Libertate, independență, solidaritate sindicală

FSCM participă la lansarea campaniei naționale „Organizația sindicală primară – energia mișcării sindicale“ organizată de CNSM

Balti lansare

Pe 28 martie, la Chișinău, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a lansat campania națională „Organizația sindicală primară – energia mișcării sindicale“, în contextul proclamării anului 2023, anul organizațiilor sindicale primare (OSP). Alături de conducerea CNSM, lideri ai centrelor sindicale național-ramurale, parteneri sociali, la eveniment au participat și reprezentanți ai Federației Sindicatelor din Comunicații din Republica Moldova (FSCM), inclusiv președinta Elizaveta Iurcu, vicepreședintele Sergiu Gorița și vicepreședinta Nona Cojocaru.
Obiectivul general al campaniei este fortificarea rolului și potențialului OSP în promovarea și asigurarea drepturilor și garanțiilor salariaților, membri de sindicat.
În cadrul panelurilor de discuții a luat cuvântul  și dna Nona Cojocaru, în calitate de lider a OSP Î.S. „Poșta Moldovei“, care s-a referit la reușitele activității organizației sindicale și provocările cu care se confruntă membrii de sindicat la locul de muncă.
Cu acest prilej, CNSM a elaborat „Ghidul liderului organizației sindicale primare“, unde sunt reflectate informații utile pentru organizarea și desfășurarea activității sindicale la nivel de unitate. Fiind structurat pe capitole, îndrumarul cuprinde drepturile sindicale și dreptul muncii, parteneriatul social, protecția social-economică, securitatea și sănătatea în muncă, managementul sindical și activitatea financiară. Ghidul reprezintă un instrument practic pentru liderii și activiștii sindicali.
Campania se va desfășura pe parcursul anului curent, iar astăzi, 29 martie, a fost lansată la Bălți, unde au participat peste 70 de persoane din organizațiile sindicale din zona de nord, inclusiv și organizațiile sindicale membre ale FSCM.
Președinta FSCM, Elizaveta Iurcu, prezentă la eveniment, în mesajul de salut, a menționat despre importanța demarării campaniei, impactul acțiunilor întreprinse pe perioada campaniei, precum și necesitatea stringentă a sporirii rolului și potențialului organizațiilor sindicale primare în promovarea și asigurarea drepturilor și intereselor salariaților, membrilor de sindicat.
Joi, 30 martie, conducerea CNSM  împreună cu lideri ai centrelor național-ramurale vor lansa campania în zona de sud, la Cahul, unde la fel vor participa reprezentanți ai FSCM.

OSP BaltiBalti lansare 2Crihan Lansare