Biroului Executiv pentru anul 2018;
– Cu privire la executarea bugetului sindical pentru finanțarea activității Biroului Executiv în anul 2018;
– Cu privire la devizul de venituri și cheltuieli pentru finanțarea activității Biroului Executiv al FSCM pentru anul 2019;
– Cu privire la Raportul statistic privind efectivul sindical pe anul 2018;
– Cu privire la totalurile concursului Republican cu genericul „Să găsim femei creative pentru a le elogia”;
– Cu privire la totalizarea campaniei de colectare a mărțișoarelor cu genericul „Un mărțișor pentru o cauză nobilă”;
– Cu privire la susținerea copiilor cu dizabilități din familiile salariaților-membri de sindicat ai FSCM;
– Cu privire la organizarea sărbătorii de 8 Martie – Ziua Internațională a Femeii;
– Cu privire la Regulamentul Comisiei de Tineret din cadrul FSCM;
– Cu privire la desemnarea reprezentantului FSCM pentru a fi menționat cu Diploma de Onoare a CNSM;
– Cu privire la decernarea activiștilor sindicali cu Diploma de Merit a FSCM;
– Cu privire la componența nominală a comisiei de tineret a FSCM;
– Cu privire la desemnarea președintelui Comisiei de Tineret;
– Cu privire la unele completări la Regulamentul cu privire la comisia de tineret a FSCM;
– Cu privire la delegarea liderilor sindicali la seminar;
– Cu privire la acordarea concediului de odihnă anual plătit;
– Cu privire la totalurile concursului de poezie și proză pentru copii „La revedere dragă școală”;
– Cu privire la acordarea cadourilor (rechizite școlare) copiilor care pleacă în clasa I-i;
– Cu privire la totalurile organizării odihnei copiilor în vara anului 2019;
– Cu privire la organizarea și desfășurarea Spartachiadei – XVIII-a a salariaților-membri de sindicat ai FSCM;
– Cu privire la proiectul legii pentru modificarea Codului muncii al RM nr. 154/2003;
– Cu privire la planul de activitate a Biroului Executiv al FSCM pentru tr.I al anului 2020;
– Cu privire la convocarea ședinței a III -a în Plen a Consiliului FSCM;
– Cu privire la Regulamentul Comisiei de femei a FSCM;
– Cu privire la componența nominală a comisiei de femei a FSCM;
– Cu privire la desemnarea președintelui Comisiei de Femei;
– Cu privire la totalurile repartizării biletelor de tratament balneosanatorial în anul 2019;
– Cu privire la examinarea informației privind pregătirea întreprinderilor către sezonul rece al perioadei 2019–2020;
– Cu privire la organizarea concursului de scrisori magice „Mesajele copiilor către Moș Crăciun”;
– Cu privire la procurarea biletelor pentru copii la spectacolul „Magie de Crăciun”.
În perioada de raportare au fost desfășurate conferințe de dare de seamă și alegeri în următoarele organizații sindicale membre ale FSCM: Glodeni S.A. „Moldtelecom”, Centrele de Poștă: Cahul, Cantemir, Căușeni, Drochia, Florești, Rezina, Rîșcani, Șoldănești și Î.S. „Poșta Modovei”.
Pe ordinea de zi au fost incluse chestiuni cu privire la:
– Raportul privind activitatea comitetului sindical pentru perioada mandatului;
– Raportul comisiei de revizie pentru perioada mandatului;
– Alegerea organelor de conducere și organelor de control.
În rezultatul analizei rapoartelor statistice prezentate de organizațiile sindicale primare, la 31 decembrie 2019 la FSCM sunt afiliate 81 organizații sindicale. În cadrul organizațiilor membre activează 81 comitete sindicale, iar în componența comitetelor sindicale – 442 activiști sindicali. Numărul membrilor de sindicat încadrați în câmpul muncii este de 13002. Comparând datele statistice privind efectivul sindical din anul 2018 cu cele din anul 2019, observăm o descreștere a numărului membrilor de sindicat, de la 14021 la 13002. Această micșorare de 1018 (8%) membri de sindicat se datorează faptului, că organizațiile sindicale, Pro Terra Grup și Baza Tehnico Materială au fost lichidate, dar și automatizării locurilor de muncă și diminuării numărului de salariați.

Realizări în comun cu CNSM

    Pe parcursul perioadei de referinţă au fost aprobate un şir de acte legislative importante pentru salariaţii-membri de sindicat, la elaborarea cărora s-a ţinut cont de propunerile sindicatelor.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 232 din 24.04.2019 cu privire la modificarea punctului 1 din Hotărârea Guvernului nr. 165 din 9 martie 2010, începând cu 1 mai 2019, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, în continuare – unități) a fost stabilit în mărime de 16,42 lei pe oră, sau 2775 de lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru (HG 165 din 09.03.2010). Prin Legea bugetului de stat nr. 172 din 19.12.2019 pentru anul 2020, a fost stabilită îndemnizația unică la nașterea copilului în mărime de 8299 de (anul 2019–7911 lei), înregistrând o creștere de 388 lei (4,9 %).
Odată cu modificarea Legii nr. 289 din 22.07.2004, de la 01.01.2020, sunt posibile două obțiuni de concediu de îngrijire a copilului:
– îngrijirea copilului până la 3 ani cu 30% din venitul asigurat pentru fiecare an;
– pentru primul an – 60% din venitul asigurat, pentru al doilea an și două luni – 30% din venitul asigurat și 10 luni fără plată.
Mama sau tata copilului are dreptul la îndemnizație lunară pentru creșterea copilului și în cazul în care:
– își reia activitatea cu program deplin;
– se angajează sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani;
– desfășoară activități în scopul obținerii de venit.
În temeiul Legii nr. 156 din 05.12.2019, a fost acordat dreptul la indemnizație în cazul decesului unuia dintre soți care a beneficiat de pensie mai puțin de 5 ani după stabilirea dreptului la pensie. Soțului supravețuitor i se acordă indemnizație lunară până la expirarea perioadei menționate. Pe parcursul anului au fost implementate proiecte de instruire ale activului sindical cu suportul financiar al CNSM.

ACTIVITATEA FEDERAţIEI
în anul 2020

    Anul 2020 a fost marcat de declanșarea pandemiei de COVID-19, care a reprezentat o provocare majoră pentru toată populația țării și economie per ansamblu, o criză fără precedent ca amploare, inclusiv pe plan mondial, care a determinat necesitatea adaptării la noile condiții de activitate. Pentru FSCM anul 2020 a însemnat adaptarea priorităților și activităților anuale ca răspuns la pandemie, în contextul apărării drepturilor și intereselor membrilor de sindicat afectați urmare a suspendării activității, șomajului tehnic, încetării raporturilor de muncă și muncii la distanță, neadmiterii diminuării drepturilor salariaților, precum și susținerii lucrătorilor antrenați în prima linie de combatere a pandemiei.

Protecţia juridică a membrilor de sindicat

    În perioada de referință, protecția juridică a membrilor de sindicat ai FSCM a fost efectuată în conformitate cu strategia de activitate a federației și garanțiile prevăzute în polița de asigurare juridică. Cele mai importante activități au avut drept scop realizarea obiectivelor strategice ale FCSM 2018–2023, precum și asigurarea respectării drepturilor și garanțiilor legale ale membrilor de sindicat.
Atenţia FSCM a fost axată pe examinarea minuţioasă a tuturor petiţiilor şi adresărilor parvenite în scris şi apelurilor telefonice ale membrilor de sindicat. La toate acestea s-a reacţionat prompt, luându-se măsuri corespunzătoare întru soluţionarea operativă a problemelor abordate conform legislației în vigoare.
La compartimentul „Consultații juridice” pe parcursul anului 2020 au parvenit de la membrii de sindicat întrebări, petiții, solicitări după cum urmează:
– la numărul de telefon specializat pentru acest serviciu – cca 170 întrebări;
– 45 de adresări în scris expediate în format electronic și pe suport de hârtie.
Respectiv, au fost solicitate și au fost acordate consultații juridice pe diverse domenii ale Dreptului.
Au dominat întrebările ce țin de aplicarea corectă a prevederilor Contractului colectiv de muncă în raport cu normele Codului muncii, dar și întrebări reglementate direct de Codul muncii.
În mod special au predominat întrebări ce țin de reglementarea juridică corectă a timpului de muncă și timpului de odihnă, remunerarea, acordarea plăților suplimentare, a indemnizațiilor, dar și rolul comitetului sindical în luarea, de către patroni, a deciziilor pe marginea raporturilor de muncă, a aplicării sancțiunilor disciplinare, încetării raporturilor de muncă și în soluționarea litigiilor individuale de muncă.
Concluzia făcută în rezultatul sistematizării acestei activități este că membrii de sindicat la modul general sunt familiarizați cu prevederile Contractului colectiv de muncă dar, încă nu suficient conștientizează rolul pe care îl are acest act normativ în edificarea unor raporturi de muncă moderne bazate pe parteneriat social, respect reciproc și echitate socială.
Asistența juridică acordată care cuprinde, nu doar legislația muncii, a fost realizată prin organizarea audiențelor membrilor de sindicat, care au revendicat diverse probleme juridice cu care se confruntă atât în cadrul relațiilor de muncă, cât și în afară situațiilor de serviciu.
Respectiv, pe acest domeniu au fost primiți în audiență și consultați 32 de membri de sindicat, fiindu-le acordat suportul necesar în perfectarea unor acte juridice cu titlul de petiții, plângeri, reclamații, dar și cereri de chemare în judecată.
Concluzia făcută pe acest domeniu este că membrii de sindicat ai FSCM trebuie să cunoască că li se acordă acest serviciu gratis, într-un anumit volum și că îl pot solicita pentru a putea evita ajutoare neprofesionale acordate la întâmplare de pretinși specialiști, care le complică și mai mult situația.
Asistența avocațială a fost realizată în cadrul pregătirii, declanșării, dar și reprezentării nemijlocite în instanțele de judecată a membrilor de sindicat pe 2 cauze, ce țin de încetarea ilegală a raporturilor de muncă din inițiativa angajatorului.
Se remarcă, că ambele au fost soluționate pozitiv, în favoarea membrilor de sindicat, doar că primul, până la urmă, a fost rezolvat prin semnarea unei tranzacții de împăcare, respectiv cu anularea de către administrație a ordinului de concediere și repunerea în serviciu a membrului de sindicat concediat ilegal.
Cel de-al doilea, a fost repus în drepturi prin hotărârea definitivă a instanței de judecată cu încasarea tuturor despăgubirilor. Concluzia este că rolul nemijlocit al comitetului sindical de la unitate în situațiile ce țin de concedierile ilegale (dar și de aplicarea sancțiunilor disciplinare) trebuie să fie fără careva compromisuri, favoruri acordate de comitetul sindical (sau de președinte) angajatorului, să reflecte exclusiv și demonstrativ susținerea intereselor membrului de sindicat, chiar și în situații mai mult sau mai puțin șovăielnice (în care se urmăresc inclusiv scopul de a i se mai da o șansă candidatului la sancționare, dar și ridicarea imaginii comitetului sindical).

Parteneriatul social

   Menținerea unui dialog social funcțional a fost esențială în contextul situației social-economice. Deși restricțiile impuse au complicat activitatea comisiilor de dialog social, totuși s-au găsit posibilități de funcționare ale acestora. Pe întreaga perioadă a anului, FSCM a avut un dialog permanent cu partenerii sociali în vederea soluționării celor mai stringente probleme cu care se confruntă salariații-membri de sindicat.
Colaborarea cu partenerii sociali a fost una constructivă, deseori au fost conjugate eforturile și solidarizate pe unele subiecte de importanță pentru salariați.
Prin intermediul parteneriatului şi dialogului social, FSCM a întreprins diverse măsuri menite să asigure un climat social stabil între salariaţi şi angajatori, o protecţie socială şi economică efectivă a membrilor de sindicat.
În luna iulie 2020, a fost semnat de către FSCM și administrația Î.S. „Poșta Moldovei” Contractul Colectiv de muncă, pe un termen de 5 ani, în care au fost prevăzute mai multe garanții sociale noi pentru membrii de sindicat, și anume:
Salariații beneficiază de o primă bănească:
– la date jubiliare (30, 40, 50, 60, 70 etc. ani) în cazul activităţii în cadrul unităţii nu mai puţin de 5 ani – 50% din salariu de bază;
– la 10; 15; 20; 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55 de ani activitate în cadrul unității, în mărime de 50% din salariul de bază;
– în mărime de 20% din salariul de bază participanților în războiul pentru Independența RM.
Salariaţii beneficiază de ajutor material:
– la atingerea vârstei de pensionare – 1 500 lei, salariaților cu o vechime în ramura comunicațiilor de 10 ani și mai mult;
– în caz de deces al fraților, surorilor– 2000 lei. În cazul în care la unitate activează mai multe rude, ajutorul material se acordă unuia dintre salariați;
– la prima căsătorie a salariatului – 1000 lei;
– la naşterea unui copil, salariaţilor care activează la unitate nu mai puțin de 1 an – 2 000 lei. În cazul în care la unitate activează ambii părinți, ajutorul material se acordă fiecărui salariat.
Este remarcabil faptul că și în cadrul S.A. „Moldtelecom” a fost creată comisia de negocieri și consultări colective, iar la începutul anului 2021 FSCM și administrația S.A. „Moldtelecom” au semnat Contractul Colectiv de muncă al S.A. „Moldtelecom” pentru anii 2021–2024. Una dintre cele mai importante prevederi pentru care au pledat reprezentanții salariaților, a fost sporul anual la concediul de odihnă. Mărimea sporului va fi stabilită anual, în procesul de bugetare, în funcție de disponibilitățile financiare ale companiei și fondul de salarizare și va fi cuprins între intervalul 0,5-1,0 din cuantumul salariului de funcție. Pentru anul 2021 a fost stabilit coeficientul 0,75.
Tot în anul 2020, de către Comitetul sindical și administrația ÎCS „Ericsson Telecommunications” a fost semnat Contractul Colectiv de Muncă pentru anii 2020-2022. Este primul Contract Colectiv de Muncă negociat și semnat în cadrul acestei întreprinderi.
Totodată, ținem să menționăm, că în temeiul ordinului nr. 219 din 12.11.2020 al Ministerului Economiei și Infrastructurii a fost creată Comisia pentru consultări și negocieri colective din ramura tehnologiei informaționale și comunicațiilor. La moment este elaborat un proiect al Convenției Colective de Muncă la nivel de ramură pentru anii 2021-2024 care se află în examinare la membrii comisiei.

Securitatea şi sănătatea în muncă

   Sănătatea angajaților este una din problemele prioritare și o componentă importantă a potențialului forței de muncă la care FSCM atrage o atenție deosebită. Crearea unui mediu de muncă controlat, implică îmbunătăţirea cunoaşterii riscurilor de către toţi cei implicați în procesul de muncă.
Activitatea în domeniul securității și sănătății muncii este efectuată în comun cu comitetele sindicale din organizațiile primare.
În perioada de referință, prioritate în această direcție a fost realizarea prevederilor Contractelor Colective de Muncă, privind condițiile de muncă corespunzătoare cerințelor de securitate și sănătate în muncă.
În temeiul scrisorii nr. 01-08/117 din 13 octombrie 2020 a FSCM, în luna noiembrie, comitetele sindicale din organizațiile membre au efectuat controlul asupra pregătirii locurilor de muncă pentru perioada rece a anului și respectării drepturilor salariaților privind sănătatea și securitatea la locul de muncă.
La solicitarea FSCM, chestiunea dată a fost examinată la ședința comitetului sindical și au fost expediate în adresa FSCM 17 extrase din procesele verbale ale ședințelor, și anume:
CP: Călărași, Căușeni, Criuleni, Edineț, Orhei, Rîșcani, Ștefan Vodă, Taraclia, Ungheni;
S.A. „Moldtelecom”: Bălți, Ceadîr-Lunga, Drochia, Glodeni, Ialoveni,
Leova, Chișinău;
și a CTIF.
Examinând informația prezentată în procesele verbale cu privire la pregătirea întreprinderii către sezonul rece și aprovizionarea salariaților cu echipament de protecție, s-a constatat că în unele CP salariații nu sunt asigurați cu îmbrăcăminte de protecție. OP din satul Semionovca, raionul Ștefan Vodă este în stare avariată.
Referitor la S.A. „Moldtelecom”:
– Bălți –- până la moment, comanda de îmbrăcăminte și încălțăminte călduroasă nu a fost primită. Salariații, recent angajați, nu au primit scurte și semisalopete;
– Drochia – încăperea unde se află dulapurile cablatorilor-lipitori și ai tehnicienilor nu este conectată la încălzire. Apă caldă nu este la robinet. Cazanul este defectat;
– Spălatul unităților de transport se permite o data în lună, iar pe teritoriul filialei nu sunt condiții de spălare și nici instrumente;
– „O problemă stringentă este în asigurarea cu instrumente de protecție și utilaj de măsurare. Este necesar de asigurat angajații cu aparat de sudat fibră optică sau de reparat cele vechi (o problemă mai veche)”;
– Glodeni – este defectat boilerul de la etajul 2;
– Ialoveni – este necesară reparația în vestiar, în duș și WC.
FSCM a solicitat administrației Î.S. „Poșta Moldovei” și S.A. „Moldtelecom” soluționarea pozitivă a problemelor reflectate de către comitetele sindicale.
La începutul perioadei de pandemie COVID-19, în scopul asigurării protecției factorilor poștali, care au fost antrenați în distribuirea pensiei la domiciliu, Biroul Executiv al FSCM a hotărât să acorde soluție antibacteriană pentru mâini.
Totodată, la solicitarea comitetelor sindicale a fost acordată soluție antibacteriană pentru mâini membrilor de sindicat.
În scopul promovării sănătății la locul de muncă și în temeiul solicitării comitetelor sindicale a fost acordat ceai vitaminizat pentru membrii de sindicat.
Pentru amenajarea locurilor de servit masa, pe parcursul anului 2020, FSCM a acordat comitetelor sindicale ajutor material pentru procurarea unui culer și a unui frigider.
La solicitarea comitetelor sindicale ale CP Orhei și Șoldănești au fost acordate biciclete pentru poștași, în scopul utilizării acestora în procesul de muncă.

Instruirea activului sindical

   În perioada de gestiune, în cadrul FSCM au fost desfăşurate activităţi educaţionale, orientate spre informarea şi instruirea membrilor de sindicat.
La nivel de FSCM
În noiembrie 2020, FSCM a organizat în incinta Institutului Muncii o masă rotundă cu genericul „Activitatea sindicală în perioada de pandemie – provocări și soluții”.
Evenimentul a fost deschis de președintele FSCM, Ion Pîrgaru care a adus la cunoștința participanților programul de lucru și obiectivele propuse.
La întrunire au participat lideri sindicali din domeniul comunicațiilor poștale. Ei au discutat problemele cu care se confruntă în perioada de pandemie COVID-19, iar ulterior, au venit cu soluții. În cadrul activității, liderii sindicali au însușit programul Zoom, care urma să fie folosit drept platformă de comunicare în activitatea sindicală din cadru FSCM. Ei au indentificat posibilitățile de utilizare a acestui program, dar și impedimentele cu care se pot confrunta.
Tot în cadrul mesei rotunde, președinții comitetelor sindicale s-au întâlnit cu avocatul FSCM, Anatolie Lupașcu. Subiectul discuției a fost drepturile și garanțiile sindicale în conformitate cu Codul Muncii și Legea Sindicatelor. Au examinat cazuri concrete de încălcare a legislației muncii.
La 25 noiembrie 2020, în fiecare an se marchează Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2000.
În rezoluția sa, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a invitat guvernele, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze evenimente în această zi, pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor. Cu această ocazie, FSCM și-a exprimat sprijinul pentru femeile afectate de acest fenomen, declarând „Stop violenței împotriva femeilor”.
Cu regret, violența se reflectă și asupra femeilor-salariate. Iar cea mai frecventă formă de violență la care sunt supuse femeile-salariate este hărțuirea sexuală la locul de muncă. Acest subiect este prioritar pe agenda sindicatelor din întreaga lume, pentru că fenomenul dat afectează drepturile salariatelor, securitatea, sănătatea și demnitatea acestora.
FSCM a inițiat o campanie de informare și sensibilizare a salariaților-membri de sindicat ai Federației, în acest scop. Iar în cadrul unei mese rotunde desfășurată în incinta Institutului Muncii, a organizat un flash mob cu genericul „Stop violenței împotriva femeilor”. Federația a îndemnat liderii sindicali să susțină această campanie prin organizarea diverselor evenimente, în cadrul organizației sindicale pe care o conduc.
La acest apel au răspuns mai multe comitete sindicale, și anume membrii de sindicat din Agenția Servicii Publice și-au exprimat sprijinul pentru femeile afectate de acest fenomen, deoarece violența împotriva femeilor presupune:
– violarea drepturilor omului;
– are un impact negativ semnificativ în ceea ce privește progresul în mai multe domenii – eradicarea sărăciei;
– lupta pentru pace și Securitate;
– combaterea HIV/SIDA;
– continuă să fie o pandemie globală;
– este un fenomen care poate fi prevenit.
Tot în cadrul acestei campanii, comitetele sindicale CP Orhei, CP Criuleni, CP Ștefan Vodă și Glodeni S.A. „Moldtelecom” au organizat flashmob-uri. Prin acest gest, participanții la activitate și-au manifestat sprijinul față de femeile afectate de violență la locul de muncă.
La 10 decembrie întreaga lume a marcat Ziua internațională a drepturilor omului. În anul 1948, la această dată, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului. Documentul stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile, și cu libertăți fundamentale.
Ziua este marcată în mod normal, atât de conferințe și reuniuni politice la nivel înalt, cât și de evenimente culturale și expoziții care se ocupă cu probleme legate de drepturile omului. Însă, în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, această zi a fost marcată într-un mod diferit. Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), tema acestei Zile în 2020 a fost “Recover Better – Stand Up for Human Rights” („Recuperați-vă mai bine – Susțineți drepturile omului”). Tema aleasă se referă la pandemia de coronavirus şi pune în evidenţă necesitatea de a reconstrui mai bine, asigurând că drepturile omului sunt esenţiale.
În acest scop, membrii Biroului Executiv al FSCM au organizat un flash mob, prin care și-au manifestat solidaritatea împotriva oricărei forme de abuz, discriminare sau atentat la drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.
La nivel de CNSM
În temeiul Hotărârii Biroului Executiv al FSCM nr. 10-05 din 27.02.2020, pentru participare la proiectul educațional „Școala Sindicală din Moldova”, organizat de către CNSM în colaborare cu Institutul Muncii, au fost delegați doi membri de sindicat, reprezentanți ai FSCM – Lilia Cucoș, președinta comitetului sindical al CP Sîngerei și Ana Bucătaru, președinta comitetului sindical al CP Cahul. „Școala sindicală din Moldova” este un proiect educational care are menirea de a dezvolta abilitățile și cunoștințele membrilor de sindicat. În cadrul primei sesiuni, participanții au fost familiarizați cu: baza legislativă și normativă a sindicatelor; drepturile sindicale în contextul drepturilor fundamentale ale omului; principiile de bază și direcțiile de activitate ale unui sindicat; managementul sindical și gestionarea eficientă a resurselor sindicale; organizing sindical, recrutare de noi membri, managementul unui proiect.
În legătură cu situația pandemică, celelalte sesiuni au fost desfășurate online, prin intermediul programului ZOOM. Cu părere de rău, participantele delegate de FSCM nu și-au putut continua studiile din mai multe motive întemeiate.

Activităţi de informare a membrilor de sindicat

   În anul 2020, activitatea FSCM a fost orientată spre informarea operativă a membrilor de sindicat și partenerilor sociali în vederea formării unei opinii obiective despre activitatea FSCM. Activitatea de comunicare a fost focusată pe informarea membrilor de sindicat prin intermediul paginii web a FSCM, buletinului informativ Comunicații, paginii web a CNSM și ziarului săptămânal „Vocea Poporului”.
Pe pagina web a FSCM au fost plasate mai multe noutăți și materiale informative ce se referă la activitatea FSCM și organizațiilor membre. În perioada de referință au fost întocmite și expediate în adresa comitetelor sindicale note informative privind modificări și completări la legislația muncii și la garanțiile social-economice și de muncă.

Colaborare internaţională

   Cooperarea cu partenerii din exterior este considerată de FSCM ca o platformă pentru aprofundarea schimbului de cunoştinţe și manifestarea solidarității sindicale. FSCM este membră a Organizației Internaționale a Sindicatelor „Industriall Global Union” și a Organizației Internaționale a Sindicatelor din Comunicații (spațiu CSI). „Industriall Global Union” este o organizație sindicală internațională cu sediul la Geneva, care apără și promovează interesele salariaților din peste 140 de state, cu un efectiv de circa 50 milioane de membri. Sediul regional se află în or. Moskova, iar reprezentantul acestuia este Vadim Borisov.
În perioada de referință, prin intermediul reprezentantului regional, FSCM a susținut și manifestat solidaritate organizațiilor sindicale membre ale Union Global Industriall care s-au confrutat cu dificultăți la nivel de țară. Au fost expediate scrisori în adresa factorilor de decizie din Kîrgîstan și Ucraina.

Motivarea apartenenţei la sindicat

   În perioada de referinţă, FSCM a continuat promovarea motivării apartenenţei la sindicat şi în comun cu organizaţiile membre au fost desfăşurate diverse activităţi. La 13 ianuarie 2020, FSCM a efectuat totalurile concursului de scrisori magice cu genericul „Mesajele copiilor către Moș Crăciun”. Comisia de evaluare a lucrărilor formată din: Iurcu Elizaveta, vicepreședinta FSCM, Harea Violeta, președinta Comisieie de Femei a FSCM, Cramarciuc Cristina, președinta Comisiei de Tineret a FSCM, Hadîrcă Natalia, redactor al săptămânalului „Vocea Poporului”, Cojocaru Nona, președinta comitetului sindical Î.S. „Poșta Moldovei” și Gorița Sergiu, președinte al comitetului sindical S.A. „Moldtelecom” a examinat minuțios scrisorile copiilor.
Ținând cont de condițiile concursului și criteriile de evaluare, membrii comisiei au apreciat învingătorii la ambele categorii de vârstă, precum prevede regulamentul de organizare și desfășurare al concursului (I categorie de vârstă 6-10 ani și a II categorie de vârstă 11-16 ani). La concurs au participat 165 copii ai salariaților-membri de sindicat ai FSCM, care și-au expus mesajele pe hârtie, către mult așteptatul Moș Crăciun. Învingătorii concursului au fost menționați cu diplome și premii bănești după cum urmează:
La categoria de vârstă 6-10 ani:
Locul I – Cojuhari Irina, 9 ani, CP Soroca – 350 lei;
Locul II – Nuțoi Irina, 10 ani, Anenii Noi S.A. „Moldtelecom” – 250 lei;
Locul III – Tronciu Damian, 8 ani, CP Sîngerei – 200 lei.
Premiu special pentru creativitate – Grosu Alexandra, 7 ani, Cimișlia S.A. „Moldtelecom” – 300 lei.
La categoria de vârstă 11-16 ani:
Locul I – Tudoreanu Mădălina, 15 ani, CP Hîncești – 350 lei;
Locul II – Malenchii Alina, 13 ani, Bălți S.A. „Moldtelecom” – 250 lei;
Locul III – Galinschi Sofia, 12 ani, S.A. „Moldtelecom” – 150 lei.
Premiu special pentru creativitate – Ostrovari Patricia, 11 ani, CP Șoldănești – 300 lei.
Toți participanții au fost distinși cu Diplomă de laureat și cadou de preț.
În luna august 2020, FSCM de comun cu organizațiile sindicale membre au desfășurat concursul literar pentru copii cu genericul „Impresii din vacanță”. Activitatea a avut drept scop, susținerea și motivarea copiilor creativi. La concurs au participat 55 de copii cu vârste cuprinse între 6-16 ani, din familiile salariaților-membri de sindicat ai FSCM. Învingătorii concursului au fost decernați cu Diplome și premii conform Regulamentului:
La categoria de vârstă 6-10 ani:
Locul I – Moisei Daniel, ASP Hîncești, 10 ani – 400,00 lei;
Locul II – Mura Victoria, CP Fălești, 10 ani – 350,00 lei;
Locul III – Rotari Taisia, CP Ungheni, 10 ani – 300,00 lei.
La categoria de vârstă 11-16 ani:
Locul I – Tulbea Octavia, CP Șoldănești, 11 ani – 400,00 lei;
Locul II – Chircova Anna, ASP Basarabeasca, 16 ani – 350,00 lei;
Locul III – Velenciuc Victoria, CP Bălți, 15 ani – 300,00 lei.
Toți participanții la concurs au fost menționați cu Diplomă de laureat și cadou (cană-termos).
Pe parcursul lunii februarie 2020, FSCM a organizat tradiţionalul concurs republican „Să găsim femei creative pentru a le elogia”. De către organizaţiile sindicale membre ale FSCM au fost înaintate 93 candidaturi la concurs. La 1 martie, FSCM a efecuat totalurile concursului republican, iar cu această ocazie, a organizat un concert cu artisți de muzică populară și ușoară din Republica Moldova, în incinta Teatrului de Revistă „Ginta Latină”. În cadrul acestui eveniment au fost menționate laureatele concursului „Să găsim femei creative pentru a le elogia” cu diplome și cadouri. Prezent la eveniment, președintele Federației, Ion Pîrgaru a adus un omagiu pentru toate doamnele din organizațiile membre ale FSCM cu ocazia frumoaselor sărbători de primăvară „Mărțișorul” și „Ziua Internațională a Femeii – 8 Martie”.
Este o tradiție pentru FSCM, ca în fiecare an la sfârșitul verii să aducă în dar fiecărui copil care merge în clasa I un cadou cu rechizite școlare și o felicitare semnată de președintele Federaţiei. În anul 2020 au fost distribuite, prin intermediul comitetelor sindicale, 548 de cadouri de acest fel.
În perioada de referință, a fost organizată activitatea de procurare a mărfurilor de uz casnic cu achitarea în rate pentru membrii de sindicat. În acest scop a fost valorificată suma de 94407,00 lei.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului – 1 iunie și în scopul susținerii copiilor cu dizabilități din familiile salariaților-membri de sindicat, FSCM a acordat ajutor material în mărime de 500 (cinci sute) lei, iar valoarea totală a constituit 61500 lei.

Promovarea şi susţinerea salariaţilor-membri de sindicat

   Către Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale, sărbătorită în fiecare an la 17 mai, 125 specialiști din cadrul S.A. „Moldtelecom” au primit Diplome de Onoare și premii bănești din partea FSCM și a administrației, pentru activitate prodigioasă în domeniul telecomunicațiilor, înalt profesionalism, merite şi contribuţii substanţiale la dezvoltarea sectorului TIC.
La 9 octombrie – Ziua Mondială a Poștei și Ziua Profesională a Lucrătorului Poștal, în temeiul deciziei comune a FSCM și administrației Î.S. „Poșta Moldovei” a fost organizată o tombolă, iar câștigătorii au beneficiat de mai multe cadouri din partea ambelor părți.
Pentru susţinerea şi încurajarea tinerelor familii la naşterea unui copil, au fost înmânate cadouri (rame pentru fotografii) şi felicitări. Pe parcursul perioadei de referință de aceste cadouri au beneficiat 121 de familii.
Întru prevenirea morbidităţii şi recuperarea capacităţii de muncă prin tratamentul balneoclimateric, de către FSCM, în anul 2020 au fost repartizate organizaţiilor membre 39 bilete de tratament, în valoare de 207948,00 lei, din prestaţiile asigurărilor sociale de stat.
Au fost acordate ajutoare materiale pentru membrii de sindicat care au avut de suferit în urma bolii de COVID- 19 în valoare de 661000 lei.

Activitatea organizatorică

   În conformitate cu prevederile art. 38 al Statutului FSCM și hotărârii nr. 02-06 din 01.03.2019 a Consiliului, Biroul Executiv este constituit din 15 membri, reprezentanţi ai organizațiilor sindicale-membre ale FSCM, vicepreședintele și preşedintele FSCM.
În perioada de referință, au fost desfăşurate 4 şedinţe ale Biroului Executiv. În cadrul acestor ședințe, au fost examinate următoarele chestiuni:
– Cu privire la excluderea organizației sindicale de întreprindere – Baza Republicană Tehnico-Materială din mun. Orhei, din registru Serviciului Fiscal de Stat;
– Cu privire la totalurile concursului pentru copii cu genericul „Mesajele copiilor către Moș Crăciun”;
– Cu privire la totalurile concursului „Cel mai activ comitet sindical”;
– Cu privire la delegarea reprezentanților FSCM la Școala Sindicală din Moldova;
– Cu privire la organizarea și desfășurarea ședinței în Plen III a Consiliului FSCM;
– Cu privire la Informația despre activitatea Biroului Executiv în anul 2019;
– Cu privire la executarea bugetului sindical pentru finanțarea activității Biroului Executiv în anul 2019;
– Cu privire la devizul de venituri și cheltuieli pentru finanțarea activității Biroului Executiv al FSCM pentru anul 2020;
– Cu privire la Raportul statistic privind efectivul sindical pe anul 2019;
– Cu privire la excluderea organizației sindicale de întreprindere – Comitetul sindical al salariaților din Domeniul Cleaning, din registru Serviciului Fiscal de Stat;
– Cu privire la organizarea unui concert dedicat Zilei Internaționale a Femeii;
– Cu privire la susținerea salariaților-membri de sindicat care au fost infectați la locul de muncă cu COVID-19;
– Cu privire la susținerea copiilor cu dizabilități din familiile salariaților-membri de sindicat ai FSCM;
– Cu privire la organizarea tombolei către sărbătoarea profesională a lucrătorului poștal și Ziua mondială a Poștei;
– Cu privire la totalurile concursului literar pentru copii cu genericul ,,lmpresii din vacanță”;
– Cu privire la organizarea și desfășurarea concursului de scrisori magice „Mesajele copiilor către Moș Crăciun”;
– Cu privire la modalitatea de activitate a FSCM pentru organizarea și desfășurarea ședinței Consiliului FSCM;
– Cu privire la examinarea informației privind pregătirea întreprinderilor către sezonul rece al perioadei 2020-2021;
– Cu privire la acordarea ceaiurilor vitaminizate.
În perioada de raportare au fost desfășurate conferințe de dare de seamă și alegeri în următoarele organizații sindicale, membre ale FSCM: CT Anenii Noi, CT Strășeni, CT Dondușeni, CT Comrat, CT Ungheni, CT Nisporeni, CP Florești, CP Anenii Noi, CP Cimișlia, CP Leova și CNAM.
Pe ordinea de zi au fost incluse chestiuni cu privire la:
– Raportul privind activitatea comitetului sindical pentru perioada mandatului;
– Raportul comisiei de revizie pentru perioada mandatului;
– Alegerea organelor de conducere și organelor de control.
În rezultatul analizei rapoartelor statistice prezentate de organizațiile sindicale primare-membre, la 31 decembrie 2020 la FSCM au fost afiliate 81 organizații sindicale. În cadrul organizațiilor primare activează 81 comitete sindicale, iar în componența comitetelor sindicale – 431 de activiști sindicali. Numărul membrilor de sindicat încadrați în câmpul muncii este de 12777.
Comparând datele statistice privind efectivul sindical din anul 2019 cu cele din a. 2020, observăm o diminuare a numărului membrilor de sindicat, de la 13002 la 12777. Această micșorare de 225 membri de sindicat se datorează faptului că în cadrul întreprinderilor au fost efectuate optimizări, în urma cărora au fost reduse locurile de muncă, dar și concediați salariații cu statut de pensionar.
În ianuarie 2020, Comisia de femei a FSCM s-a întrunit în ședință. La ordinea de zi au fost incluse mai multe chestiuni cum ar fi: alegerea vicepreședintelui, identificarea problemelor cu care se confruntă femeile la locul de muncă, precum și planificarea activității pentru anul 2020. La propunerea Violetei Harea – președinta comisiei de femei, cu vot unanim, în funcția de vicepreședintă a fost aleasă Viorica Podoleanu, reprezentat al ÎS „Poșta Moldovei”.
Totodată, membrele comisiei au identificat și pus în discuție problemele cu care se confruntă femeile la locul de muncă și au aprobat planul de activitate pentru anul 2020. Activitatea comisiei de femei a fost axată pe promovarea și apărarea drepturilor și intereselor social-economice și de muncă ale femeilor, organizarea diverselor activități de informare și instruire, dar și participarea activă la implementarea proiectelor la nivel național și internațional în scopul constituirii unei societăți cu drepturi și șanse egale pentru femei și bărbați.
Membrii Comisiei de Tineret a FSCM s-au întrunit în luna martie în ședință ordinară pentru a stabili prioritățile anului 2020. Tinerii sindicaliști au discutat despre acțiunile pe care urmau să le întreprindă și au aprobat planul de lucru pentru anul de gestiune. Președintele comisiei de tineret a FSCM, Cristina Cramarciuc a prezentat și o informație pivind realizările tinerilor sindicaliști la nivel Confederal. În cadrul ședinței a fost ales vicepreședintele comisiei de tineret a FSCM, Silvia Stratan, reprezentant al organizației sindicale din cadrul S.A. „Moldtelecom”. La lucrările ședinței a fost prezentă Elizaveta Iurcu, vicepreședintă a FSCM, care a dialogat cu tinerii despre prioritățile membrilor de sindicat ai FSCM. Comisia de Tineret activează în temeiul Statutului FSCM, Hotărârilor organelor de conducere ale FSCM și a Regulamentului aprobat. Componența Comisiei este alcătuită din 15 tineri, reprezentanți ai organizațiilor sindicale-membre ale FSCM, cu vârsta de până la 35 ani și cu mandat pentru o perioadă de doi ani.

Realizări în comun cu CNSM

   Pe parcursul perioadei de referinţă au fost aprobate un şir de acte legislative importante pentru salariaţii-membri de sindicat, la elaborarea cărora s-a ţinut cont de propunerile sindicatelor. Datorită poziției ferme a CNSM la ședința Parlamentului Republicii Moldova din 19 noiembrie 2020, a fost votat în ambele lecturi proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative, și anume:
1. Legea nr.140/2001 privind Inspectoratul de Stat al Muncii;
2. Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 186/2008;
3. Legea nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător;
4. Codul muncii;
5. Codul contravenţional, etc.
Scopul proiectului constă în restabilirea Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM) atribuţiilor de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă și în domeniul raporturilor de muncă, asigurând integritatea funcțională al acestuia în conformitate cu Convenția OIM nr. 81/1947 privind inspecția muncii în industrie și comerț și Convenția nr. 129, privind inspecția muncii în agricultură, ratificate de Republica Moldova.
Totodată, modificările vizează asigurarea funcționalității sistemului de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă și deblocarea situației conflictului de competență între cele 10 autorități competente în domeniul siguranței ocupaționale la efectuarea controlului de stat și cercetării accidentelor de muncă.
Au fost aprobate Cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă (Hotărârea Guvernului nr. 906 din 16.12.2020).
Cerințele minime stabilesc normele privind securitatea și sănătatea pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă, care reprezintă orice echipament destinat să fie purtat sau ținut de lucrător pentru a-l proteja împotriva unuia sau mai multor riscuri care ar putea să-i pună în pericol securitatea și sănătatea la locul de muncă, precum și orice supliment sau accesoriu proiectat în acest scop. Hotărârea sus-menționată a intrat în vigoare la data de 15 iulie 2021.
În anul 2020, au fost încheiate de către partenerii sociali la nivel național (Guvern, Patronate și Sindicate) 3 convenții colective, autor al cărora a fost CNSM:
– Convenția colectivă (nivel național) nr. 17 din 28 februarie 2020 „Cu privire la modelul Tabelului de evidență al timpului de muncă”;
– Convenţia colectivă (nivel naţional) nr. 18 din 28 februarie 2020 „Pentru aprobarea modificărilor ce se operează în Convenţia colectivă (nivel naţional) nr. 4 din 25 iulie 2005 „Cu privire la modelul Contractului individual de muncă”.
– Convenția colectivă (nivel național) nr. 19 din 28 februarie 2020 „Cu privire la modelul Programării concediilor de odihnă anuale”.

ACTIVITATEA Federaţiei
în anul 2021

Activitatea FSCM în anul 2021 a fost orientată în continuare spre realizarea prevederilor Strategiei FSCM pentru anii 2018–2023, care a avut drept scop protejarea drepturilor și intereselor profesionale, social-economice și de muncă ale salariaților-membri de sindicat.

Protecţia juridică a membrilor de sindicat

   În perioada de referință, protecția juridică a membrilor FSCM a fost efectuată în conformitate cu strategia de activitate a federației și cu garanțiile prevăzute în polița de asigurare juridică. Cele mai importante activități au avut drept scop realizarea obiectivelor strategice ale FCSM 2018–2023, precum și asigurarea respectării drepturilor și garanțiilor legale ale membrilor de sindicat. Activitatea serviciului a fost organizată și desfășurată pe domeniile solicitate în mod tradițional, după cum urmează:
– Consultații juridice;
– Asistența nemijlocită în diverse probleme juridice;
– Asistență avocațială pentru litigii;
– Examinarea petițiilor;
– Școlarizare.
Activitatea la compartimentul „Consultații juridice” a fost realizată după cum urmează:
• Consultații acordate la numărul de telefon mobil, de serviciu, destinat acestei activități, dar și a celor personale și de birou.
Acest serviciu a fost cel mai solicitat și prestat prompt, fiind calificat ca unul eficient, or este acordat imediat și la necesitatea oricărui membru de sindicat. În majoritatea cazurilor, a fost acordat la telefonul mobil și în afara biroului de serviciu, motiv care împiedică contabilizarea strictă a solicitanților și a problemelor reclamate. Totuși, majoritatea solicitărilor au parvenit din cadrul întreprinderilor S.A. „Moldtelecom”, Î.S. „Poșta Moldovei”, CTIF, ASP. Numărul solicitărilor parvenite a fost de circa 120.
• Consultațiile acordate cu prezența în audiență a mebrilor de sindicat care însumează 32 de cazuri. Prin intermediul poștei electronice, dar și a rețelei Viber, au fost acordate 18 consultații juridice.
Ca și în anul precedent, au predominat chestiunile ce țin de aplicarea corectă a prevederilor Contractului colectiv de muncă, a contractului individual de muncă, a rolului lor în raport cu prevederile Codului muncii, fiind frecvente, inclusiv întrebări de ordinul: care prevederi sunt prioritare, cele din contracte sau cele reglementate de Cod? Au parvenit și multe întrebări din alte domenii decât cel al muncii.
În urma unei analize pe marginea întrebărilor parvenite, se impune concluzia că membrii de sindicat sunt familiarizați insuficient cu drepturile și garanțiile asigurate de Codul muncii, dar, în mod special, de Contractul colectiv de muncă.
Asistența nemijlocită acordată pe diverse probleme, care cuprinde nu doar legislația muncii, a fost realizată în cadrul audienței membrilor de sindicat, care au invocat diverse probleme social-juridice cu care se confruntă atât în cadrul relațiilor de muncă, cât și în afară situațiilor de serviciu. Strict pe acest domeniu, au fost asistate 26 de persoane, fiindu-le acordat suportul necesar în perfectarea unor acte juridice cu titlul de petiții, plângeri, reclamații, dar și cereri de chemare în judecată.
Concluzia trasă pe acest domeniu este că membrii de sindicat ai Federației trebuie să știe că pot beneficia de serviciul gratuit al avocatului pe diverse probleme juridice.
Asistența avocațială pe litigii a fost acordată solicitanților pe marginea pregătirii, declanșării, dar și reprezentării nemijlocite în instanțele de judecată a membrilor de sindicat pe trei cauze, una dintre care ține de încetarea raporturilor de muncă din inițiativa angajatorului, care a fost declanșată în interesul salariatului și se află pe rol în instanța de judecată. Cea de-a doua ține de contenciosul administrativ, iar cea de-a treia este pe rolul Curții de Apel Chișinău.
Din cele relatate rezultă că e necesară fortificarea rolului comitetului sindical din unitate, care trebuie să devină apărător veritabil al membrului de sindicat la întreprindere. Iar opinia comitetului sindical, solicitată de angajator pe diverse probleme, inclusiv conform art. 87 din Codul muncii, nu trebuie să aibă un caracter formal, situație care este frecventă. Aceasta trebuie să fie una bine motivată și, în limita circumstanțelor de fapt, să fie în apărarea intereselor membrului de sindicat.
Școlarizarea este un domeniu cu o importanță aparte. A fost și rămâne pe ordinea de zi, doar că prestația acestei activități pe parcursul anului a fost determinată de situația pandemică și de restricțiile impuse.
Este cert că activitatea pe acest domeniu trebuie dezvoltată, în mod special, cu școlarizarea membrilor comitetelor sindicale pentru a-i instrui privind drepturile juridice ce le aparțin, importanța contractelor colective, astfel încât să devină mai pregătiți și mai combativi în relațiile cu angajatorul pe domeniul protecției intereselor membrilor de sindicat.

Parteneriatul social

   Menținerea unui dialog social funcțional a fost esențială în contextul situației social-economice. Deși restricțiile impuse au complicat activitatea comisiilor de dialog social, s-au găsit posibilități de funcționare ale acestora. Pe întreaga perioadă a anului, FSCM a avut un dialog permanent cu partenerii sociali în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă salariații-membri de sindicat. Colaborarea cu partenerii sociali a fost una constructivă. Deseori ne-am conjugat eforturile și ne-am solidarizat pe unele subiecte de importanță pentru salariați.
Prin intermediul parteneriatului şi al dialogului social, FSCM a întreprins diverse măsuri menite să asigure un climat social stabil între salariaţi şi angajatori, o protecţie socială şi economică efectivă a membrilor de sindicat.
În luna ianuarie 2021, a fost semnat de către FSCM și administrația S.A. „Moldtelecom” Contractul Colectiv de muncă pentru anii 2021–2024. Una dintre cele mai importante prevederi pentru care au pledat reprezentanții salariaților a fost sporul anual la concediul de odihnă. Mărimea sporului va fi stabilită anual, în procesul de bugetare, în funcție de disponibilitățile financiare ale companiei și fondul de salarizare, și va fi cuprins între intervalul 0,5-1,0 din cuantumul salariului de funcție. Pentru anii 2021 și 2022 a fost stabilit coeficientul de 0,75.
În februarie 2021, FSCM a organizat o masă rotundă cu genericul „Parteneriatul social în sfera comunicațiilor”, la care au participat mai mulți parteneri sociali. Ion Pîrgaru, președintele FSCM, le-a mulțumit conducătorilor de întreprinderi pentru conlucrarea fructuoasă, care este în beneficiul salariaților membri de sindicat. „Mă bucur că reușim să menținem un dialog social echilibrat și reușim astfel să stabilim acorduri de interes comun”, a menționat Ion Pîrgaru. Teodor Ciclicci, președintele Federației Patronatelor din Comunicații, a menționat cât de importantă este colaborarea dintre sindicate și patronate, accentuând faptul că dialogul social și negocierea colectivă este o realitate a lumii contemporane, o modalitate eficientă de armonizare a intereselor salariaților cu cele ale patronilor. La finalul activității, Ion Pîrgaru a înmânat celor prezenți diplome de onoare cu insigna de merit, în semn de recunoștință pentru merite în promovarea dialogului social în cadrul colectivului de muncă.
De acestea au beneficiat:
Teodor Ciclicci, președintele Federației Patronatelor din Comunicații;
Viorel Postolachi, director general al SA „Moldtelecom”;
Vitalie Zaharia, director general al Î.S. „Poșta Moldovei”;
Mihai Iacob, director general al Î.S. „Radiocomunicații”;
Andrei Gavrisi, director general ÎP „Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio”;
Oleg Babin, administrator interimar al Î.S. „Combinatul Poligrafic”.

Securitatea şi sănătatea în muncă

   Securitatea și sănătatea angajaților este una din problemele prioritare și o componentă importantă a potențialului forței de muncă căreia FSCM acordă o atenție deosebită. Crearea unui mediu de muncă controlat implică îmbunătăţirea cunoaşterii riscurilor de către toţi cei implicați în procesul de muncă. Activitatea în domeniul securității și sănătății muncii este efectuată în comun cu comitetele sindicale din organizațiile primare.
În perioada de referință, o prioritate în acest sens a fost realizarea prevederilor Contractelor Colective de Muncă privind condițiile de muncă corespunzătoare cerințelor de securitate și sănătate în muncă.
În temeiul scrisorii nr. 01-11/118 din 20 septembrie 2021, FSCM a propus liderilor sindicali să examineze la ședința comitetului chestiunea cu privire la pregătirea locurilor de muncă pentru perioada rece a anului și respectarea drepturilor salariaților privind sănătatea și securitatea la locul de muncă.
Concomitent, FSCM a solicitat ca copia procesului verbal al ședinței comitetului sindical, în care a fost reflectată chestiunea privind pregătirea întreprinderii către sezonul rece al anului, să fie expediată până la 15 noiembrie 2021 pe adresa FSCM. În termenul limită, au parvenit 13 extrase din procesele verbale ale ședințelor comitetelor sindicale, și anume din:
Centrele de Poștă: Anenii Noi, Căușeni, Leova, Ocnița, Orhei, Rîșcani, Ștefan Vodă, Taraclia, Ungheni;
S.A. „Moldtelecom”: Bălți, Glodeni, Chișinău;
CTIF.
Examinând informația prezentată în procesele verbale cu privire la pregătirea întreprinderii de sezonul rece și aprovizionarea salariaților cu echipament de lucru, s-a constatat următoarele:
– CP Anenii Noi – din cele 30 de oficii poștale, numai în OP Merenii Noi a fost efectuată reparație cosmetică. Condițiile sanitare, îndeosebi WC-urile, lasă mult de dorit. Numai patru oficii poștale sunt asigurate cu condiții sanitare normale. Pe adresa adminstrației Î.S. „Poșta Moldovei”, în luna decembrie 2020, a fost expediată o adesare prin care s-a solicitat construirea unui bloc sanitar pentru salariații din oficiul poștal Anenii Noi și pentru personalul administrativ care activează în aceeași clădire. Până în prezent nu a fost primit nici un răspuns;
– CP Ocnița – în luna octombrie 2021, toți salariații au fost asigurați cu încălțăminte. Este necesară asigurarea locurilor de muncă cu medicamente pentru acordare a primului ajutor medical;
– CP Rîșcani – în anul 2019, salariațiii au fost asigurați cu încălțăminte. La începutul anului 2020, a fost solicitată îmbrăcămintea de protecție, dar până în prezent ei nu au primit nimic;
– CP Ștefan Vodă – scurte calde și halate din bumbac, conform anexei nr. 4 din CCM, nu au fost acordate din anul 2014. Oficiul Poștal Semionovca este în stare avariată (cade tencuiala);
– CP Ungheni – salariații nu sunt asigurați cu îmbrăcăminte de protecție. Șoferii și însoțitorii au fost asigurați cu încălțăminte de protecție toamnă–iarnă.
Cu referire la S.A. „Moldtelecom”:
– CT Glodeni – s-a defectat boilerul de la etajul doi, din care cauză lipsește apa caldă în robinete.
FSCM a informat Administrația Î.S. „Poșta Moldovei” despre situațiile de încălcare a normelor de protecție depistate la locul de muncă. Drept răspuns la adresare, administrația Î.S. „Poșta Moldovei” a informat că a fost aprobat Planul de achiziții pentru anul 2022 în scopul formării bazei tehnico-materiale, urmând a fi aprobat și Planul de dezvoltare pentru anul 2022.
Administrația a dat asigurări că urmează a fi întreprinse toate măsurile ce se impun pentru dezvoltarea întreprinderii și alinierea la standardele europene. În scopul promovării sănătății la locul de muncă și în temeiul solicitării comitetelor sindicale, au fost acordate pentru membrii de sindicat 600 de pachete de ceai vitaminizat în valoare totală de 17.700 lei.
Pentru amenajarea locurilor de servit masa, pe parcursul anului 2021, FSCM a acordat comitetelor sindicale șase cuptoare cu microundă, două ceainice și ajutor material în valoare de 25300 de lei pentru procurarea obiectelor necesare (CP Sîngerei, CP Telenești, CP Florești, Î.S. „Poșta Moldovei” și CTIF).
Pentru desfășurarea activităților social-culturale, au fost acordate ajutoare materiale organizațiilor membre în valoare de 154700 de lei.
Pentru compensarea biletelor în taberele de odihnă pentru copii, comitetului sindical de la S.A. „Moldtelecom” i s-a oferit ajutor material de 70000 de lei și procurate bilete în valoare de 72000 de lei. Au fost acordate ajutoare materiale pentru tratament costisitor în cazuri diverse, în valoare de 69010 lei.

Instruirea activului sindical

   În perioada de gestiune, în cadrul FSCM au fost desfăşurate activităţi educaţionale, orientate spre informarea şi instruirea membrilor de sindicat.
La 6 iulie 2021 a fost organizat seminarul de instruire pentru președinții comitetelor sindicale noi aleși în organizațiile membre ale FSCM. Scopul acestei activități a fost dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor necesare liderilor sindicali pentru desfăşurarea activităţilor de management sindical în cadrul organizațiilor pe care le conduc. Participanții au fost familiarizați cu actele legislative și normative care reglamentează domeniul sindical în Republica Moldova, au fost instruiți privind drepturile, garanțiile și responsabilitățile sindicatelor. Ei au discutat despre rolul președintelui și al comitetului sindical în organizația primară, dar și despre organele de conducere și de control ale acesteia.
Concomitent, o atenție sporită a fost acordat și subiectului, privind evidența contabilă în organizația primară, precum și gestionarea mijloacelor financiare cât mai eficient, în scopul motivătii apartenenței la sindicat.
În perioada 22-23 iulie 2021, FSCM a organizat un seminar cu tema „Securitatea și sănătatea la locul de muncă”. Grupul țintă l-au constituit liderii sindicali din domeniul telecomunicațiilor.În timpul instruirii, participanții au fost familiarizați cu cadrul juridic în domeniul securității și sănătății în muncă, cu acțiunile sindicatelor în situația regresului din domeniul dat, cu situațiile legate de accidentele de muncă în Republica Moldova în cifre, dar și cu modul de cercetare al acestrora. S-a discutat și despre răspunderea pentru încălcarea actelor legislative și normative în domeniul securității și sănătății în muncă, dar și despre cerințele minime de pregătire în acest domeniu. Participanții au primit un set de documente normative în domeniul securității și sănătății în muncă, care le vor fi de ajutor în activitate.
Tot în cadrul seminarului, liderii sindicali s-au întâlnit cu reprezentantul administrației S.A. „Moldtelecom”, care i-a informat despre modul de îndeplinire a prevederilor Contractului Colectiv de Muncă pentru anii 2021–2024. Participanții au avut și un dialog cu avocatul FSCM, Anatolie Lupașcu, în timpul căruia au putut primi răspunsuri la mai multe întrebări.
În perioada 29-30 iulie, FSCM a continuat instruirea liderilor sindicali la tema „Securitatea și sănătatea la locul de muncă”. De această dată, grupul țintă l-a constituit liderii sindicali din domeniul comunicațiilor poștale, dar și președinți și reprezentanți ai organizațiilor sindicale din cadrul ASP, SNMFR, DPP, Combinatului Poligrafic, CNAM, AOFM, Î.M „Moldcell” și Î.C.S. „Ericsson”.
FSCM în comun cu FSCRE a organizat, în luna februarie 2021, seminarul cu genericul „Protecția social-economică, salarizarea, impozitarea și prestațiile de asigurări sociale de stat. Sistemul public de pensii din Republica Moldova”, la care au participat lideri sindicali din cadrul organizațiilor sindicale primare. Activitatea s-a desfășurat în regim on-line prin intermediul programului ZOOM. Elizaveta Iurcu, vicepreședintă a FSCM, i-a salutat pe cei prezenți la eveniment, afirmând că „temele discutate în cadrul seminarului sunt utile și importante, probleme cu care ne confruntăm practic în fiecare zi în activitatea sindicală. Anumite legi au suportat diverse modificări în anul 2020, iar modificările în cauză trebuie să le cunoască fiecare dintre noi”.
În calitate de formatori au fost Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, Sergiu Iurcu, șef adjunct al Departamentului protecție social-economică al CNSM, Ana Moldovanu, consultant superior în același departament. La seminarul organizat on-line au participat peste o sută de lideri de sindicat din cadrul FSCM și FSCRE. Sergiu Sainciuc s-a referit la realizările CNSM în domeniul protecției social-economice în anul 2020. Printre acestea se numără majorarea, de la 1 ianuarie 2021 a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, de la 2775 de lei la 2935 de lei pe lună. De asemenea, majorarea din 2021 a valorii de referință de bază pentru calcularea salariilor angajaților din sectorul bugetar de la 1650 de lei la 1700 de lei, și a altor indicatori. În cadrul seminarului, Ana Moldovanu s-a referit la salarizarea, impozitarea și prestațiile de asigurări sociale de stat, iar Sergiu Iurcu a vorbit despre sistemul public de pensii din Republica Moldova. De asemenea, au fost prezentate și alte informații utile pentru liderii sindicali.
În perioada 5-6 noiembrie 2021, FSCM a organizat, cu suportul financiar al Union Global IndustriALL, un seminar de instruire cu tema „Comunicarea și relațiile publice. Conflictologia”. Activitatea s-a desfășurat în incinta Institutului Muncii, unde au participat peste 30 de lideri și activiști sindicali din organizațiile membre ale FSCM. Seminarul a fost deschis de către președintele FSCM, Ion Pîrgaru, care a menționat că unul dintre obiectivele prioritare ale FSCM, prevăzut și în Srategia FSCM pentru anii 2018–2023, este formarea continuă a liderilor și activului sindical, în scopul dezvoltării mișcării sindicale la nivel de ramură și de organizație primară. De asemenea, Vadim Borisov, reprezentant regional al Union Global IndustriALL, prin intermediul programului Zoom, a informat despre rezultatele Congresului III din septembrie 2021, despre politicile Union Global IndustriALL la nivel internațional, legate de schimbările climatice și provocările de pe piața muncii, inclusiv prevederile Strategiei acesteia pentru următorii ani.
Formatorii seminarului au abordat, împreună cu participanții, elementele componente ale procesului de comunicare la locul de muncă, stilurile de comunicare și blocajele în procesul de comunicare.
Sindicaliștii au învățat cum să-și dezvolte abilități precum ascultarea activă, empatia, oferirea feedback-ului constructiv, colaborarea intra/interdepartamentală, dezvoltarea spiritului de echipă și a coeziunii de grup, tactici de prevenire și depășire eficace a situațiilor de conflict. La final, sindicaliștii au primit certificate de participare.
Anual, la 7 octombrie, se marchează Ziua Internațională a Muncii Decente. Genericul acestei zile în anul 2021 a fost „Locuri de muncă echitabile”. La inițiativa FSCM, organizațiile sindicale membre au desfășurat diverse activități în acest scop. Comitetele sindicale de la S.A. „Moldtelecom” din Chișinău și din Glodeni, de la CP din Călărași au organizat flashmob-uri prin care au promovat conceptul de „Munca decentă” – drept o muncă productivă și corect remunerată.
În cadrul organizației sindicale a ASP a fost organizată o masă rotundă, la care s-a discutat despre locuri calitative de muncă, despre protecție socială sigură, securitatea la locul de muncă, protecția socială pentru familie, oportunitățile de dezvoltare profesională și integrare socială, libertatea de exprimare, participarea activă în luarea de decizii, egalitatea de șanse pentru bărbați și femei.

Activităţi de informare a membrilor de sindicat

   În anul 2021, activitatea FSCM a fost orientată spre informarea operativă a membrilor de sindicat și a partenerilor sociali în vederea formării unei opinii obiective despre activitatea FSCM.
Activitatea de comunicare a fost focusată pe informarea membrilor de sindicat prin intermediul paginii web a FSCM, al buletinului informativ „Comunicații”, al paginii web a CNSM și săptămânalului „Vocea poporului”.
Pe pagina web a FSCM au fost plasate mai multe noutăți și materiale informative care se referă la activitatea FSCM și a organizațiilor membre.

Colaborare internaţională

   Cooperarea cu structurile sindicale internaționale și cu partenerii din exterior este considerată de FSCM ca o platformă pentru aprofundarea schimbului de cunoştinţe și manifestarea solidarității sindicale.
FSCM este membră a Industriall Global Union și a Organizației Internațională a Sindicatelor din Comunicații (spațiu CSI). Industriall Global Union este o organizație sindicală internațională cu sediul la Geneva, care apără și promovează interesele salariaților din peste 140 de state, cu un efectiv de circa 50 de milioane de membri și este una dintre forțele mișcării de solidaritate globală care luptă pentru condiții de muncă mai bune și pentru drepturi sindicale în întreaga lume. Sediul regional se află în orașul Moscova, iar reprezentantul acestuia este Vadim Borisov.
În perioada 14-15 septembrie 2021, IndustriALL Global Union și-a desfășurat lucrările Congresului III în format on-line. Inițial, organizarea Congresului era planificată în Cape Town, Africa de Sud, dar, din cauza situației epidemiologice din lume, a fost organizat într-un studio de televiziune din Geneva, cu translarea în 13 limbi. Congresul a întrunit peste 3000 de delegați și reprezentanți ai organizațiilor sindicale membre.
FSCM a fost reprezentată la lucrările Congresului de către președintele Federației, Ion Pîrgaru. Valter Sanches, Secretarul General al IndustriALL Global Union, a prezentat raportul de activitate pentru anii 2016–2021.
La Congres au fost alese organele de conducere ale IndustriALL Global Uni-on. În funcția de președinte a fost reales Joerg Hoffmann, care conduce și cel mai mare sindicat Național din Germania, IG Metall. Atle Hoie a fost ales drept noul Secretar General al IndustriALL Global Union. Christine Olivier, Kan Matsuzaki și Kemal Özkan au fost aleși ca secretari adjuncți. „Solidaritatea, transparența și democrația sunt cele trei principii fundamentale ale activității sindicale, de care mă voi ghida în activitatea mea în cadrul IndustriALL Global Union”, a menționat în discursul său noul Secretar General.
O atenție deosebită a fost acordată problemelor egalității de gen și participării femeilor în organele de conducere ale sindicatelor. În acest sens, a fost aprobată o cotă de participare a femeilor în organele decizionale în mărime de 40%, cu o majorare de 10% față de cea anterioară. Obiectivele strategice al IndustriALL Global Union pentru următoarea perioada vor fi și în continuare promovarea drepturilor și intereselor angajaților, dezvoltarea și amplificarea forței mișcării sindicale.
În perioada de referință, prin intermediul reprezentantului regional, FSCM a susținut și manifestat solidaritate cu organizațiile sindicale membe ale Union Global Industriall care s-au confruntat cu dificultăți la nivel de țară. Au fost expediate scrisori factorilor de decizie din Kârgâzstan și Brazilia. Conducerea IndustriALL Global Union s-a reunit, pe 15 februarie, într-o ședință on-line, cu reprezentanții organizațiilor afiliate din Republica Moldova, unde s-a vorbit despre evenimentele și campaniile on-line desfășurate și despre modul în care IndustriALL Global Union își sprijină organizațiile afiliate din regiune. Vadim Borisov, reprezentantul țărilor CSI, a făcut o trecere în revistă a tuturor activităților organizate de acestea în ultima perioadă, despre probleme la nivel global, precum sunt pandemia de Covid-19 și soluțiile găsite de diferite state pentru a susține populația în această perioadă dificilă.

Motivarea apartenenţei la sindicat

   În perioada de referinţă, FSCM a continuat promovarea motivării apartenenţei la sindicat şi în comun cu organizaţiile membre a organizat diverse activităţi.
În august 2021, a fost desfășurat concursul literar pentru copii cu genericul „Impresii din vacanță”. Activitatea a avut drept scop, susținerea și motivarea copiilor creativi. Iar în cadrul ședinței Biroului Executiv din 13 septembrie, a fost efectuat bilanțul concursului. La concurs au participat 74 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani ai salariaților-membri de sindicat din ramura Comunicații. Biroul Executiv al FSCM a hotărât să decerneze diplome și să ofere ajutor material învingătorilor:
La categoria de vârstă 11-16 ani:
Locul I – Ostrovari Laurenția, 11 ani, CP Șoldănești – 400 de lei;
Locul II – Stici Laurențiu, 13 ani, CNAM – 350 de lei;
Locul III – Popov-Bîrlădeanu Alex, 11 ani, ASP Hâncești – 300 de lei;
Locul III – Bîrsanu Anișoara, 13 ani, CP Bălți – 300 de lei.
La categoria de vârstă 6-10 ani:
Locul I – Bordea Rareș, 8 ani, CP Cantemir – 400 de lei;
Locul II – Boldur Alexei, 10 ani, ASP – 350 de lei;
Locul III – Ostrovari Patricia, 9 ani, CP Șoldănești – 300 de lei;
Locul III – Sîrbu Carolina, 6 ani, ASP Basarabeasca.
Ceilalți participanți au fost distinși cu Diplomă de laureat și li s-au înmânat cadouri, valoarea totală a acestora constituind 9300 de lei.
În perioada 25 noiembrie 2021 – 6 ianuarie 2022, a fost organizat tradiționalul concurs literar pentru copii cu genericul „Scrisoare către Moș Crăciun”, consacrat sfintelor sărbători de iarnă. Copiii și-au expus mesajele pe hârtie către mult așteptatul Moș Crăciun. La concurs au participat 395 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani din toate colțurile țării. Iar la 11 ianuarie 2022 s-a întrunit Comisia de evaluare a lucrărilor, care a examinat minuțios scrisorile copiilor. Ținând cont de condițiile concursului și de criteriile de evaluare, membrii comisiei au apreciat învingătorii la toate categoriile de vârstă, precum prevede regulamentul de organizare și desfășurare a concursului (I categorie de vârstă 6-9 ani, a II-a categorie de vârstă 10-13 ani și categoria a III-a – 14-16 ani). Învingătorii concursului au fost distinși cu diplome și premii bănești după cum urmează:
La categoria de vârstă 6-9 ani:
Locul I – Ciobanu Pavel, 8 ani, CT Bălți – 400 de lei;
Locul II – Bînzari Gabriela, 9 ani, ASP – 350 de lei;
Locul III – Miron Alexandra, 6 ani, ASP – 300 de lei.
La categoria de vârstă 10-13 ani:
Locul I – Stici Laurențiu, 12 ani, CNAM – 400 de lei;
Locul II – Ostrovari Laurenția, 11 ani, CP Șoldănești – 350 de lei;
Locul III – Matcin David, 11 ani, ASP – 300 de lei.
La categoria de vârstă 14-16 ani:
Locul I –Zincenco Sergiu, ASP, 15 ani – 400 de lei;
Locul II – Matcina Antonina, ASP, 15 ani – 350 de lei;
Locul III – Uțica Marionela, CP Ialoveni, 16 ani – 300 de lei.
Premiul special a fost câștigat de Bîrsanu Anișoara, 13 ani, CP Bălți –
400 de lei.
Tuturor celorlalți participanți li s-au înmânat diplome și certificate-cadou de la „Librarius”, în valoare totală de 40900 de lei.
Pe parcursul lunii februarie 2021, FSCM a organizat tradiţionalul concurs republican „Să găsim femei creative pentru a le elogia”. Peste o sută de femei membre de sindicat din cadrul organizațiilor primare ale FSCM au participat la concurs. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, FSCM nu a organizat tradiționala întrunire festivă în ajunul Zilei de 8 martie, pentru a sărbători împreună și pentru a le distinge pe cele mai inventive participante la concurs.Toate participantele au fost distinse cu diploma de laureat și li s-au înmânat cadouri, valoarea totală a acestora constituind 32000 de lei.
Este o tradiție pentru FSCM ca în fiecare an, la sfârșitul verii, să aducă în dar fiecărui copil care merge în clasa I un cadou cu rechizite școlare și o felicitare semnată de președintele Federaţiei. În anul 2021 au fost distribuite prin intermediul comitetelor sindicale 530 de cadouri în valoare totală de 73219 lei.
În perioada de referință, a fost organizată activitatea de procurare a mărfurilor de uz casnic cu achitarea în rate pentru membrii de sindicat. În acest scop a fost valorificată suma de 30000 de lei.
Cu ocazia Ziulei Internaționale a Copilului, 1 iunie, și în scopul susținerii copiilor cu dizabilități din familiile salariaților membri de sindicat, FSCM a acordat ajutor material pentru 125 de copii, în mărime de 500 de lei fiecăruia, valoarea totală a acestora constituind 62500 de lei.

Promovarea şi susţinerea salariaţilor-membri de sindicat

    De Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale, sărbătorită în fiecare an la 17 mai, 34 salariați din domeniul TIC au fost distinși cu titlu onorific „Maistru în tehnologia informației și comunicații”, iar 16 au primit Diploma de Onoare a Ministerului Economiei și Infrastructurii și a FSCM, pentru activitate prodigioasă în domeniul telecomunicațiilor, înalt profesionalism, merite şi contribuţii substanţiale la dezvoltarea sectorului TIC.
Pentru susţinerea şi încurajarea tinerelor familii la naşterea unui copil, au fost înmânate cadouri (jucării de pluș) şi felicitări. Pe parcursul perioadei de referință, de astfel de cadouri au beneficiat 221 de familii, valoarea totală a cadourilor constituind 28730 de lei.
Pentru prevenirea morbidităţii şi recuperarea capacităţii de muncă prin tratament balneoclimateric, în anul 2021, FSCM a repartizat organizaţiilor membre 118 bilete de tratament, în valoare totală de 672548 de lei, din prestaţiile asigurărilor sociale de stat.
Pentru organizarea activităților sindicale în organizațiile primare a fost acordat ajutor material în mărime de 150000 de lei.
Au fost acordate ajutoare materiale membrilor de sindicat care au avut de suferit de diverse maladii, în valoare totală de 69000 de lei.

Activitatea organizatorică

   În conformitate cu prevederile art. 38 al Statutului FSCM și ale hotărârii nr. 02-06 din 01.03.2019 a Consiliului, Biroul Executiv este constituit din 15 membri, reprezentanţi ai organizațiilor sindicale membre ale FSCM, vicepreședintele și preşedintele FSCM.
În perioada de referință, au fost desfăşurate patru şedinţe ale Biroului Executiv. În cadrul acestor ședințe, au fost examinate următoarele chestiuni:
– Cu privire la aprobarea Planului de activitate al Biroului Executiv al FSCM în comun cu organizațiile membre, pentru semestrul I din anul 2022;
– Cu privire la demersul Administrației SA „Moldtelecom” privind solicitarea opiniei consultative;
– Cu privire la organizarea și desfășurarea celei de-a IV-a ședințe în Plen a Consiliului FSCM;
– Cu privire la Informatia despre activitatea Biroului Executiv pentru anul 2020;
– Cu privire la executarea bugetului sindical pentru finanțarea activității Biroului Executiv în anul 2020;
– Cu privire la devizul de venituri și cheltuieli pentru finanțarea activității Biroului Executiv al FSCM pentru anul 2021;
– Cu privire la Raportul statistic privind efectivul sindical pe anul 2020;
– Cu privire la bilanțul concursului republican „Să găsim femei creative pentru a le elogia”;
– Cu privire la Ghidul privind securitatea și sănătatea la lucrul cu calculatorul;
– Cu privire la organizarea și desfășurarea Spartachiadei XIX a salariaților membri de sindicat ai FSCM;
– Cu privire la excluderea organizației sindicale de la întreprinderea Centrul Național pentru Frecvențe Radio din registru Serviciului Fiscal de Stat;
– Cu privire la aprobarea Planului de activitate al Biroului Executiv al FSCM în comun cu organizațiile membre, pentru septembrie-decembrie anul 2021;
– Cu privire la informația privind pregătirea locurilor de muncă de sezonul rece din perioada 2021-2022;
– Cu privire la Planul de activitate al Biroului Executiv al FSCM în comun cu organizațiile membre, pentru semestrul I al anului 2022;
– Cu privire la bilanțul repartizării biletelor de tratament balneosanatorial în anul 2021;
– Cu privire la componența nominală a Comisiei pentru dialog social „angajator-salariați” din partea sindicatului, la nivel de SA „Moldtelecom”;
– Cu privire la convocarea ședinței a V-a în Plen a Consiliului FSCM;
– Cu privire la susținerea copiilor cu dizabilități din familiile salariaților-membri de sindicat ai FSCM;
– Cu privire la aprobarea cheltuielilor pentru cadourile (rechizite școlare) copiilor salariaților membri de sindicat ai FSCM care în anul 2021 merg în clasa I;
– Cu privire la bilanțul concursului literar pentru copii cu genericul „Impresii din vacanță”;
– Cu privire la organizarea și desfășurarea concursului literar pentru copii cu genericul „Scrisoare către Moș Crăciun”;
– Cu privire la acordarea ajutorului material etc.
În perioada de referință au fost desfășurate conferințe de dare de seamă și alegeri în următoarele organizații sindicale, membre ale FSCM: CP Soroca, CP Cahul, CP Comrat, CP Ștefan Vodă, CP Briceni, CT Ungheni, CT Cahul, CT Drochia, CT Bălți, CT Ceadîr-Lunga, CT Fălești, SNMFR și I.C.S. „Ericsson”.
Pe ordinea de zi au fost incluse chestiuni cu privire la:
– Raportul privind activitatea comitetului sindical pentru perioada mandatului;
– Raportul comisiei de revizie și control pentru perioada mandatului;
– Alegerea organelor de conducere și a organelor de control.
În urma analizei rapoartelor statistice prezentate de organizațiile sindicale primare membre, pe 31 decembrie 2021, la FSCM erau afiliate 81 de organizații sindicale. În cadrul organizațiilor primare activează 81 de comitete sindicale, iar în componența comitetelor sindicale – 430 de activiști sindicali.
Numărul membrilor de sindicat încadrați în câmpul muncii este de 12305, dintre care 62% sunt femei, iar 25% – tineri cu vârsta de până la 35 de ani. Comparând datele statistice privind efectivul sindical din anul 2020 cu cele din 2021, se observă o diminuare a numărului membrilor de sindicat, de la 12777 la 12305.
Această micșorare cu 472 de membri de sindicat se datorează faptului că în cadrul întreprinderilor s-au efectuat optimizări, în urma cărora au fost reduse mai multe locuri de muncă, dar și desfacerea contractului individual de muncă cu salariații care au statut de pensionar.

Activităţi în comun cu CNSM

   Membrii Consiliului General al CNSM, la ședința din 2 decembrie 2021, au examinat și au adoptat Declarația referitor la majorarea tarifelor la resurse energetice, care a fost înaintată Guvernului, Parlamentului și Președintelui Republicii Moldova pentru întreprinderea măsurilor de susținere social-economică a populației.
„Membrii Consiliului General, în numele tuturor salariaților-membri de sindicat, își exprimă dezacordul și îngrijorarea față de majorarea tarifelor la gazele naturale, fapt care va conduce la scumpiri în lanț ale serviciilor comunale, la creșterea prețurilor la produsele de strictă necesitate și, inevitabil, la survenirea unui colaps social-economic în țară.
Nu este clară modalitatea de formare a prețului la gazele naturale procurate de la furnizor, nu este clar de ce nu este făcută publică această formulă de calcul pentru consumatori, care suportă în final costul acestui bun. Ar trebui ca informațiile respective să fie posibil de accesat pe pagina web a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, astfel ca fiecare cetățean să aibă acces la acestea.
Situația pandemică din ultimul timp a dus, practic, la stoparea activității unor agenți economici, la diminuarea veniturilor populației și încetinirea creșterii economice.
Populația, puțin numerică ce a mai rămas în țară ca urmare a fluxurilor migraționale, achită toate taxele și impozitele incluse în costul final al mărfurilor, care au crescut semnificativ în ultimul an. Salariile, însă, în anul 2020 au avut cea mai mică creștere în termeni reali din ultimii ani, de doar 105,8%, pe fundalul majorării prețurilor și a tarifelor din ultima perioadă, care doar în 10 luni ale anului 2021 au crescut cu 8,29%, urmând să crească până la finele anului, în urma majorării tarifelor la resursele energetice, afectând puterea de cumpărare a populației în ansamblu. Spre regret, propunerile expuse în declarațiile recente ale CNSM nu au fost acceptate în totalitate, iar compensațiile care vor fi acordate doar consumatorilor casnici nu vor avea un impact semnificativ asupra soluționării situației create. În acest context, pentru evitarea diminuării puterii de cumpărare a populației ca urmare a majorării prețurilor în lanț la toate produsele și mărfurile, cerem de urgență:
1. Convocarea ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective pentru determinarea măsurilor concrete;
2. Asigurarea transparenței la stabilirea tarifului la gazele naturale prin publicarea formulei de calcul și a prețului la gazele naturale.
3. Scutirea de TVA a gazelor naturale și gazelor lichefiate;
4. Reducerea TVA la produsele alimentare social importante;
5. Stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 4000 de lei;
6. Majorarea valorilor de referință în sectorul bugetar mai mult decât s-a propus în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022;
7. Majorarea pensiilor, asigurându-se menținerea puterii de cumpărare a pensionarilor;
8. Sporirea nivelului de protecție socială prin adoptarea unor mecanisme de susținere a persoanelor cu venituri mici, suplimentar la compensațiile la achitarea facturilor pentru gaze naturale și agentul termic care vor fi acordate consumatorilor casnici.
În cazul în care revendicările noastre nu vor fi auzite și nu vor fi întreprinse măsurile necesare, sindicatele își rezervă dreptul de a purcede la alte acțiuni, care sunt prevăzute de cadrul legal”. Urmare a insistenței sindicatelor, inclusiv a participanților la mitingul de protest din 6 decembrie 2021, președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, dl Dan Perciun, în cadrul unui briefing de presă în Parlament, precum și ministrul Finanțelor, dl Dumitru Budianschi, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, au dat asigurări că premiul anual pentru rezultatele anului 2021 va fi acordat în decembrie 2021 din mijloacele disponibile ale instituțiilor bugetare.
În cazul insuficienței mijloacelor financiare pentru plata premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2021, pentru unele instituții bugetare, în bugetul de stat pentru anul 2022 sunt prevăzute sumele necesare pentru acordarea premiului pentru anul 2021 pe parcursul primelor trei luni ale anului 2022. Concomitent, în bugetul de stat pentru anul 2022 sunt prevăzute sumele necesare pentru plata premiul anual aferent anului 2022. Totodată, ministrul Finanțelor a enunțat faptul că în anul 2022 va iniția procesul de discuții pentru perfecționarea Legii nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, la care vor participa nemijlocit și reprezentanții sindicatelor, pentru a se elimina lacunele existente și a se asigura o echitate în salarizare.