Ce trebuie să ştiţi…
♦ Trebuie să îţi cunoşti drepturile. De multe ori problemele apar şi pentru că membrii de sindicat nu îşi cunosc drepturile pe care le au. Tocmai de aceea este bine să verifici orice informaţie, pentru că de multe ori aceasta poate fi incompletă sau chiar greşită.
♦ Neacordarea unui drept nu este întotdeauna rezultatul relei intenţii; ea poate fi o greşeală a unui coleg. De aceea, de multe ori o simplă cerere adresată conducerii, atunci când un drept îţi este încălcat, este suficientă.
♦ Sindicatul poate şti când drepturile la locul de muncă sunt încălcate colectiv, dar nu poate ghici când un drept individual este încălcat. Sesizează organizaţia sindicală atunci când nu poţi rezolva singur problema.
♦ Nu lăsa totul doar pe seama organizaţiei sindicale care te reprezintă. Sindicatul te poate ajuta, dar nu te poate înlocui în toate situaţiile. În majoritatea cazurilor, angajatorii profită de teama salariaţilor de a-şi revendica personal drepturile şi consideră că sindicatele nu ar trebui să reclame ceea ce salariatul însuşi nu reclamă.
♦ Majoritatea problemelor individuale care nu se rezolvă pe cale amiabilă pot fi soluţionate în justiţie. Sindicalul are dreptul legal de a promova acţiuni în justiţie în numele şi în interesul tău, fară ca acest lucru să te coste mai mult decât cotizaţia. Solicită sindicatului să te reprezinte şi împuterniceşte-1 să o facă. Dacă comitetul sindical nu poate el însuşi să îţi promoveze acţiunea, o poate face Federaţia .
♦ Sindicatul te poate ajuta cu privire la toate problemele legate de serviciu şi cu privire la unele probleme ce ţin de comunitatea locală în care trăieşti, dar nu poate interveni în problemele personale pe care le ai în afara unităţii.
♦ Dacă ai săvârşit o abatere disciplinară, sindicatul poate urmări ca angajatorul să respecte întocmai prevederile legale într-o astfel de situaţie, dar nu te poate scuti de răspunderea personală pe care o ai.
Consultaţii:
Salarizare, protectie socială: Elizaveta Iurcu – vicepreşedinte, tel 266-540 , 067314004,
Juridice: Adrian Lungu – consilier juridic, tel. 26-65-39, 067312002
Securitatea muncii: Victor Mirgorodski – inspector tehnic principal, tel/fax 23-76-29, 067313003
Email: fscm@mtc.md; www.fscm.md
Lasă un răspuns