Libertate, independență, solidaritate sindicală

Monthly Archives: august 2017

Activități sindicale în bază de proiect

IMG_1140

Comitetele sindicale de la Centrele de Telecomunicații și Centrele de Poștă Criuleni, Hîncești, Nisporeni și Bălți au înaintat proiecte către Federația Sindicatelor din Comunicații, care prevăd activități sindicale pentru motivarea apartenenței la sindicat, îmbunătățirea condițiilor de muncă a salariaților.

Un nou comitet sindical la Î.C.S. “Ericsson Telecommunications” SRL

Organizația sindicală Î.C.S. “Ericsson Telecommunications” SRL și-a ales noul comitet sindical. La inițiativa membrilor de sindicat, a fost convocată conferința sindicală și aprobată următoarea ordine de zi:

Cadouri pentru picii din clasa I

Manuale-scolare-si-rechizite-promovate-pe-libraria-online-eLibrar

Este o tardiție pentru Federația Sindicatelor din Comunicații ca în fiecare an, la sfîrșitul verii, să aducă în dar fiecărui copil, care pleacă în clasa I, un cadou cu rechizite școlare și o felicitare semnată de președintele FSCM, dl Ion Pîrgaru.

DECLARAŢIA CNSM în legătură cu aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a propunerilor de modificare şi completare a Codului muncii

cnsm-e1474351117367

La 21 iulie curent, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea prin care au fost amendate 36 de articole din Codul Muncii.
Este regretabil faptul că la elaborarea Legii pentru modificarea și completarea Codului muncii, autoritățile de resort au ignorat experiența partenerilor sociali (Guvern, Patronat, Sindicate) de a opera modificări și completări la Codul muncii doar ca rezultat al compromisului dintre părți.
Deși sindicatele au fost implicate la elaborarea acestei Legi, propunerile și obiecțiile acestora au fost respinse și, prin urmare, nu s-a ajuns la un compromis asupra amendării Codului muncii. În rezultat, Comitetul Confederal al CNSM (Hotărîrea nr. 6-2 din 25.05.2017) nu a susținut propunerile de amendare a Codului muncii.

CNSM nu susține modificările și completările la Codul muncii care diminuează din drepturile și garanțiile salariaților

media_143394202335727600

Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, 23 iunie, o serie de modificări și completări la Codul Muncii al Republicii Moldova.
Proiectul de lege prevede, printre altele, scutirea angajatorilor de obligația de a prezenta statele de personal inspecției teritoriale de muncă și de a elibera salariaților permise nominale de acces la locul de muncă, excluderea interzicerii perioadei de probă la angajarea tinerilor specialiști în cazul încheierii contractului individual de muncă și concedierea ulterioară a acestora fără ca angajatorul să mai fie obligat să-și argumenteze decizia. De asemenea, se propune micșorarea cu 2 ani a concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului, limitarea acțiunii contractelor colective de muncă, dar și privarea sindicatelor de dreptul de a se opune concedierii angajaților.