Libertate, independență, solidaritate sindicală

„În pandemie am avut toată susținerea FSCM”

posta moldovei

Criza generată de pandemia de coronavirus a dat peste cap bunul mers al lucrurilor în toată lumea. Virusul nu a menajat nici pe patroni, nici pe salariați, a lovit fără milă în toți delaolaltă. În aceste condiții, angajații au fost cei care au suferit cel mai mult, unii dintre ei rămânând fără un loc de muncă, cu salarii reduse sau au fost trimiși în șomaj tehnic.

Ce fac sindicatele în aceste condiții? A fost o întrebare auzită de mai multe ori, în diferite situații. La această întrebare am încercat să găsim răspuns de la liderii  câtorva organizații sindicale din cadrul Federației Sindicatelor din Comunicații din Republica Moldova. Întrebarea noastră a fost simplă: Cum a activat FSCM în perioada pandemiei și ce a făcut pentru membrii săi? La această întrebare răspunde

Nona Cojocaru: președinte al Comitetului sindical de la Î.S. „Poșta Moldovei”: nona cojocaru

Pandemia a dat toate lucrurile peste cap, dar cu toate acestea, FSCM a activat intens. Chiar din primele săptămâni de la începutul pandemiei, federația a reacționat prompt. Pentru început, a asigurat toți factorii poștali cu dezinfectanți. Mai apoi, au repartizat angajaților ceaiuri vitaminizate, iar persoanelor care au suferit de Covid-19 li s-a acordat ajutor financiar.

O susținere enormă din partea FSCM am avut la semnarea noului Contract Colectiv de Muncă. Înainte de aceasta, ne-am întrunit de nenumărate ori. Fiecare punct din contract a fost de zeci de ori dezghiocat. La final, în iulie 2020, a fost semnat CCM. Am fost susținuți de FSCM pentru a soluționa problema noastră cea mare referitor la pierderile pe care le înregistra Poșta Moldovei, pentru că s-a diminuat comerțul electronic. Astfel, trebuia elaborat un plan de redresare a situației. Am discutat cu conducerea FSCM, am beneficiat de consultație juridică. Acum, volumele s-au ridicat puțin. Oricum, mergem pe optimizare, dar niște puncte au fost stopate din planul conducerii.

Cu toate că era pandemie, au fost organizate, deși fără prezență fizică, concursurile pentru femei și copii. Or, în așa perioadă dificilă, aveam nevoie de ceva care să ne distragă atenția de la problemele vieții.