Libertate, independență, solidaritate sindicală

FSCM marchează Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă prin implementarea proiectului „Învață să salvezi o viață”

SSM POZA

Astăzi, 28 aprilie, ca în fiecare an, marcăm Ziua Internațională a Securității și Sănătății la locul de muncă, zi destinată promovării și conștientizării a siguranței locului de muncă.
Conform ultimelor date statistice, în anul 2021 în Republica Moldova au avut loc 627 de accidente la locul de muncă, în urma cărora, cu părere de rău, 78 de lucrători au decedat. Organizația Internațională a Muncii (ILO) ne îndeamnă să ne concentrăm pe dezvoltarea culturii în ceea ce privește securitatea și sănătatea la locul de muncă, fapt prevăzut în Convenția ILO nr. 187, privind cadrul de promovare a securității și sănătății în muncă din 2006, ratificată de Republica Moldova prin Legea nr. 72/2009.
În acest context, Federația Sindicatelor din Comunicații (FSCM) a elaborat proiectul „Învață să salvezi o viață” care actualmente se implementează în cadrul organizațiilor sindicale membre. Acest proiect are ca scop sporirea nivelului de cunoștințe a membrilor de sindicat în acordarea primului ajutor la locul de muncă prin informare, sensibilizare și instruire, prin intermediul materialelor ilustrative primite de către toți membri de sindicat, analizate și plasate în locuri vizibile și accesibile.
FSCM consideră, că primul ajutor nu înseamnă o substituire a serviciilor de urgență, acesta este un prim pas vital pentru oferirea unei intervenții rapide și efective care va ajuta la reducerea traumatismelor serioase și la îmbunătățirea șanselor de supraviețuire. Prin acționarea imediată și prin aplicarea tehnicilor corecte de către salariați, putem salva vieți până la sosirea echipajului medical.
Fiecare are potențialul de a salva vieți. Primul ajutor nu înseamnă doar tehnici, este un act de umanitate și empatie. Viața are prioritate!