Libertate, independență, solidaritate sindicală

Arhivele

Membrii Biroului Executiv al FSCM s-au convocat în ședință

3

Membrii Biroului Executiv (BE) al Federației Sindicatelor din Comunicații (FSCM) s-au întrunit joi, 25 aprilie, în cadrul ședinței ordinare.

Președinta FSCM, Elizaveta Iurcu, a condus întrunirea, desfășurată în Casa Sindicatelor, unde au participat 10 din cei 12 membri.

Au fost puse în discuții diverse chestiuni incluse pe ordinea de zi, expediată membrilor în prealabil, printre care modificarea Regulamentului Comisiei de Femei și Tineret a FSCM, și aprobarea componenței nominale a Comisiilor.

Membrii de sindicat ai OSP S.A. „Moldtelecom”, instruiți cu privire la Arderea profesională și Stresul la locul de muncă

Moldtelecom 2

Pe 5 aprilie curent, peste 35 de membri de sindicat ai Organizației Sindicale Primare a angajaților S.A. „Moldtelecom” (OSP) au fost instruiți cu privire la două aspecte cruciale ce afectează bunăstarea și performanța lucrătorilor din ramura telecomunicațiilor: „Arderea profesională” și „Stresul la locul de muncă”. Această sesiune informativă a fost organizată la inițiativa președintelui OSP, cu sprijinul Federației Sindicatelor din Comunicații din Republica Moldova (FSCM).

În calitate de formator național, doamna Elena Anton, șefa Departamentului de Organizare, Educație și Informare din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a prezentat participanților factorii care conduc la stresul la locul de muncă și arderea profesională.

OSP a angajaților S.A. „Moldtelecom” a desfășurat conferința sindicală de dare de seamă

112

Pe 4 aprilie, curent, Organizația Sindicală Primară a Angajaților S.A. „Moldtelecom”  (OSP) a organizat conferința sindicală de dare de seamă în incinta Casei Sindicatelor. La eveniment au participat peste 100 de delegați din toate centrele de telecomunicații ale OSP S.A. „Moldtelecom” de pe întreg teritoriu al Republicii Moldova. În calitate de invitat special, a fost prezentă doamna Elizaveta Iurcu, președinta Federației Sindicatelor din Comunicații din Moldova. Ordinea de zi a inclus diverse subiecte, cum ar fi:  raportul de activitate al comitetului sindical pe perioada aprilie – decembrie 2023, raportul comisiei de cenzori a OSP pentru aceeași perioadă, aprobarea modificărilor/completărilor la Statutul OSP al angajaților S.A. „Moldtelecom”, dar și alte chestiuni ce țin de organizarea activității sindicale.

Aprecierea organizațiilor sindicale primare, membre ale FSCM în cadrul Galei Laureaților concursului „Organizația primară – energia mișcării sindicale”

OSP 1

La sfârșitul lunii martie curent, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a organizat Gala Organizațiilor Sindicale Primare.

La acest eveniment deosebit au fost prezenți membri ai conducerii CNSM, precum și președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, lideri sindicali din întreaga țară, reprezentanți ai partenerilor sociali și ai societății civile. Motivul reuniunii a fost de a face o evaluare a campaniei „Organizația primară–energia mișcării sindicale”, inițiată de CNSM acum un an și de a trasa o concluzie asupra sa.

În cadrul ceremoniei festive s-au acordat premiile câștigătorilor concursului organizațiilor sindicale primare, desfășurat în perioada decembrie 2023 – martie 2024. Acest concurs a avut ca obiectiv principal evidențierea și împărtășirea practicilor de succes, evaluând în același timp potențialul organizațiilor sindicale primare.

„Uniți pentru a crea un mediu de muncă sigur și sănătos”, tema seminarului de instruire pentru lideri sindicali

10

În ultima decadă a lunii martie, liderii sindicali din cadrul FSCM au fost extrem de activi, dedicându-și timpul, participând la numeroase sesiuni de formare. Una dintre aceste sesiuni a fost axată pe tema „Uniți pentru a crea un mediu de muncă sigur și sănătos”, fiind moderată de către Jana Șveț, consilier FSCM și formator național.Partea superioară a formularului

În cadrul acestei sesiuni de formare, circa 20 de președinți ai organizațiilor sindicale au avut oportunitatea de a explora în profunzime conceptul de securitate și sănătate la locul de muncă (SSM) și de a înțelege importanța acestuia în contextul actual al mediului profesional. Prin prezentări interactive și discuții, aceștia au analizat diverse aspecte legate de prevenirea accidentelor și a îmbolnăvirilor profesionale, precum și de promovarea unei culturi a siguranței și sănătății în mediul de lucru.