Libertate, independență, solidaritate sindicală

Monthly Archives: martie 2022

Membrii Comisiei de Tineret din cadrul FSCM s-au întrunit în prima ședință

IMG_8105 s

Joi, 24 martie, membrii Comisiei de Tineret (CT) din cadrul Federației Sindicatelor din Comunicații (FSCM) s-au întrunit în prima ședință.  Comisia are în componența sa 15 tineri sindicaliști din organizațiile membre ale FSCM. Prezenți la ședință au fost 13 membri, dintre care fizic – 8, iar 5 – online.
Evenimentul a fost deschis de președintele FSCM, doamna Elizaveta Iurcu, care a salutat tinerii sindicaliști și i-a îndemnat să fie activi în promovarea activităților sindicale, iar în pofida tuturor provocărilor,

A fost aprobat un nou cuantum minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 3500 de lei

43321 (1)

La insistența sindicatelor și a multiplelor demersuri expediate Guvernului privind stabilirea unui nou cuantum minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 3500 de lei, la 9 martie, a fost aprobată Hotărârea Guvernului pentru modificarea punctului 1 din Hotărârea Guvernului nr. 165/2010 cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real.
Astfel, începând cu 1 aprilie 2022, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, în continuare – unități) se stabilește în mărime de 20,71 lei pe oră, sau 3 500 de lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună.

Grupul de lucru pentru elaborarea proiectului Convenției colective de muncă la nivel de ramură s-a întrunit în prima ședință

IMG_8096 4

В рамках Федерации профсоюзов связи Республики Молдова (ФСПС) решением Исполнительного бюро создана рабочая группа по разработке проекта Коллективного трудового договора на отраслевом уровне. В состав группы входят президент FSCM Елизавета Юрку; вице-президент FSCM Серджиу Горица; вице-президент FSCM Нона Кожокару; вице-президент FSCM Петру Болгару; президент CS «CTIF» Валериу Кирика; президент КС «СНМФР» Анатолий Гузун; Председатель правления Эрикссон Телекоммуникейшнс Александру Урсаки; президент АО “Moldcell”; Юрист FSCM Анатолий Лупашку.

FSCM – solidară cu cetățenii ucraineni, refugiați în Republica Moldova

refugiati-ucraina-copii

În contextul declanșării conflictului în Ucraina și necesității susținerii cetățenilor ucraineni refugiați în Republica Moldova, Sindicatele oferă spațiu de cazare, cu titlul gratuit. Au fost oferite câte 100 locuri pentru refugiați din Ucraina în Sanatoriul „Nufărul Alb” din or. Cahul, în Stațiunea balneară „Bucuria-Sind” din or. Vadul-lui-Vodă, în Stațiunea balneoclimaterică „Codru” din s. Hîrjăuca, raionul Călărași și au fost pregătite câte 300 locuri în taberele de odihnă pentru copii „Camping” și „Perlele Nistrului”.
În acest scop, Federația Sindicatelor din Comunicații a lansat un apel către comitetele sindicale ale organizațiilor primare, să fie solidari și să contribuie, în măsura posibilităților,

Federația Sindicatelor din Comunicații a efecuat totalurile concursului cu genericul ”Să găsim femei creative pentru a le elogia”

IMG_3490.jpg2

Recent, Federația Sindicatelor din Comunicații a efecuat totalurile concursului republican ”Să găsim femei creative pentru a le elogia”. Evaluarea participantelor s-a realizat în baza prezentărilor expediate pe adresa federației de către liderii sindicali. Ele au fost identificate în cadrul colectivelor în care activează, manifestând aptitudini creative.
Laureatele concursului „Să găsim femei creative pentru a le elogia” au fost menționate cu Diplomă și cadou din partea Biroului Executiv al FSCM, după cum urmează: