Libertate, independență, solidaritate sindicală

Protecția social-economică a salariaților, tema unui seminar organizat de FSCM și FSCRE

1

Federația Sindicatelor din Comunicații și Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova au organizat seminarul „Protecția social – economică, salarizarea, impozitarea și prestațiile de asigurări sociale de stat. Sistemul public de pensii din Republica Moldova”, la care au participat lideri sindicali din cadrul organizațiilor sindicale primare.

Elizaveta Iurcu, vicepreședintă a Federației Sindicatelor din Comunicații i-a salutat pe cei prezenți la eveniment afirmând că „temele discutate în cadrul seminarului sunt utile și importante, probleme cu care ne confruntăm practic în fiecare zi în activitatea noastră sindicală. Anumite legi au suportat multe modificări în anul 2020,  dar chiar și de la începutul anului curent, iar modificările în cauză trebuie să le cunoască fiecare dintre dvs.”.

Un sindicalist informat este protejat

În discursul său din cadrul seminarului, președinta FSRCE, Margareta Strestian, s-a referit la importanța cunoașterii de către liderii de sindicat a prevederilor legislației în domeniul protecției salariaților, astfel ca atunci când vor apărea unele probleme, aceștia să știe calea legală de soluționare a lor.

„Vreau să vă zic că acum, în această perioadă pandemică, a scăzut foarte dramatic creșterea salariilor, nu doar în Republica Moldova, ci și în întreaga lume. Politicile privind salariile și instituțiile pieței muncii joacă un rol primordial în crearea unei societăți echitabile și a unei economii durabile”, a menționat Margareta Strestian.

În calitate de formatori au fost Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Sergiu Iurcu, șef adjunct al Departamentului protecție social-economică al CNSM, Ana Moldovanu consultant superior în același departament. La seminarul organizat online  au participat peste o sută de lideri de sindicat din cadrul FSCM și FSCRE.

Sergiu Sainciuc s-a referit la realizările CNSM în domeniul protecției social-economice în anul 2020. Printre acestea se numără majorarea, de la 1 ianuarie a. c., a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, de la 2775 de lei la 2935 de lei pe lună. De asemenea, majorarea din 2021 a valorii de referință de bază, de la 1650 de lei, la 1700 de lei, și a altor indicatori.

Totodată, e de menționat și majorarea, de la 1 aprilie 2020, cu 10 la sută a salariilor personalului medical din instituțiile medico-sanitare publice încadrare în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală. În șirul realizărilor se înscrie și majorarea indemnizației unice la nașterea copilului, de la 8299 de lei la 9459 de lei, dar și altele.

În cadrul seminarului, Ana Moldovanu s-a referit la salarizarea, impozitarea și prestațiile de asigurări sociale de stat, iar Sergiu Iurcu, a vorbit desre sistemul public de pensii din Republica Moldova. De asemenea, au fost prezentat și alte informații utile pentru liderii sindicali din organizațiile primare.2