Libertate, independență, solidaritate sindicală

Sporirea nivelului de profesionalism al liderilor sindicali – prioritate pentru FSCM

IMG_8748

Sporirea nivelului de profesionalism al liderilor sindicali este o prioritate pentru Federația Sindicatelor din Comunicații (FSCM). În acest context, la 04–05 noiembrie, în incinta Institutului Muncii, FSCM a organizat seminar de instruire pentru 58 lideri sindicali. Președintele FSCM, doamna Elizaveta Iurcu a salutat liderii prezenți la activitate și a menționat că prin informare se consolidează echipa sindicală, sporesc capacitățile liderilor sindicaliși crește nivelul de profesionalism al acestora. Dumneaei i-a îndemnat să fie activi și să se implice în activitățile propuse de FSCM, luând în considerație că dezvoltarea mișcării sindicale depinde de implicarea nemijlocită a tuturor.
Participanții la eveniment au fost familiarizați de către domnul Pavel Macari, specialist IT din cadrul CNSM, despre aplicația mobilă „Drepturile salariaților“, și anume, care sunt beneficiile în urma instalării gratuite a aplicației date și cum se utilizează. Interesul pe care l-au prezentat liderii sindicali referitor la aplicația prezentată, denotă importanța acesteia și, mai mult decât atât, impactul asupra dezvoltării mișcării sindicale în Republica Moldova.

În cadrul seminarului președinții organizațiilor primare au fost informați de către doamna Polina Fisticanu, șefa departamentului protecție social-economică al CNSM, cu privire la măsurile întreprinse de CNSM în vederea protecției sociale,  salarizarea muncii și drepturile salariaților. Dumneaei a adus la cunoștință liderilor sindicali despre inițiativele și cerințele înaintate în ultima perioadă de către CNSM în cadrul consultărilor și negocierilor cu partenerii sociali.

Care sunt metodele de consolidare a unei echipe sindicale sau care sunt pașii de urmat pentru crearea unei activități reușite în echipe, etc., toate aceste momente au fost abordate de către vicepreședinta CNSM doamna Lilia Franț către participanți la activitate. Dumneaei a subliniat valoarea unei echipe eficiente, prin faptul că aceasta este o resursă importantă a organizațiilor care își doresc să obțină succes. Pentru însușirea celor relatate, președinții organizațiilor primare au fost repartizați în patru grupe, îndeplinind sarcina propus, care consta în cunoașterea echipei noi formate și prezentarea acesteia. Pentru început, liderii sindicali, fiind într-o echipă nouă, au avut nevoie de ceva timp pentru acomodare, după care s-au concentrat și au demonstrat abilități de coordonator, modelator, generator de idei, analist al resurselor, implementator, evaluator, animator, finalizator, specialist.

Seminarul a continuat cu relatări din partea avocatului FSCM, domnul Anatol Lupașcu, cu privire la modificările și completările la Codul Muncii al Republicii Moldova. Liderii sindicali au avut posibilitatea să abordeze problemele cu care se confruntă la locul de muncă și să primească imediat răspuns de la avocatul FSCM. Dumnealui a avut o conlucrare constructivă cu președinții organizațiilor primare, examinând fiecare punct din Codul Muncii care a survenit schimbări.
Președintele FSCM, doamna Elizaveta Iurcu, a mulțumit participanților la activitate pentru colaborare, implicare și dezvoltarea mișcării sindicale a Federației.

IMG_9320

IMG_9332

IMG_8678

IMG_8686IMG_8726IMG_8771IMG_8682

IMG_8616IMG_8651IMG_8655